جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 184-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalvandi M, American M R, baradaran M, Gholami A. Piriformospora indica symbiotic effect on the quantity and quality of essential oils and some physiological parameters of peppermint (Mentha piperita) under salt stress. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :169-184
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-616-fa.html
خالوندی معصومه، عامریان محمدرضا، پیردشتی همت اله، برادران فیروزآبادی مهدی، غلامی احمد. برهمکنش قارچ Piriformospora indica با گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita) بر کمیت و کیفیت اسانس و برخی پارامترهای فیزیولوژیک تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :169-184

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-616-fa.html


1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- پژوهشکده طبرستان ، pirdasht@yahoo.com
چکیده:   (2951 مشاهده)

به منظور بررسی بررسی برهمکنش قارچ Piriformospora indica بر کمیت و کیفیت اسانس و صفات فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1394 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل دو سطح همزیستی قارچ (عدم تلقیح و تلقیح با قارچ Piriformospora indica)  و تنش شوری (صفر، 3، 6، 9 دسی­زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد با افزایش شوری میزان کلونیزاسیون ریشه، درصد اسانس برگ، کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید، عملکرد ماده خشک گیاه و محتوای نسبی آب برگ به صورت خطی کاهش یافت و موجب افزایش میزان قندهای محلول برگ، درصد نشت یونی و ترکیبات اسانس از قبیل: منتول، منتون و متیل استات شد. از طرفی همزیستی قارچی سبب بهبود وزن خشک گیاه شد. تیمار زیستی، همچنین، باعث کاهش اثرات منفی شوری بر درصد اسانس برگ، پایداری غشا سلول و محتوای نسبی آب برگ شد. در مجموع، کاربرد قارچ P. indica علاوه بر تحریک گیاه برای افزایش سنتز متابولیت­های ثانویه، با گسترش سامانه ریشه­ای و افزایش جذب آب و عناصرغذایی به وسیله هیف­های قارچی موجب افزایش اسانس در گیاه دارویی نعناع فلفلی می­شود که می­تواند بیانگر نقش مثبت قارچ P. indica در شرایط شور باشد. بنابراین به نظر می­رسد کاربرد قارچ P. indica بتواند با افزایش مقاومت به شوری تا حدود زیادی ویژگی­های رشدی گیاه دارویی نعناع فلفلی را در چنین شرایطی بهبود بخشد.

متن کامل [PDF 1290 kb]   (1639 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1395/2/13 | پذیرش: 1395/6/24 | انتشار: 1397/1/15

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb