جلد 6، شماره 19 - ( جلد 6، شماره19، بهار 1396 1396 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 116-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، Tehranifar2009@yahoo.com
3- دانشگاه ارومیه
چکیده:   (3887 مشاهده)

شوری از تنش­های محیطی است که بر استقرار و رشد گیاهان تاثیر می­گذارد. پژوهش­ها نشان داده است که برخی از تنظیم کننده­های رشد مانند نیتریک ­اکسید، باعث ایجاد مقاومت در گیاهان نسبت به تنش­های محیطی مانند شوری، گرما، سرما و خشکی می شود. سدیم نیتروپروسید به­عنوان یک ترکیب رها کننده نیتریک اکسید در گیاهان محسوب می­شود. هدف از این پژوهش، بررسی نقش سدیم نیتروپروسید در تحمل به شوری گیاه آهار و تاثیر آن بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی این گیاه بود. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح شوری،0 (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 میلی­مولار کلرید سدیم و چهار سطح سدیم نیتروپروسید (محلول­پاشی برگساره­ای)، 0 (شاهد)، 25/0، 5/0 و 75/0 میلی مولار با سه تکرار انجام شد. در سطح شوری 50 میلی مولار، میزان کاهش طول ساقه و طول ریشه، به­ترتیب 26/41 و63/29 درصد در مقایسه با شاهد بود. در سطح شوری 50 میلی مولار، کاربرد سدیم نیتروپروسید در غلظت 5/0 میلی مولار، ظرفیت آنتی اکسیدانی را 93/1 برابر، میزان گلیسین بتائین را 98/3 برابر، میزان پرولین را 12/2 برابر، همچنین فعالیت آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و گایاکول پراکسیداز را به­ترتیب به میزان 15/5 ، 69/4 و 78/2 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. یافته­های این پژوهش، نشان داد که در شرایط تنش شوری، کاربرد سدیم ­نیترو­پروسید (به­ویژه در سطوح شوری کمتر از 50 میلی مولار) می­تواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش شوری را در آهار تعدیل نماید.

متن کامل [PDF 576 kb]   (1545 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1394/9/24 | پذیرش: 1395/2/15 | انتشار: 1395/12/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.