اثر پرایمینگ با نیترات کلسیم و نانو اکسید روی بر جوانهزنی
بذر و رشد گیاهچه سیاهدانه تحت تنش شوری
مسلم مددی، سعید خماری*، احمد جوادی و امید سفالیان
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
(تاریخ دریافت: 05/11/93، تاریخ پذیرش نهایی: 05/02/1394)
چکیده:
انواع روشهای پرایمینگ بذر به طور گسترده جهت بهبود قابلیت جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچه بسیاری از گیاهان اقتصادی به ویژه تحت تنشهای محیطی مورد استفاده قرار گرفته است. در این راستا جهت ارزیابی سودمندی پرایمینگ بر شاخصهای مختلف فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه سیاهدانه در شرایط تنش شوری، آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مجموعه آزمایشگاهی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا گردید. عوامل آزمایشی شامل پنج سطح پرایمینگ (شاهد بدون پرایمینگ، پرایمینگ با نانو اکسید روی، نیترات کلسیم، نانو اکسید روی+نیترات کلسیم و پیش تیمار آبی) و سه سطح شوری (0، 50 و 100 میلی مولار) بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با وجود اثر بازدارنده شوری بر شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه سیاهدانه، پیش تیمار بذر با افزایش میانگین این شاخصها اثرات سوء ناشی از تنش شوری را تا حدود زیادی رفع نمود. با افزایش غلظت نمک در محیط جوانهزنی بذور، میزان پروتئین کل گیاهچهها کاهش و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافت، ولی با اعمال پرایمینگ مقدار پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهچهها تحت تنش شوری روند افزایشی داشت. از بین تیمارهای به کار رفته، پیش تیمار نانو اکسید روی+کلسیم بیشترین کارایی و بهترین عملکرد را در کاهش اثرات سوء ناشی از تنش شوری بر صفات مورد اندازه گیری در گیاه دارویی سیاهدانه داشت.
کلید واژهها: پرایمینگ بذر، تنش شوری، سیاهدانه، سیستم آنتی اکسیدان، قابلیت جوانهزنی.
مقدمه:
در سالهای اخیر، سیاهدانه (Nigella sativa L.) به عنوان یکی از گونههای متعلق به خانواده آلاله (Ranunculaceae) به خاطر روغن و سایر ترکیبات زیستی فعال موجود در بذور آن مورد توجه قرار گرفته است. امروزه این گیاه دارویی در طب سنتی مورد استفاده واقع شده و همچنین به عنوان گیاه زینتی و تولید کنندهی شهد زیاد در گلها شناخته شده است. مثل اغلب گیاهان زراعی، مراحل اولیه جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچه و در ادامه رشد رویشی و زایشی و عملکرد نهایی گیاهان دارویی و معطر نیز میتواند تحت تاثیر محدودیتهای محیطی نظیر تنش شوری قرار گیرد. به طوری که در تعدادی از مطالعات، اثرات منفی شوری بر جوانهزنی گیاهان دارویی مختلف و کاهش عملکرد روغن و اسانس توام با تغییر در ترکیب مواد موثره گزارش گردیده است (Filippo et al., 2002).
شوری خاک یکی از عوامل محیطی است که پراکنش و قابلیت تولید بسیاری از گیاهان اقتصادی را به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک دچار محدودیت میکند. گذشته از این بر اساس برآوردها، مساحت خاکهای شور در جهان به طور متوسط سالانه حدود 10 درصد افزایش مییابد (Ashraf and Foolad, 2005). در بسیاری از گیاهان، مرحله جوانهزنی بذر و سبز شدن گیاهچه جزو حساسترین مراحل رشدی به تنش شوری محسوب می گردد (یاوری و همکاران، 1380؛ Munns and James, 2003). حضور نمک در محیط ممکن است آغاز فرآیند جوانه زدن را به تاخیر انداخته، سرعت آن را کاهش داده و همچنین غیر یکنواختی جوانهزنی بذر را سبب شود. یکی از نخستین مشکلات فیزیولوژیکی که در طی جوانهزنی در شرایط شور رخ میدهد، کاهش جذب آب توسط بذر به علت پتانسیل آبی پایین در محیط میباشد. آب نوشی آهسته توسط بذر ممکن است موجب یک سری تغییرات متابولیکی گردد که شامل افزایش یا کاهش فعالیت برخی آنزیمها، اختلال در انتقال مواد غذایی معدنی به بافتهای در حال توسعه، اختلال در متابولیسم نیتروژن، عدم تعادل در سطوح مواد تنظیم کننده رشد گیاه، افت هیدرولیز و استفاده از ذخایر غذایی و تجمع مواد اسمزی سازگار نظیر قندهای محلول، پرولین آزاد و پروتئینهای محلول میباشد (Ashraf and Foolad, 2005؛ کافی و همکاران، 1388).
اثرات منفی شوری میتواند به وسیله اقدامات مختلفی رفع گردد که پرایمینگ (پیش تیمار) بذر از جمله این روشها محسوب میشود. انواع پرایمینگ دارای محاسن و معایبی خواهند بود و بسته به گونه گیاهی، مرحله نموی گیاه، غلظت عامل پیش تیمار و مدت زمان اعمال تیمار اثرات متفاوتی بر جا خواهند گذاشت (Ashraf and Foolad, 2005). از فواید پرایمینگ بذر میتوان به افزایش درصد جوانهزنی، خروج یکنواختتر و سریعتر گیاهچهها، ایجاد دامنه دمایی وسیعتر برای جوانهزنی، بازسازی و ترمیم سلولهای آسیب دیده، کاهش موانع رشد جنین، افزایش کمی و کیفی سنتز پروتئینها، حذف خواب بذر، افزایش تحمل به تنشهای محیطی هنگام کشت و افزایش قدرت نموی گیاه اشاره کرد (McDonald, 2000). تحقیقات زیادی نشان داده است که رشد گیاه در شرایط شور به واسطه پیش تیمار بذر با آب یا ترکیبات آلی بهبود مییابد (کافی و همکاران، 1388).
عناصر غذایی نقشهای متعددی را در گیاه ایفا میکنند و به ویژه وجود این عناصر در حد کفایت برای بهبود رشد گیاه در شرایط وقوع تنشهای محیطی لازم است، که در این میان عناصر روی و کلسیم از اهمیت ویژهای برخوردارند (ملکوتی و همکاران، 1378). از طرف دیگر، پرایمینگ بذر به عنوان یکی از روشهای کم هزینه، علاوه بر بهبود جوانهزنی در شرایط محدودیت عناصر روی و کلسیم، ممکن است مزایایی برای گیاه سیاهدانه به جهت افزایش استقرار مزرعهای و عملکرد دانه در بر داشته باشند. در این راستا، Murata و همکاران (2008) اثر مثبت پیش تیمار بذر بادام زمینی با نمک نیترات کلسیم بر افزایش سرعت جوانهزنی و سبز شدن گیاهچهها را گزارش کردند. از طرفی بنا به نظر محققان، کمبود عنصر روی رشد اولیه گیاهچهها را به تاخیر انداخته و باعث حساسیت آنها به تنشهای بعدی میشود
Jones and Wahbi 1992) Bort et al., 1998;). در خاکهای دچار کمبود روی، ماده خشک گیاهچههای حاصل از بذرهای حاوی روی بالاافزایش یافت و همچنین در مراحل بعدی رشد نیز این عنصر را با کارایی بیشتری جذب نمودند
(Graham and Rengel, 1993). پوشش دادن سطحی بذرهای گندم با روی، باعث افزایش معنیدار عملکرد شد
(Yilmaz et al., 1998). اخیراً، Harris و همکاران (1999) به اثرات مثبت پرایمینگ بذر ذرت با عنصر ریز مغذی روی (به شکل سولفات روی) اشاره داشته و افزایش پارامترهای جوانه زنی و رشد گیاهچه در مقایسه با شاهد (عدم پیش تیمار) را گزارش نمودند. با در نظر گرفتن مسائل ذکر شده و نیز محدودیت منابع علمی در زمینه کاربرد نانو اکسید روی به عنوان یک عامل پرایمینگ بذر هدف از انجام این تحقیق ارائه ی راه حلی در جهت کاهش آسیبهای ناشی از شوری بر جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچه سیاهدانه بود. در همین راستا، پرایمینگ بذور با نانو اکسید روی و نیترات کلسیم در شرایط وقوع تنش شوری بر شاخصهای قدرت بذر و گیاهچه سیاهدانه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها:
بذور سیاهدانه (یک توده بومی مورد تایید سازمان جنگلها و مراتع استان اردبیل) مورد استفاده در آزمایشها از سازمان جنگلها و مراتع استان اردبیل تهیه گردید. در راستای اجرای این تحقیق، آزمایش اصلی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی و تکنولوژی بذر دانشکدهی علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی پیاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج روش پرایمینگ (شاهد، هیدرو پرایمینگ، پرایمینگ با نانو اکسید روی، نیترات کلسیم و نانو اکسید روی+نیترات کلسیم) و سه سطح شوری (0، 50 و 100 میلی مولار) بود. دراین آزمایش، از نانواکسید روی و نیترات کلسیم به ترتیب به عنوان منابع عناصر روی و کلسیم استفاده گردید. به منظور بهینه سازی غلظت عناصر و مدت زمان اعمال پیش تیمارها آزمایشهای مقدماتی در قالب آزمون جوانهزنی استاندارد ISTA ترتیب داده شد و در نهایت با ملحوظ داشتن حداکثر درصد و سرعت جوانهزنی و رشد گیاهچه، غلظت 05/0 میلی مولار (از بین غلظتهای 01/0، 05/0، 1/0 و 15/0 میلی مولار) برای نانو اکسید روی و غلظت 1/0 میلی مولار (از بین غلظتهای 02/0، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی مولار) برای نیترات کلسیم و مدت زمان 48 ساعت (از بین دورههای 12، 24، 36، 48 و 60 ساعت) برای پرایمینگ بذور سیاهدانه تعیین شد. از طرف دیگر به منظور ایجاد سطوح شوری، از نمک NaCl (نمک غالب در خاکهای زراعی شور) استفاده گردید.
بذرها پس از 10 دقیقه ضد عفونی سطحی با محلول یک درصد هیپوکلریت سدیم، بین چند لایه کاغذ صافی کاملا مرطوب در دمای 20 درجه سانتی گراد جهت انجام تیمارهای پرایمینگ قرار داده شدند. تیمار بدون پرایمینگ نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. بذور پیش تیمار شده، در دمای آزمایشگاه تدریجا خشک گردیده و میزان رطوبت آنها به مقدار اولیه (با کنترل وزن نمونهها) رسانده شد. در ادامه، آزمون جوانهزنی استاندارد مطابق با روش ایستا (ISTA) به صورت چهار تکرار 50 بذری در پتری دیش و در دمای 20 درجهی سانتیگراد انجام شد. شمارش تعداد بذور جوانه زده (خروج دو میلیمتری ریشهچه) به طور مرتب و روزانه صورت گرفت و تا پایان روز چهاردهم از شروع آزمایش ادامه یافت. در پایان آزمایش، تعداد بذور زنده، درصد جوانهزنی استاندارد، طول و وزن خشک گیاهچه در هر واحد آزمایشی تعیین گردید. میانگین زمان جوانهزنی نیز با استفاده از فرمول زیر (Ellis and Roberts, 1981) محاسبه شد:
آغاز آزمایش nΣ /ِDn Σ= میانگین زمان جوانهزنی
n= تعداد بذور جوانه زده در هر روز، D= تعداد روز از
اندازه گیری پروتئین کل گیاهچههای سیاهدانه با استفاده از روش Bradford (1986) انجام گرفت. محلولهای لازم جهت استخراج و کمی نمودن پروتئین کل گیاهچه شامل: 1- بافر فسفات (1/0 مولار،5/7pH= ) و 2- معرف برادفورد بود. استانداردهای پروتئین به صورت mg/ml 200-20 از آلبومین سرم گاوی (BSA) تهیه گردید.جهت استخراج پروتئین کل گیاهچههای سیاهدانه مقدار 1/0 گرم از نمونه گیاهی با یک میلیلیتر بافر فسفات درون هاون چینی ساییده شد و پس از انتقال به لوله اپندورفدرrpm12000 به مدت 15 دقیقه و دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ گردید. 100 میکرولیتر از روشناور به لولههای آزمایشی که قبلا پنج میلیلیتر معرف برادفورد ریخته شده بود اضافه گردید. پس از گذشت 5 دقیقه از تثبیت رنگ محلول، جذب در طول موج 595 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد.
سنجش فعالیت آنزیم کاتالاز از گیاهچههای سیاهدانه به روش اسپکتروفوتومتری با استفاده از روش Aebi (1984) انجام گرفت. به منظور استخراج آنزیم کاتالاز، 100 میلیگرم از نمونه گیاهی در یک میلیلیتر بافر استخراج (بافر فسفات+PVP)، در دمای 4 درجه سانتیگراد (با استفاده از هاون چینی سرد) ساییده شد. خمیر (هموژنای) تهیه شده پس از انتقال به لولهها در rpm12000 به مدت 15دقیقه و دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ شد. جهت ممانعت از تخریب آنزیم تا زمان اندازهگیری فعالیت، نمونههای سانتریفیوژ شده در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد. سپس نمونههای عصاره حاوی آنزیم از فریزر خارج و در یخ قرار داده شدند. در ادامه 3 میلی لیتر بافر فسفات پتاسیم (100 میلیمولار،7=pH) و 40 میکرو لیتر محلول پراکسید هیدروژن (30 میلی مولار) در سل کوارتزی ریخته شدند. در ادامه 100 میکرولیتر عصاره آنزیمی به آن اضافه شد و بعد از پنج دقیقه از شروع واکنش در دمای آزمایشگاه، جذب در طول موج 240 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. اعداد مربوط به جذب بر عدد ضریب خاموشی پراکسید هیدروژن (µM-1.cm-14/39) تقسیم شدند و واحد فعالیت آنزیم کاتالاز بر اساس میکرومول H2O2 تولید شده در دقیقه بیان شد. محلول جذب زمینه (Blank) شامل تمام مواد به جز عصاره استخراج شده بود. آنزیم کاتالاز بدون نیاز به عامل احیاء کننده H2O2 را به O2 و H2O تبدیل میکند. تجزیه و تحلیل دادهها بـا استفاده از نرم افزار آماریSPSS و MSTATC و مقایسه میانگین دادهها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد.
نتایج:
با توجه به نتایج تجزیه واریانس دادهها، درصد بذور زنده، درصد جوانهزنی استاندارد، میانگین زمان جوانهزنی بذور و طول و وزن خشک گیاهچههای سیاهدانه از نظر روش پرایمینگ، شوری بستر کشت و اثرات متقابل پرایمینگ×شوری تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد نشان دادند (جدول 1).
با افزایش سطوح شوری در بستر کشت، تعداد بذور زنده و گیاهچههای عادی سیاهدانه به طور قابل ملاحظهای کاهش یافت. از طرف دیگر، پرایمینگ بذور با نانواکسید روی+نیترات کلسیم به طور قابل توجهی باعث کاهش اثرات سوء ناشی از تنش شوری شد، به طوری که در هر دو سطح شوری، پرایمینگ بذور با نانو اکسید روی+نیترات کلسیم سبب افزایش حدود 9 درصدی بذور زنده و جوانهزنی استاندارد نسبت به شاهد (عدم پرایمینگ در تنش شوری50 و 100 میلی مولار) گردید. در مورد هیدرو-پرایمینگ میتوان چنین اظهار نمود که پیش تیمار آبی در شرایط شور تا حدودی اثر مثبت بر قوه زیست و قابلیت جوانهزنی بذور سیاهدانه نسبت به شاهد داشت (شکل 1و 2).
میانگین زمان جوانهزنی بذرها نیز تحت تاثیر تنش شوری به طور معنی داری افزایش یافت. به طوری که بیشترین زمان جوانهزنی در شرایط شوری 100 میلی مولار نمک NaCl مشاهده شد. پرایمینگ بذور سیاهدانه با نانو اکسید روی+نیترات کلسیم سبب کاهش مدت زمان جوانهزنی در حضور نمک گردید. در این راستا با توجه به نتایج مقایسات میانگین، پرایمینگ بذور با نانو اکسید روی و نیترات کلسیم به صورت توام، به طور قابل ملاحظهای جوانهزنی بذور در شرایط شوری را سرعت بخشید. البته پرایمینگ با نانو اکسید روی و نیترات کلسیم به صورت مجزا و همچنین پیش تیمار آبی (هیدرو-پرایمینگ) بذور نیز اثرات سوء تنش شوری بر سرعت جوانهزنی را تعدیل نموند، ولی این تیمارها از لحاظ آماری با پیش تیمار نانو اکسید روی+نیترات کلسیم در یک گروه قرار نگرفتند (شکل 3).
طول و وزن خشک گیاهچه سیاهدانه تحت تاثیر تنش شوری به طور قابل ملاحظهای در مقایسه با شاهد (محیط غیر شور) کاهش یافت. کمترین طول و وزن خشک گیاهچه درشوری 100 میلی مولار به دست آمد. در مجموع، روشهای مختلف پرایمینگ موجب افزایش معنی دار طول و وزن خشک گیاهچه سیاهدانه نسبت به شاهد (عدم پیش تیمار) شدند. از طرف دیگر، پیش تیمار بذور با عناصر کلسیم و روی در مقایسه با هیدرو-پرایمینگ به طور متوسط گیاهچه درشتتری را ایجاد نمود. پرایمینگ بذور با استفاده از نانو اکسید روی، نیترات کلسیم و همچنین آب مقطر (پیش تیمار آبی) تا حدودی سبب جبران اثرات سوء ناشی از تنش شوری شد، به طوری که بیشترین افزایش در طول (حدود ده سانتی متر) و وزن خشک (حدود 7/1 میلی گرم) گیاهچهها در پیش تیمار نانواکسید روی+نیترات کلسیم در شرایط شوری مشاهده گردید (شکلهای 4 و 5).
براساس جدول تجزیه واریانس دادهها (جدول 2)، روش
جدول1- نتایج تجزیه واریانس اثر پرایمینگ و شوری بردرصد بذور زنده، درصد جوانهزنی استاندارد، میانگین زمان جوانهزنی بذور، طول و وزن خشک گیاهچههای سیاهدانه
منبع تغییر |
میانگین مربعات |
||||||
درجه آزادی |
درصد بذور زنده |
درصد جوانه زنی استاندارد |
میانگین زمان جوانه زنی |
طول گیاهچه |
وزن خشک گیاهچه |
||
بلوک |
3 |
**2/1 |
ns244/17 |
ns617/0 |
**554/0 |
**082/3 |
|
پرایمینگ |
4 |
**733/179 |
**1/169 |
**033/8 |
**402/10 |
**264/0 |
|
شوری |
2 |
**267/180 |
**467/640 |
**948/16 |
**365/104 |
**525/0 |
|
پرایمینگ×شوری |
8 |
**933/6 |
**8/40 |
**209/0 |
**583/0 |
**021/0 |
|
خطا |
42 |
92/1 |
483/16 |
0232/0 |
0707/0 |
002/0 |
|
ضریب تغییرات (%) |
- |
97/4 |
02/5 |
61/10 |
61/2 |
27/10 |
|
**= معنی دار در سطح احتمال 1%، sn = غیر معنی دار
انواع پرایمینگ |