تأثیر باران اسیدی بر ویژگیهای ریختشناسی و
فیزیولوژیکی افرای پلت (Acer velutinum Boiss)
وهب جعفریان*1، مهدی صالحی2 و رضا فتوحی قزوینی2
1گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، 2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
(تاریخ دریافت: 18/09/93، تاریخ پذیرش نهایی: 05/02/1394)
چکیده:
باران اسیدی ناشی از فعالیتهای صنعتی یکی از تنشهای جدی است که وقوع آن در اغلب مناطق ایران در سالهای آینده محتمل است. بهمنظور درک بهتر اثر این تنش بر غشاء سلول، کلروفیل، تولید رادیکالهای اکسیژن و تاثیری که بر گیاهان دارد بطور موردی، رفتار درخت زینتی-صنعتی افرای پلت در برابر این آلاینده هوا مورد مطالعه قرار گرفت. از اینرو، نهالهای این درخت در معرض باران اسیدی شبیهسازیشده در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح pH: 3، 4، 5، و 6 بهعنوان شاهد، و در سه تکرار بهمدت ده روز، قرار گرفتند. در پایان آزمایش، برخی تغییرهای ظاهری از قبیل لکههای بافتمرده و خمیدگی حاشیه برگ تنها در گیاهان مواجهشده با باران اسیدی دارای 3 = pH مشاهده شد. نتایج نشان داد که با افزایش اسیدیته باران اسیدی میزان نشت یونی (EL) و پراکسیداسیون لیپید (LPO) بهطور معنیداری افزایش یافت. میزان کلروفیل کل در برگها در مواجهه با باران اسیدی دارای 3 = pH بهطور چشمگیری کاهش یافت. این تغییرات حاکی از آسیب غشاء سلول و کاهش سطح فتوسنتز بود. بنابر نتایج بهدستآمده، فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز (SOD) تحت تأثیر باران اسیدی قرار نگرفت، در حالیکه میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز (POD) و آسکورباتپراکسیداز (APX) در گیاهان مواجهشده با باران اسیدی دارای 3 = pH بهطور چشمگیری کاهش یافت. کاهش ظرفیت آنتیاکسیدانی مصادف با بروز آسیب بود. به عبارت دیگر افرای پلت در برابر باران اسیدی تا 4 = pH بدلیل افزایش آنتیاکسیدانها مقاوم بوده ولی در برابر باران اسیدی دارای 3 = pH و بیتردید pHهای پایینتر، به دلیل افزایش رادیکالها، کاهش فتوسنتز و پراکسیده شدن غشاء آسیب مشهود شد.
واژههای کلیدی: آلودگی هوا، آنزیمهای آنتیاکسیدان، افرا، تنش باران اسیدی، لیپید پراکسیداسیون.
مقدمه:
بارانهای اسیدی بهوجودآمده بهواسطه فعالیتهای دستساخت بشری (anthropogenic activities) یکی از مهمترین انواع آلایندههای ثانویه هوا بهشمار میآیند. وجود جریانات جوی و بادها میتوانند آلایندههای هوا را تا مناطقی دورتر از خواستگاهشان انتقال دهد و باعث ایجاد بحران در آن مناطق گردد (Bouwman et al., 2002; Prihatin et al., 2015). امروزه به بارشی با pH کمتر از 6/5 باران اسیدی میگویند. بارش اسیدی بیشتر در نتیجهی حلشدن دیاکسیدگوگرد (SO2) و اکسیدهای نیتروژن (NOX) با بخار آب موجود در اتمسفر است (Kita et al., 2004; Kumar et al., 2001). این گازهای سمی بیشتر در مناطق صنعتی تولید میشوند و بسته به غلظت با نسبتهای مختلفی همراه با دیگر ترکیبات در باران اسیدی وجود دارند (Wu and Han, 2015).
باران اسیدی با اسیدی کردن آب رودخانهها و دریاچهها شرایط زندگی آبزیان را به خطر میاندازد (Botkin and Keller, 2003)، همچنین باعث آسیب به بناهای تاریخی میگردد
(Bear, 1964). باران اسیدی با کم کردن pH خاک باعث آزادسازی عناصر سمی مانند آلومینیوم گردیده و نیز فعالیت آن دسته از ریزانداموارههای مفید خاک که در دامنههای بالای pH فعالند را کاهش میدهد و در نتیجه از حاصلخیزی خاک می کاهد (et al., 2007 King et al., 2006; Zhang). بارانهای اسیدی بهطور مستقیم در مواجه با برگهای گیاهان بر آنان اثر گذاشته و سبب کاهش سرعت رشد (Silva et al., 2005) و در pH های پایینتر حتی منجر به ریزش نابهنگام، پیری و مرگ گیاه میشود. مقدار زیتوده بخش بالای سطح زمین و بخش زیرزمینی گندم تحت باران اسیدی کاهش یافتند (Singh et al., 2007). باران اسیدی همچنین بر روی اندامهای تولید مثل گیاهی اثر دارد. در بررسیهای Bellani و همکاران (1997) بر روی اثرات باران اسیدی بر دانه گرده سیب مشاهده شد که باران اسیدی بهطور چشمگیری باعث کاهش زیوایی و جوانهزنی دانه گرده میگردد. همچنین مشخص شده است که باران اسیدی بر فراساختارهای کلروپلاست اثر میگذارد و میزان فتوسنتز خالص را بسیار تحت تأثیر قرار میدهد (Wen et al., 2011). کاهش میزان pH باران اسیدی بر میزان کلروفیل برگ گیاهان نیز تأثیر بسزایی دارد (Wyrwicka and Skłodowska, 2006). بنابر پژوهشهای Velikova و همکاران (2000) باران اسیدی بر تخریب غشای یاختهها اثرات قابل توجهای می گذارد. تولید انواع گونههای واکنشپذیر اکسیژن یا ROS (Reactive Oxygen Species) یک رخداد اولیه تحت شرایط مختلف تنش است (Noctor and Foyer, 1998). ROS ها در گیاه تحت تنش باران اسیدی در برگها به وجود میآیند
(Wang et al., 2014). تنش اکسیداتیو در پاسخ به تنش باران اسیدی در گیاهان در نتیجه تولید انواع ROS نیز ایجاد میشود (Gabara et al., 2003). اکسیژن فعال تولیدشده تحت تنش، عامل اصلی پراکسیداسیون لیپیدها، غیرفعال کردن آنزیمها و آسیبهای اکسیداتیو به DNA است (Athar et al., 2008). با این حال، در برخی گیاهان بیان ژن آنزیمهای آنتیاکسیدانی بهخاطر آلودگی هوا توسط Kubo و همکاران (1995) گزارش گردیده است.
افرای پلت (Acer velutinum Boiss.) درختی با شاخساره های بزرگ و بومی جنگلهای شمال ایران است، نورپسند بوده و در بوستانها و فضاهای سبز شهری و در صنعت چوب مورد استفاده قرار میگیرد (Wiersema and Blanca, 1999). از آنجا که پژوهشهای ناچیزی دربارهی اثر آلایندههای هوا بر درختان بومی ایران صورت پذیرفته و اطلاعات کمی در زمینه اثرهای فیزیولوژی و بیوشیمیایی باران اسیدی بر گیاهان در دسترس است، و همچنین از آنجا که گونههای پهنبرگ نسبت به گونه های باریکبرگ در برابر باران اسیدی حساستر هستند (Wyrwicka and Skłodowska, 2006)، گیاه افرای پلت که در ایجاد فضای سبز با نقش سایه انداز کاربرد دارد و از طرفی دارای ویژگیهای زیباشناختی شکل برگ و میوه و نیز دارای رشد سریع است، انتخاب گردید تا تاثیر تیمارهای مختلف باران اسیدی روی گیاه مورد مطالعه قرار گیرد. بنابراین، تعدادی از شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی پس از اعمال تیمارها اندازه گیری شد تا شدت آسیب باران اسیدی و مقاومت گیاه مشخص گردد.
مواد و روشها:
مواد گیاهی: برای انجام این آزمایش از نهالهای سه سالهی افرا استفاده شد. نهالها بهصورت هم اندازه به گلدانهای پلاستیکی بزرگ (70 سانتیمتر درازا، 40 سانتیمتر پهنای دهانه) حاوی ماسه و کود دامی کاملا پوسیده به نسبت حجمی 2:1 که در ته آنها چهار عدد سوراخ برای زهآب ایجاد شده بود، انتقال داده شدند. جهت سازگاری، استقرار نهالها و رشد بعدی، به مدت یک ماه با محلول هوگلند هر سه روز یکبار و سپس بهطور میانگین هر پنج روز آبیاری شدند. این آزمایش در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان (رطوبت 75 درصد، بیشینه و کمینه دما به ترتیب 26 و 16 درجه سانتیگراد) انجام پذیرفت.
جدول 1- ترکیب باران اسیدی (Seufert et al., 1990)
ترکیب شیمیایی |
NH4NO3 |
MgSO4·7H2O |
Na2SO4 |
KHCO3 |
CaCl2·2H2O |
مقدار (گرم در لیتر) |
3/1 |
1/3 |
5/2 |
3/1 |
1/3 |
شیوه اعمال تیمارها: یک ماه پس از استقرار در گلدان، نهالها در قالب طرح کاملا تصادفی در معرض چهار سطح باران اسیدی (pH های 3، 4، 5، و 6 بهعنوان شاهد) که طبق روش Seufert و همکاران (1990) فراهم شده بود (جدول 1)، قرار گرفتند. باران اسیدی بهصورت محلولپاشی روزانه و به مدت 10 روز انجام گرفت. در این تیمار از تویین 80 به عنوان سورفکتانت استفاده گردید. نمونههای برگی 24 ساعت پس از آخرین محلولپاشی، از بخشهای گوناگون گیاه، معمولاً از برگهای گرههای دوم، سوم و چهارم مانده به جوانه انتهایی که فعالیت فیزیولوژیکی بالایی دارند، گرفته و بیدرنگ به آزمایشگاه برده شدند تا میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، آسکورباتپراکسیداز و پراکسیداز، میزان پراکسیداسیون لیپید، کلروفیل کل و نشت یونی در آنها اندازه گیری شوند.
اندازهگیری فعالیت آنزیمی: به منظور استخراج و اندازه گیری آنزیم، برگهای تازه از گیاه جدا و در هاون چینی با نیتروژن مایع کاملاً هموژنیزه شدند. میزان 1/0 گرم از برگ منجمد شده با نیتروژن مایع با یک میلیلیتر از بافر استخراج (بافر فسفات ۱۰۰ میلیمولار با 7 = pH که حاویmM EDTA 1/0 و w/v PVPP %2) به مدت ۱۵ دقیقه با ۱۴۰۰۰ دور در دقیقه در دمای ۴ درجه سلسیوس، سانتریفوژ شدند. از بخش رویی (سوپرناتانت) برای سنجش آنزیمهای آنتیاکسیدانت، پراکسیداسیون لیپیدها و تعیین غلظت پروتئین کل (نتایج نشان داده نشده) استفاده شد (De Azevedo et al., 2006).
تعیین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز: فعالیت کل آنزیم سوپراکسیددیسموتاز با اندازهگیری تواناییاش در جلوگیری از کاهش فتوشیمیایی نیتروبلوتترازولیوم (NBT) تعیین شد. سنجش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز(SOD) در مخلوط واکنش به حجم 5/1 میلیلیتر و دارای بافرفسفات (5۰ میلی مولار 8/7 = pH)، mM EDTA 1/0، متیونین mM 13، نیتروبلوتترازولیوم (NBT) μM 75، ریبوفلاوینμM 2 و 50 میکرولیتر عصاره خام آنزیمی انجام گردید. اندازهگیری فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز (SOD) به کمک دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج ۵۶۰ نانومتر انجام گردید. یک واحد (1U) از SOD به مقداری از آنزیم گفته میشود که سبب 50% مهار احیای NBT به فرمازان تحت شرایط یاد شده شود. تفاوت بین جذب هر عصاره در مدت زمان روشنایی ۱۶ دقیقه و جذب عصاره بدون آنزیم (کنترل) در همان زمان روشنایی در واقع نشان دهنده بازداشت واکنش خودبخودی و تشکیل فرمازان توسط SODاست (Giannopolitis and Ries, 1977).
برای تعیین فعالیت مخصوص آنزیم SOD گیاهی بر حسبUnit/mg protein از فرمول زیر استفاده میشود:
Units / mg: |
|
½ OD560 Control |
|
mg Protein / ml Reaction Mix |
روش سنجش فعالیت آنزیم آسکورباتپراکسیداز: برای سنجش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز ابتدا بافر فسفات 50 میلی مولار، EDTA یک میلی مولار، آسکوربات 5/0 میلی مولار و پراکسید هیدروژن یک میلی مولار تهیه شد. سپس سنجش توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در کووتهای کوارتز در طول موج 290 نانومتر انجام شد (Nakano and Asada, 1981). اگر تغییرهای جذب علیه زمان (OD/min) به ثابت mM-1cm-18/2 تقسیم شود فعالیت آنزیمی بهدست میآید. برای تعیین فعالیت مخصوص آنزیم آسکوربات پراکسیداز گیاهی از فرمول زیر استفاده میشود که فعالیت مخصوص برحسب Unit/mg protein به دست میآید،، که یک واحد آنزیمی معادل تجزیه یک میکرومول آسکوربات در مدت زمان یک دقیقه و در دمای ۲۵ درجه سلسیوس است.
OD 290 / min |
Units / mg = |
2.8 × mg protein / ml reaction Mix |
روش سنجش فعالیت آنزیم پراکسیداز: فعالیت پراکسیداز به روش Nakano و Asada (1981) اندازهگیری شد. محلول بافری واکنش شامل 50 میلیمولار بافر KH2PO4 (7 = pH)، 1/0 میلیمولار EDTA، 1/0 میلیمولار H2O2، و 10 میلیمولار گایاکول بود. واکنش با افزودن محلول نمونهها به محلول بافری واکنش، آغاز شد. فعالیت آنزیم با تغییر جذب دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 470 نانومتر بهمدت 30 ثانیه و ضریب خاموشی 6/26 میلیمولار بر سانتیمتر محاسبه گردید، و بر حسب U/mg protein بیان شد. یک واحد فعالیت این آنزیم معادل تشکیل یک میکرومول تتراگایاکول در دقیقه است.
پراکسیداسیون لیپیدها: برای سنجش میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشا، مقدار 5/0 گرم از نمونه درون لوله آزمایش قرار داده شد و 5 میلیلیتر بافر پتاسیمفسفات ۵۰ میلیمولار به آن اضافه گردید. نمونه حاصله در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه با دور 14000در دقیقه سانتریفوژ شد. به 1 میلیلیتر از محلول سانتریفوژ شده 1 میلیلیتر محلول 5/0 درصد (W/V) اسید تیوباربیتیوریک که حاوی اسید تری کلرواستیک 20 درصد (W/V) است، اضافه گردید و مخلوط در حمام آب داغ تحت دمای 95 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه حرارت داده شد. به منظور توقف واکنش، ظرف محتوی مخلوط حرارت داده شده به سرعت درون حمام یخ به مدت30 دقیقه قرار داده شد. سپس مخلوط سرد شده با دور 10000 در دقیقه به مدت 10 دقیقه سانتریفوژ گردید. غلظت مالوندیآلدهید (MDA) و سایرآلدئیدهای تولیدشده توسط واکنش با تیوباربیتوریکاسید (TBA) که سبب تشکیل کمپلکس قرمز (MDA-TBA) در طول موج 532 نانومتر می شود توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد، سپس جذب بقیه رنگیزههای غیر اختصاصی در 600 نانومتر تعیین شد و از میزان جذب در 532 نانومتر کسر گردید. برای محاسبه غلظت MDA از ضریب خاموشی معادل mM-1cm-1 155 استفاده شد و در نهایت مقدار مالوندیآلدهید که محصول پراکسیداسیون لیپیدها است بر اساس میکرومول در گرم وزن خشک محاسبه گردید (Heath and Packer, 1968).
اندازهگیری نشت یونی و تعیین کلروفیل کل: برای اندازه گیری نشت یونی (EL)، برگهای هر نمونه را به طول 2 میلی متر قطعه قطعه و در لولههای آزمایشگاهی قرار داده شدند و سپس 10 میلیلیتر آب مقطر به آنها اضافه شد و در دمای 25 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. پس از 12 ساعت، هدایت الکتریکی اولیه محیط (EC1) با استفاده از دستگاه EC سنج مدل Milwaukee Mi 306 اندازهگیری شد. سپس نمونهها در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه جوشانده شدند تا بهطور کامل همهی الکترولیتهای موجود در بافتها آزاد شوند. بعد از آن نمونهها تا دمای 25 درجه سانتیگراد خنک شدند و هدایت الکتریکی ثانویه (EC2) اندازهگیری شد و میزان EL با استفاده فرمول EL = (EC1 / EC2) 100 محاسبه شد. برای اندازهگیری کلروفیل مقدار 05/0 گرم از بافت تازه برگ گیاه با 1 میلیلیتر استون 80 درصد مخلوط و به مدت 10 دقیقه با سرعت rpm 6000 سانتریفیوژ شد و در نهایت عصاره استونی شفاف را جدا کرده و پس از قرار دادن در نیم ساعت تاریکی، اندازهگیری کلروفیل با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر و در دو طول موج 663 و 645 نانومتر انجام گرفت و در نهایت میزان کلروفیل کل طبق فرمول زیر به دست آمد (and Dionisio-Sese, 1998 Tobita).
Total Ch = [۲/۲۰ (A ۶۴۵) + ۲/۸0 (A ۶۶۳)] V/100W
تجزیه آماری: این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمار باران اسیدی در چهار سطح و سه تکرار انجام گرفت. تجزیه آماری دادهها با نرمافزار (9.1) SAS و مقایسه میانگین دادهها با آزمون توکی و رسم نمودارها با نرمافزار Excel انجام شد.
نتایج:
میزان نشت یونی و پراکسیداسیون لیپید: میزان نشت یونی با کاهش میزان pH باران اسیدی تا 4، بهطور معنیداری افزایش نیافت، ولی در 3 =pH افزایش معنیداری یافت. نشت یونی در
6 5 4 3 |