بررسی تأثیر تنش خشکی بر برخی صفات مورفولوژیکی
و فیزیولوژیکی مرزه (Satureja hortensis)
حمید سودائی زاده*1، مریم شمسسایی1، مهدیه تجملیان1، سید علی محمد میرمحمدی میبدی2
و محمدعلی حکیم زاده1
1گروه مدیریت مناطق خشک، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد، یزد، 2 گروه زراعت و اصلاح نباتات،
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
(تاریخ دریافت: 07/09/93، تاریخ پذیرش نهایی: 06/03/1394)
چکیده:
بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه مرزه (hortensis Satureja)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار در چهار تکرار و در سال 1393 در گلخانه دانشگاه یزد اجرا شد. در این آزمایش، تیمارهای رطوبتی 100، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی اعمال شد. نتایج حاصل نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنیدار (01/0P<) ارتفاع، سطح و حجم تاج پوشش، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ضخامت ریشه و قندهای محلول شد. میزان پرولین، محتوی کلروفیل و همچنین طول ریشه تحت تنش خشکی افزایش یافت. بیشترین مقدار پرولین، کلرفیل a، b و کل و طول ریشه در تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. بیشترین ارتفاع، حجم تاج، سطح برگ مربوط به تیمار 75 درصد ظرفیت زراعی بود. بیشترین وزن خشک اندام هوایی و ریشه و سطح تاج در تیمار 100 درصد ظرفیت زراعی(شاهد) مشاهده شد. بهطور کلی نتایج بیانگر آن است که گیاه مرزه با به کارگیری برخی مکانیسمهای دفاعی از قبیل کاهش معنیدار ارتفاع گیاه، قطر و حجم تاج پوشش، وزن خشک اندام هوایی، سطح برگ و از طرف دیگر کاهش ضخامت و افزایش طول ریشهها، افزایش محتوی پرولین و کلروفیل در مقابل تنش خشکی تا حدی مقاومت میکند.
واژههای کلیدی: اندام هوایی، ظرفیتزراعی، کلروفیل، پرولین، قند، مرزه (Saturej ahortensis).
مقدمه:
مقدار آب در دسترس گیاه از عوامل مهم اقلیمی مؤثر بر توزیع و پراکنش گیاهان در سرتاسر جهان بوده و میتواند باعث تغییرات مورفولوژیکی، فیریولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه شود (حسنی و امیدبیگی، 1381). خشکی و شوری به عنوان دو مشکل مهم توسعه کشاورزی ایران مطرح است، لذا انتخاب گونههای مناسب مناطق خشک و نیمهخشک بسیار حائز اهمیت است. در این راستا بسیاری ازکشاورزان بومی این مناطق، کشت گیاهان سازگار را انتخاب کردهاند (بنایان اول و همکاران، 1390). گونههای مختلف گیاهی از نظر مقاومت به خشکی دامنه وسیعی را نشان میدهند که به دلیل سازگاریهای فیزیولوژیکی، ریختشناسی و بیوشیمیایی آنها میباشد. عوامل مورفولوژیک مانند تغییر در سطح برگ، سطح و حجم تاج پوشش، وزن کل بیوماس و یا وزن تاج پوشش، ارتفاع، قطر، طول میانگره، قطر تنه، سطح مقطع تنه، زاویه انشعاب شاخه با تنه اصلی، زاویه انشعاب برگ با شاخه، رشد افقی و عمودی ریشه، تراکم ریشه در واحد حجم خاک میتوانند بر میزان مقاومت گیاه به تنش خشکی نقش داشته باشند (صباغ پور، 1383؛Thomas and Gausling, 2000). برخی تغییرات فیزیولوژیک گیاهان مقاوم به خشکی درطی بروز تنش خشکی نیز موجب ذخیره مواد تنظیم کننده اسمزی همانند اسیدهای آمینه، قندها، برخی از یونهای معدنی، هورمونها و پروتئینها میشود (Reddy et al., 2004).
مرزه گیاهی است از خانواده نعناعیان و در ایران 12 گونه علفی یکساله و چند ساله دارد که 8 گونه آن مختص ایران است. Satureja hortensis که به مرزه تابستانه معروف است، گیاهی است یکساله که مناسب کشت درمناطق گرم و خشک با نور زیاد میباشد (مظفریان، 1375). این گیاه در درمان دردهای عضلانی، کرامپ، تهوع، بیماریهای عفونی و اسهال کاربرد دارد و همچنین هضم کننده غذا، ادرارآور، خلطآور، ضددرد، ضد سرطان، محرک و مقوی معده میباشد (تجلی و همکاران، 1391). بر اساس بررسیهای بهعمل آمده تاکنون مطالعه جامعی در زمینه واکنش این گیاه به تنش خشکی صورت نگرفته است. با این وجود عکسالعمل گیاهان دارویی مختلف به تنش خشکی در تحقیقات متعددی بررسی شده است. برای مثال بزازی و همکاران (1392) تأثیر تنش خشکی بر خصوصیات مورفولوژیک و اجزای عملکرد گیاه دارویی شنبلیله را ارزیابی کردند و کاهش تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته و اجزای عملکرد (تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه) در اثر تنش خشکی را گزارش نمودند. مختاری و برادران (1390) نیز بیان کردند که تنش خشکی باعث کاهش ارتفاع بوته، وزن تر و خشک گیاه و تعداد شاخههای فرعی گیاه دارویی مرزه Satureja hortensi شد، بهطوریکه بیشترین آنها مربوط به تیمار بدون تنش (آبیاری معمول منطقه هر 5 روز یکبار) و کمترین میانگین صفات مربوط به تیمار دور آبیاری 9 روز بود. بابایی و همکاران (1389)نیز اثر تنش خشکی بر صفات مورفولوژیک آویشن را بررسی و نشان دادند افزایش تنش خشکی موجب کاهش صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه جانبی، وزن خشک و وزن تر اندام رویشی، حجم ریشه، وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه کاهش میشود. همچنین احیایی و همکاران (1388) با بررسی تاثیر تنش خشکی بر برخی شاخصهای مورفولوژیکی سه گیاه دارویی خار مریم، همیشه بهار و سیاهدانه نشان دادند که بیشترین ماده خشک تولیدی، تعداد برگ، دانه، وزن هزاردانه در تک بوته، ساقه و برگ در تیمار 100 درصد ظرفیت زراعی و کمترین مقدار در تیمار 25 درصد مشاهده شد.
تغییرات فیزیولوژیکی گیاهان در مواجهه با تنش خشکی نیز موضوع مطالعات متعدد دانشمندان بوده است. عباسزاده و همکاران (1386) با بررسی تأثیر تنش خشکی بر صفات فیزیولوژیک بادرنجبویه (Melissa officinalis) بیان کردند که بیشترین کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل به ترتیب مربوط به تیمارهای 100، 20 و 100 درصد ظرفیت زراعی و بیشترین تجمع پرولین مربوط به تیمار 20 درصد ظرفیت زراعی بود. بالاترین قندهای محلول متعلق به تیمار 60 درصد ظرفیت زراعی و حداکثر محتوای آب نسبی بافت مربوط به تیمار شاهد میباشد. صفیخانی و همکاران (1387) با بررسی تأثیر تنش خشکی بر درصد و عملکرد اسانس
و ویژگیهای فیزیولوژیک گیاه دارویی بادرشبو
(Dracocephalum moldavica L.) گزارش کردند که تأثیر سال و تیمار تنش خشکی بر درصد اسانس و مقدار پرولین در سطح یک درصد معنیدار بود. مقایسه میانگین تیمارها مشخص نمود که در سال اول بیشترین عملکرد اسانس، قندهای محلول و کلروفیل به ترتیب مربوط به تیمارهای 60، 40 و 100 درصد ظرفیت زراعی و در سال دوم بیشترین مقدار پرولین، قندهای محلول و کلروفیل به ترتیب مربوط به تیمارهای 40 ، 60 و 100 درصد ظرفیت زراعی بود.
با توجه به نقش دارویی گیاه مرزه از نظر طب سنتی دارای خواص مختلف میباشد، و امکان توسعه کشت آن در مناطقی از کشور، اثر تنش خشکی بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک این گیاه و ارزیابی واکنش آن در مقابله با تنش خشکی در این تحقیق اجرا گردید.
مواد و روشها:
این مطالعه در سال 1393 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در گلخانه دانشگاه یزد تحت شرایط دمایی 26 درجه و رطوبت 30 درصد انجام شد. تیمارهای رطوبتی شامل 100 (شاهد)، 75 ،50 و 25 درصد ظرفیت زراعی بود.
برای کشت نهالها از گلدانهای مناسب و زهکشدار به ارتفاع 21 و قطر 20 سانتیمتر استفاده و به منظور کاهش تبادل حرارتی بین خاک داخل و محیط بیرون، سطح آنها با فوم عایقبندی شد. بهمنظور بهبود وضعیت زهکشی، در کف گلدانها سنگریزه ریخته شد و در زیر گلدانها از ظروفی جهت خارجشدن آب اضافی استفاده شد.جهت انجام آزمایش ابتدا گلدانهای پلاستیکی انتخاب و پس از ریختن پنج سانتیمتر سنگریزه در کف گلدان، با نسبت یک به سه با خاک شنی و کود برگ پر شدند (جدول 1). بهمنظوراندازهگیری رطوبت خاک ازسیستم توزین گلدانها استفاده و آبیاری بر اساس تغییر وزن خاک گلدانها نسبت به ظرفیتهای زراعی تعیین شده انجام گرفت.
ویژگیهای مورفولوژیک مورد بررسی در این پژوهش شامل ارتفاع گیاه، حجم و سطح تاج پوشش، وزن خشک اندام هوایی، سطح برگ، نسبت ریشه به اندام هوایی، وزن خشک ریشه، طول بزرگترین ریشه و ضخامت ریشه بود. ویژگیهای فیزیولوژیکی نیز شامل کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، پرولین، قندهای محلول و محتوی نسبی آب بود.
در پایان فصل رشد ارتفاع گیاهان و قطر متوسط (شمال- جنوب و شرق- غرب) بر حسب سانتیمتر مورد محاسبه قرار گرفت. با اندازهگیری ارتفاع و قطر گیاهان در دو جهت شمال - جنوب و شرق - غرب میزان حجم گیاه با فرمولهای ذیل محاسبه شد (خزاعی و کافی، 1382):
(1) زمانی که ارتفاع کمتر از قطر باشد: