جلد 14، شماره 68 - ( جلد 14، شماره 68، مهر و آبان 1404 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifi M, Shariati M, Hosseini Tafreshi S A. Effect of Dunaliella algal extracts on growth and salt stress response in rice plants. Plant Process and Function 2025; 14 (68) : 1
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2212-fa.html
شریفی معصومه، شریعتی منصور، حسینی تفرشی سید علی. بررسی اثر عصاره جلبک تک‌ سلولی Dunaliella بر رشد و پاسخ به استرس شوری در گیاه برنج. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (68) :1-18

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2212-fa.html


1- دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی، گروه زیست‌شناسی گیاهی و جانوری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی، گروه زیست‌شناسی گیاهی و جانوری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، mansour@sci.ui.ac.ir
3- دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه کاشان، کاشان، اصفهان، ایران
چکیده:   (105 مشاهده)
شوری یک تهدید بزرگ برای تولید محصولات زراعی و امنیت غذایی جهانی است. جلبک‌ها و عصاره‌های آن‌ها حاوی ترکیبات فعال زیستی هستند که می‌توانند تحمل گیاهان را به تنش‌های غیر­زنده از جمله تنش شوری افزایش دهند. در مطالعه حاضر اثر عصاره ریز‌جلبک‌های دانالیلا سالینا و دانالیلا بارداویل در بهبود تحمل گیاهان برنج طی تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفت. این تحقیق طی دو مرحله آزمایش انجام شد. در آزمایش اول آستانه مقاومت به تنش شوری در گیاهان برنج (Oryza sativa) تعیین شد که بدین منظور پنج غلظت نمک (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی­مولار نمک‌) مورد ارزیابی قرار گرفت و پس از بررسی شاخص‌های رشدی، غلظت 150 میلی­مولار انتخاب گردید. در آزمایش دوم غلظت‌های 1/0‌، 1 و 2 درصد از عصاره جلبک‌های دانالیلا سالینا (Dunaliella salina) و دانالیلا بارداویل (Dunaliella bardawil) به صورت جداگانه تهیه و در چهار مرتبه و به فاصله زمانی 2 روز یکبار به برگ گیاهچه‌ها اسپری گردید. سپس گیاهان به مدت 14 روز تحت تنش شوری 150 میلی­مولار نمک قرار گرفتند. در پایان آزمایش نمونه­برداری از گیاهان انجام شد و شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از اعمال تنش شوری، گیاهانی که عصاره دو گونه جلبک را دریافت کردند، رشد قابل توجهی در زیست­توده ساقه و ریشه و میزان سبزینگی برگ‌ها نسبت به گیاهان شاهد که فاقد تیمار جلبک بودند را نشان دادند. همچنین افزایش رنگیزه‌های فتوسنتزی و میزان کاروتنوئیدها، میزان محتوای آب نسبی، پرولین، گلایسین- بتائین و کربوهیدرات‌های محلول شد. از طرفی به علت تنش اکسیداتیو و پراکسید­شدن لیپید‌های غشاء در شرایط تنش شوری و در حضور عصاره جلبک مقادیر مالون دی­آلدهید افزایش یافت که به دنبال این افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدانی از جمله کاتالاز نیز افزایش پیدا کرد. عصاره ریز­جلبک‌ها باعث حفظ محتویات درون سلولی با کاهش نشت الکترولیت از غشا در شرایط تنش شوری شدند. از نتایج حاصل مشخص شد که عصاره ریز‌جلبک‌ها احتمالاً به علت دارا­بودن مواد مغذی و محرک رشد عملکرد گیاهان را تحریک نموده و رشد و تحمل گیاهان را در شرایط تنش‌های محیطی افزایش داده است. بدین منظور به نظر می­رسد یک راه جایگزین در کشاورزی ارگانیک استفاده از عصاره ریزجلبک‌ها به خصوص در غلظت‌های بالاتر تحت عنوان کودهای زیستی به جای کودهای شیمیایی باشد.
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 844 kb]   (90 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1404/2/24 | پذیرش: 1404/4/17 | انتشار: 1404/8/7

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb