Sharifi M, Shariati M, Hosseini Tafreshi S A. Effect of Dunaliella algal extracts on growth and salt stress response
in rice plants. Plant Process and Function 2025; 14 (68) : 1
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2212-fa.html
شریفی معصومه، شریعتی منصور، حسینی تفرشی سید علی. بررسی اثر عصاره جلبک تک سلولی Dunaliella بر رشد و پاسخ به استرس شوری
در گیاه برنج. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (68) :1-18
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2212-fa.html
1- دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، گروه زیستشناسی گیاهی و جانوری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، گروه زیستشناسی گیاهی و جانوری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، mansour@sci.ui.ac.ir
3- دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه کاشان، کاشان، اصفهان، ایران
چکیده: (105 مشاهده)
شوری یک تهدید بزرگ برای تولید محصولات زراعی و امنیت غذایی جهانی است. جلبکها و عصارههای آنها حاوی ترکیبات فعال زیستی هستند که میتوانند تحمل گیاهان را به تنشهای غیرزنده از جمله تنش شوری افزایش دهند. در مطالعه حاضر اثر عصاره ریزجلبکهای دانالیلا سالینا و دانالیلا بارداویل در بهبود تحمل گیاهان برنج طی تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفت. این تحقیق طی دو مرحله آزمایش انجام شد. در آزمایش اول آستانه مقاومت به تنش شوری در گیاهان برنج (Oryza sativa) تعیین شد که بدین منظور پنج غلظت نمک (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلیمولار نمک) مورد ارزیابی قرار گرفت و پس از بررسی شاخصهای رشدی، غلظت 150 میلیمولار انتخاب گردید. در آزمایش دوم غلظتهای 1/0، 1 و 2 درصد از عصاره جلبکهای دانالیلا سالینا (Dunaliella salina) و دانالیلا بارداویل (Dunaliella bardawil) به صورت جداگانه تهیه و در چهار مرتبه و به فاصله زمانی 2 روز یکبار به برگ گیاهچهها اسپری گردید. سپس گیاهان به مدت 14 روز تحت تنش شوری 150 میلیمولار نمک قرار گرفتند. در پایان آزمایش نمونهبرداری از گیاهان انجام شد و شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از اعمال تنش شوری، گیاهانی که عصاره دو گونه جلبک را دریافت کردند، رشد قابل توجهی در زیستتوده ساقه و ریشه و میزان سبزینگی برگها نسبت به گیاهان شاهد که فاقد تیمار جلبک بودند را نشان دادند. همچنین افزایش رنگیزههای فتوسنتزی و میزان کاروتنوئیدها، میزان محتوای آب نسبی، پرولین، گلایسین- بتائین و کربوهیدراتهای محلول شد. از طرفی به علت تنش اکسیداتیو و پراکسیدشدن لیپیدهای غشاء در شرایط تنش شوری و در حضور عصاره جلبک مقادیر مالون دیآلدهید افزایش یافت که به دنبال این افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی از جمله کاتالاز نیز افزایش پیدا کرد. عصاره ریزجلبکها باعث حفظ محتویات درون سلولی با کاهش نشت الکترولیت از غشا در شرایط تنش شوری شدند. از نتایج حاصل مشخص شد که عصاره ریزجلبکها احتمالاً به علت دارابودن مواد مغذی و محرک رشد عملکرد گیاهان را تحریک نموده و رشد و تحمل گیاهان را در شرایط تنشهای محیطی افزایش داده است. بدین منظور به نظر میرسد یک راه جایگزین در کشاورزی ارگانیک استفاده از عصاره ریزجلبکها به خصوص در غلظتهای بالاتر تحت عنوان کودهای زیستی به جای کودهای شیمیایی باشد.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1404/2/24 | پذیرش: 1404/4/17 | انتشار: 1404/8/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول