Mostafavi N, Kiarostami K, Sorahinobar M. Effect of allantoin on some morphological and physiological traits of hyssop (Hyssopus Officinalis L.) under salt stress and hydroponic cultivation. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 14
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2131-fa.html
مصطفوی نیلوفر، کیارستمی خدیجه، صراحی نوبر منا. اثر آلانتوئین بر برخی خصوصیات ریختشناسی و فیزیولوژیکی گیاه زوفا
(Hyssopus officinalis L.) در شرایط تنش شوری و کشت هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :227-244
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2131-fa.html
1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، kh.kiarostami@alzahra.ac.ir
چکیده: (40 مشاهده)
با توجه به محدودیت دسترسی به زمینهای قابل کشت و اولویتدهی به تولید محصولات غذایی، کاشت گیاهان دارویی در خاکهای شور میتواند گزینهای مناسب باشد. به منظور بررسی تأثیر آلانتوئین بر رشد و فیزیولوژی زوفا (Hyssopus officinalis L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در سیستمهای هیدروپونیک در دانشگاه الزهرا انجام گردید. تیمارها شامل سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلیمولار کلرید سدیم) و سه سطح آلانتوئین (صفر، 1/0 و 1 میلیمولار) بودند. تنش شوری، بهویژه در غلظت 200 میلیمولار، باعث کاهش معنیدار وزن خشک شاخساره (52/41%)، محتوای نسبی آب برگ (83/30%)، فلورسانس کلروفیل (29%)، محتوای کلروفیل کل (5/43%)، پروتئین (27%) و قندهای پلیساکاریدی (32%) نسبت به شاهد شد. نشت یونی (9/2 برابر) و محتوای پرولین (6/1 برابر) در شرایط تنش در مقایسه با شاهد افزایش یافت. کاربرد غلظتهای 1/0 و ۱ میلیمولار آلانتوئین در سطوح مختلف تنش شوری باعث بهبود برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی نسبت به شاهد شد. به ویژه، غلظت 1/0 میلیمولار آلانتوئین تحت تنش شوری 200 میلیمولار بهطور معنیداری باعث کاهش نشت یونی (20/40%) و افزایش محتوای کلروفیل کل (8/65%)، محتوای نسبی آب برگ (52/30%)، فلورسانس کلروفیل (83/27)، محتوای پروتئین (47/70%)، پرولین (24/30%)، آنتوسیانین (55/34%)، ظرفیت آنتیاکسیدانی (07/15%)، محتوای قندهای احیایی (4/34%) و پلیساکاریدی (64/24%) نسبت به شاهد شد. نتایج این بررسی نشان میدهد که آلانتوئین با بهبود پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه میتواند تأثیرات منفی تنش شوری را کاهش دهد. در نتیجه، کاربرد آلانتوئین بهعنوان یک رویکرد پایدار و سازگار با محیطزیست برای افزایش تحمل زوفا به شوری پیشنهاد میشود.
شمارهی مقاله: 14
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/7/28 | پذیرش: 1403/11/2 | انتشار: 1404/4/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول