جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 244-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mostafavi N, Kiarostami K, Sorahinobar M. Effect of allantoin on some morphological and physiological traits of hyssop (Hyssopus Officinalis L.) under salt stress and hydroponic cultivation. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2131-fa.html
مصطفوی نیلوفر، کیارستمی خدیجه، صراحی نوبر منا. اثر آلانتوئین بر برخی خصوصیات ریخت‌شناسی و فیزیولوژیکی گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) در شرایط تنش شوری و کشت هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :227-244

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2131-fa.html


1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، kh.kiarostami@alzahra.ac.ir
چکیده:   (40 مشاهده)
با توجه به محدودیت دسترسی به زمین‌های قابل کشت و اولویت­دهی به تولید محصولات غذایی، کاشت گیاهان دارویی در خاک‌های شور می‌تواند گزینه‌ای مناسب باشد. به منظور بررسی تأثیر آلانتوئین بر رشد و فیزیولوژی زوفا (Hyssopus officinalis L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در سیستم‌های هیدروپونیک در دانشگاه الزهرا انجام گردید. تیمارها شامل سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلی‌مولار کلرید سدیم) و سه سطح آلانتوئین (صفر، 1/0 و 1 میلی‌مولار) بودند. تنش شوری، به‌ویژه در غلظت 200 میلی‌مولار، باعث کاهش معنی‌دار وزن خشک شاخساره (52/41%)، محتوای نسبی آب برگ (83/30%)، فلورسانس کلروفیل (29%)، محتوای کلروفیل کل (5/43%)، پروتئین (27%) و قندهای پلی‌ساکاریدی (32%) نسبت به شاهد شد. نشت یونی (9/2 برابر) و محتوای پرولین (6/1 برابر) در شرایط تنش در مقایسه با شاهد افزایش یافت. کاربرد غلظت‌های 1/0 و ۱ میلی­مولار آلانتوئین در سطوح مختلف تنش شوری باعث بهبود برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی نسبت به شاهد شد. به ویژه، غلظت 1/0 میلی­مولار آلانتوئین تحت تنش شوری 200 میلی­مولار به‌طور معنی‌داری باعث کاهش نشت یونی (20/40%) و افزایش محتوای کلروفیل کل (8/65%)، محتوای نسبی آب برگ (52/30%)، فلورسانس کلروفیل (83/27)، محتوای پروتئین (47/70%)، پرولین (24/30%)، آنتوسیانین (55/34%)، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (07/15%)، محتوای قندهای احیایی (4/34%) و پلی‌ساکاریدی (64/24%) نسبت به شاهد شد. نتایج این بررسی نشان می‌دهد که آلانتوئین با بهبود پاسخ‌های فیزیولوژیکی گیاه می‌تواند تأثیرات منفی تنش شوری را کاهش دهد. در نتیجه، کاربرد آلانتوئین به‌عنوان یک رویکرد پایدار و سازگار با محیط­زیست برای افزایش تحمل زوفا به شوری پیشنهاد می‌شود.
شماره‌ی مقاله: 14
واژه‌های کلیدی: آلانتوئین، تنش شوری، زوفا، نشت یونی
متن کامل [PDF 824 kb]   (14 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/7/28 | پذیرش: 1403/11/2 | انتشار: 1404/4/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb