Naeemi M, Gholamalipour Alamdari E, Mousavi A S. The effect of chitosan bio-stimulator on morphological and physiological characteristics of hyssop under salinity stress. Plant Process and Function 2025; 14 (68) : 3
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2120-fa.html
نعیمی معصومه، غلامعلی پور علمداری ابراهیم، موسوی عاطفه سادات. تأثیر کاربرد الیسیتور زیستی کیتوزان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی زوفا تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (68) :33-46
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2120-fa.html
1- گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران ، naeemi_701@yahoo.com
2- گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران
چکیده: (88 مشاهده)
مطالعه در زمینه یافتن روشهای افزایش تحمل گیاهان به تنشهای محیطی میتواند گامی مؤثر در جهت نیل به تولید پایدار در سیستمهای کشاورزی باشد. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر کاربرد الیسیتور کیتوزان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی زوفا تحت تنش شوری اجرا شد .آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال 1398 انجام شد. عامل شوری شامل چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار) از کلرید سدیم در نظر گرفته شد. عامل دوم در چهار سطح بهصورت بدون پرایمینگ و عدم مصرف کیتوزان (شاهد)، پرایمینگ بذور با آبمقطر، پرایمینگ بذور با کیتوزان و همچنین کاربرد کیتوزان به صورت محلولپاشی مورد مطالعه قرار گرفت. تأثیر شوری بر کلیه صفات مورد ارزیابی معنیدار بود. کیتوزان بر ارتفاع بوته، محتوای پرولین و آنزیم کاتالاز تأثیر معنیداری داشت. اثر متقابل شوری و کیتوزان بر تمام صفات بهجز وزن خشک ساقه معنیدار بود. بیشترین میزان پرولین (21/19 میکرومول بر گرم) مربوط به تیمار محلولپاشی کیتوزان تحت تنش شوری 150 میلیمولار بود. در تیمار شوری 50 میلیمولار نیز پرایمینگ بذور با کیتوزان سبب افزایش 50 درصدی محتوای پرولین و قندهای محلول نسبت به شاهد گردید. بر اساس نتایج این پژوهش و با توجه به روند رو به رشد اراضی شور در کشور، پرایمینگ و کاربرد الیسیتور کیتوزان به عنوان عامل زیستی کاهنده آثار تنش شوری در گیاه زوفا، حائز اهمیت هستند.
شمارهی مقاله: 3
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/6/28 | پذیرش: 1403/11/2 | انتشار: 1404/8/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول