1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایران
4- هیأت علمی، بخش زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده: (209 مشاهده)
مورینگا اولیفرا، گیاهی دارویی، سریع رشد و چند ساله که تقریباً در تمام مناطق گرمسیر و نیمهگرمسیر رشد میکند و میتواند طیف گستردهای از شرایط بارندگی را تحمل کند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی نانوذرّه مس (صفر، 5، 10 و 20 ppm) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا تحت شوری کلرید سدیم (صفر، 9/3، 8/7 و 7/11 دسیزیمنس بر متر) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بر اساس یافتهها، میزان نشتیونی تحت تیمار شوری، افزایش یافت و تیمار با نانومس از این مشخصه کاست. بهطوریکه، بیشترین (01/75 %) و کمترین (62/38 %) میزان نشتیونی به ترتیب در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانوذرّه و تیمار شاهد (بدون تنش شوری و عدم اعمال نانوذرّه) ثبت شد. نتایج حاکی از افزایش آنتوسیانین، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی برگ مورینگا تحت تیمار گیاهان با آب شور و نانومس بود. از اینرو، تحت شوری 7/11 دسیزیمنس بر متر و 20 پیپیام نانومس، بیشترین میزان آنتوسیانین (68/4 میکرومول در گرم وزن تازه)، فنل (64/45 میلیگرم اسید گالیک در صد گرم وزن خشک)، فلاونوئید (74/4 میلیگرم کوئرستین در صد گرم وزن خشک) و فعالیت آنتیاکسیدانی (71/86 میکروگرم در میلیلیتر) بدست آمد. بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات عصاره برگ نشان داد که شوری باعث کاهش اسید کافئیک و اسید کلروژنیک گردید، درحالیکه محلولپاشی با نانومس باعث افزایش آنها شد. بنابراین، بیشترین مقادیر اسید کافئیک در سطوح مختلف نانومس تحت تیمار بدون شوری و کمترین مقدار (09/1 میلیگرم در لیتر) در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانومس، ثبت شد. همچنین بیشترین مقدار اسید کلروژنیک (5/22 میلیگرم در لیتر) در تیمار بدون شوری با اعمال 20 پیپیام نانوذره و کمترین میزان آن (6/2 میلیگرم در لیتر) تحت 8/7 دسیزیمنس بر متر نمک بدون حضور نانومس مشاهده شد. بهطورکلی، نانومس با افزایش ترکیبات دخیل در بیوسنتز آنتیاکسیدانها و سایر صفات فیزیولوژیکی و همچنین متابولیتهای ثانویه گیاه مورینگا، موجب افزایش تحمل آن به تنش شوری شد.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/4/21 | پذیرش: 1403/5/30 | انتشار: 1403/10/4