جلد 13، شماره 63 - ( جلد 13، شماره 63، آذر و دی 1403 )                   جلد 13 شماره 63 صفحات 356-341 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایران
4- هیأت علمی، بخش زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده:   (209 مشاهده)
مورینگا اولیفرا، گیاهی دارویی، سریع رشد و چند ساله که تقریباً در تمام مناطق گرمسیر و نیمه­گرمسیر رشد می­کند و می­تواند طیف گسترده­ای از شرایط بارندگی را تحمل کند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلول‌پاشی نانوذرّه مس (صفر، 5، 10 و 20 ppm) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا تحت شوری کلرید سدیم (صفر، 9/3، 8/7 و 7/11 دسی‌زیمنس بر متر) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بر اساس یافته‌ها، میزان نشت­یونی تحت تیمار شوری، افزایش یافت و تیمار با نانومس از این مشخصه کاست. به­طوریکه، بیشترین (01/75 %) و کمترین (62/38 %) میزان نشت­یونی به ترتیب در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانوذرّه و تیمار شاهد (بدون تنش شوری و عدم اعمال نانوذرّه) ثبت شد. نتایج حاکی از افزایش آنتوسیانین، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی برگ مورینگا تحت تیمار گیاهان با آب شور و نانومس بود. از این­رو، تحت شوری 7/11 دسی­زیمنس بر متر و 20 پی­پی­ام نانومس، بیشترین میزان آنتوسیانین (68/4 میکرومول در گرم وزن تازه)، فنل (64/45 میلی­گرم اسید گالیک در صد گرم وزن خشک)، فلاونوئید (74/4 میلی­گرم کوئرستین در صد گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی­اکسیدانی (71/86 میکروگرم در میلی­لیتر) بدست آمد. بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات عصاره برگ نشان داد که شوری باعث کاهش اسید کافئیک و اسید کلروژنیک گردید، درحالیکه محلول‌پاشی با نانومس باعث افزایش آنها شد. بنابراین، بیشترین مقادیر اسید کافئیک در سطوح مختلف نانومس تحت تیمار بدون شوری و کمترین مقدار (09/1 میلی­گرم در لیتر) در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانومس، ثبت شد. همچنین بیشترین مقدار اسید کلروژنیک (5/22 میلی­گرم در لیتر) در تیمار بدون شوری با اعمال 20 پی­پی­ام نانوذره و کمترین میزان آن (6/2 میلی­گرم در لیتر) تحت 8/7 دسی­زیمنس بر متر نمک بدون حضور نانومس مشاهده شد. به­طورکلی، نانومس با افزایش ترکیبات دخیل در بیوسنتز آنتی­اکسیدان­ها و سایر صفات فیزیولوژیکی و همچنین متابولیت­های ثانویه گیاه مورینگا، موجب افزایش تحمل آن به تنش شوری شد.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 1261 kb]   (116 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/4/21 | پذیرش: 1403/5/30 | انتشار: 1403/10/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.