Ameri M, Shamili M, Roshan Sarvestani V, Ghasemi M. The impact of nano copper on physiological parameters and phytochemical compounds of Moringa (Moringa oleifera) under salinity. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 20
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2092-fa.html
عامری مهسا، شمیلی منصوره، روشن سروستانی وحید، قاسمی مصطفی. تأثیر نانو مس بر ویژگیهای فیزیولوژیک و ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا
(Moringa oleifera) در شرایط شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :341-356
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2092-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایران
4- هیأت علمی، بخش زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده: (71 مشاهده)
مورینگا اولیفرا، گیاهی دارویی، سریع رشد و چند ساله که تقریباً در تمام مناطق گرمسیر و نیمهگرمسیر رشد میکند و میتواند طیف گستردهای از شرایط بارندگی را تحمل کند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی نانوذرّه مس (صفر، 5، 10 و 20 ppm) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا تحت شوری کلرید سدیم (صفر، 9/3، 8/7 و 7/11 دسیزیمنس بر متر) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بر اساس یافتهها، میزان نشتیونی تحت تیمار شوری، افزایش یافت و تیمار با نانومس از این مشخصه کاست. بهطوریکه، بیشترین (01/75 %) و کمترین (62/38 %) میزان نشتیونی به ترتیب در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانوذرّه و تیمار شاهد (بدون تنش شوری و عدم اعمال نانوذرّه) ثبت شد. نتایج حاکی از افزایش آنتوسیانین، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی برگ مورینگا تحت تیمار گیاهان با آب شور و نانومس بود. از اینرو، تحت شوری 7/11 دسیزیمنس بر متر و 20 پیپیام نانومس، بیشترین میزان آنتوسیانین (68/4 میکرومول در گرم وزن تازه)، فنل (64/45 میلیگرم اسید گالیک در صد گرم وزن خشک)، فلاونوئید (74/4 میلیگرم کوئرستین در صد گرم وزن خشک) و فعالیت آنتیاکسیدانی (71/86 میکروگرم در میلیلیتر) بدست آمد. بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات عصاره برگ نشان داد که شوری باعث کاهش اسید کافئیک و اسید کلروژنیک گردید، درحالیکه محلولپاشی با نانومس باعث افزایش آنها شد. بنابراین، بیشترین مقادیر اسید کافئیک در سطوح مختلف نانومس تحت تیمار بدون شوری و کمترین مقدار (09/1 میلیگرم در لیتر) در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانومس، ثبت شد. همچنین بیشترین مقدار اسید کلروژنیک (5/22 میلیگرم در لیتر) در تیمار بدون شوری با اعمال 20 پیپیام نانوذره و کمترین میزان آن (6/2 میلیگرم در لیتر) تحت 8/7 دسیزیمنس بر متر نمک بدون حضور نانومس مشاهده شد. بهطورکلی، نانومس با افزایش ترکیبات دخیل در بیوسنتز آنتیاکسیدانها و سایر صفات فیزیولوژیکی و همچنین متابولیتهای ثانویه گیاه مورینگا، موجب افزایش تحمل آن به تنش شوری شد.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/4/21 | پذیرش: 1403/5/30 | انتشار: 1403/10/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول