جلد 13، شماره 63 - ( جلد 13، شماره 63، آذر و دی 1403 )                   جلد 13 شماره 63 صفحات 356-341 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ameri M, Shamili M, Roshan Sarvestani V, Ghasemi M. The impact of nano copper on physiological parameters and phytochemical compounds of Moringa (Moringa oleifera) under salinity. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 20
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2092-fa.html
عامری مهسا، شمیلی منصوره، روشن سروستانی وحید، قاسمی مصطفی. تأثیر نانو مس بر ویژگی‌‌های فیزیولوژیک و ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا (Moringa oleifera) در شرایط شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :341-356

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2092-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، shamili@ut.ac.ir
3- هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایران
4- هیأت علمی، بخش زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده:   (71 مشاهده)
مورینگا اولیفرا، گیاهی دارویی، سریع رشد و چند ساله که تقریباً در تمام مناطق گرمسیر و نیمه­گرمسیر رشد می­کند و می­تواند طیف گسترده­ای از شرایط بارندگی را تحمل کند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر محلول‌پاشی نانوذرّه مس (صفر، 5، 10 و 20 ppm) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه مورینگا تحت شوری کلرید سدیم (صفر، 9/3، 8/7 و 7/11 دسی‌زیمنس بر متر) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بر اساس یافته‌ها، میزان نشت­یونی تحت تیمار شوری، افزایش یافت و تیمار با نانومس از این مشخصه کاست. به­طوریکه، بیشترین (01/75 %) و کمترین (62/38 %) میزان نشت­یونی به ترتیب در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانوذرّه و تیمار شاهد (بدون تنش شوری و عدم اعمال نانوذرّه) ثبت شد. نتایج حاکی از افزایش آنتوسیانین، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی برگ مورینگا تحت تیمار گیاهان با آب شور و نانومس بود. از این­رو، تحت شوری 7/11 دسی­زیمنس بر متر و 20 پی­پی­ام نانومس، بیشترین میزان آنتوسیانین (68/4 میکرومول در گرم وزن تازه)، فنل (64/45 میلی­گرم اسید گالیک در صد گرم وزن خشک)، فلاونوئید (74/4 میلی­گرم کوئرستین در صد گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی­اکسیدانی (71/86 میکروگرم در میلی­لیتر) بدست آمد. بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات عصاره برگ نشان داد که شوری باعث کاهش اسید کافئیک و اسید کلروژنیک گردید، درحالیکه محلول‌پاشی با نانومس باعث افزایش آنها شد. بنابراین، بیشترین مقادیر اسید کافئیک در سطوح مختلف نانومس تحت تیمار بدون شوری و کمترین مقدار (09/1 میلی­گرم در لیتر) در بالاترین سطح شوری بدون اعمال نانومس، ثبت شد. همچنین بیشترین مقدار اسید کلروژنیک (5/22 میلی­گرم در لیتر) در تیمار بدون شوری با اعمال 20 پی­پی­ام نانوذره و کمترین میزان آن (6/2 میلی­گرم در لیتر) تحت 8/7 دسی­زیمنس بر متر نمک بدون حضور نانومس مشاهده شد. به­طورکلی، نانومس با افزایش ترکیبات دخیل در بیوسنتز آنتی­اکسیدان­ها و سایر صفات فیزیولوژیکی و همچنین متابولیت­های ثانویه گیاه مورینگا، موجب افزایش تحمل آن به تنش شوری شد.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 1261 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/4/21 | پذیرش: 1403/5/30 | انتشار: 1403/10/4

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb