جلد 13، شماره 63 - ( جلد 13، شماره 63، آذر و دی 1403 )                   جلد 13 شماره 63 صفحات 284-265 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarberahneh M, Jamei R. Investigating some biochemical parameters of Basil plant (Ocium basilicum) under salinity stress in the presence of silver nanoparticles. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 16
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2081-fa.html
سربرهنه محمد، جامعی رشید. بررسی برخی شاخص‌های بیوشیمیایی گیاه ریحان (Ociumum basilicum) تحت تنش شوری در حضور نانو ذره نقره. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :265-284

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2081-fa.html


1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، r.jamei@urmia.ac.ir
چکیده:   (60 مشاهده)
تنش شوری یکی از مهمترین تنش­های غیرزیستی در مناطق زیادی از ایران به ویژه مزارع کاشت انوع گیاهان دارویی است که موجب بروز مشکلات متعددی شده است. گیاه ریحان از جمله گیاهان دارویی مهم است که به دلیل داشتن ترکیبات فنلی مختلف در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. امنیت غذایی کشاورزی جهان به‌طور جدی تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی و رشد سریع جمعیت قرار گرفته است. برای مقابله با این تهدیدها لازم است محققین از فناوری‌های جدید استفاده نمایند. در همین راستا، تاکنون چندین نانوذره از قبیل نانوذرات نقره برای جوانه‌زنی بذور، رشد گیاه و تحمل به تنش‌های زیستی در تعدادی از گیاهان زراعی استفاده شده است. بر همین اساس مطالعه حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار روی گیاهچه‌های ریحان انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل شوری در سطوح صفر، 75 و 150 میلی‌مولار به صورت کاربرد پای بوته و نانونقره در دو سطح صفر و 75 ppm به صورت محلول‌پاشی استفاده شد. برخی شاخص‌های بیوشیمیایی از قبیل محتوای فنل کل، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدان از قبیل سوپراکسید دیسموتاز (SOD)،آسکوربات پراکسیداز (AXP)، کاتالاز (CAT) و گایاکول پراکسیداز (POX) و آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در ریشه و اندام هوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که کاربرد همزمان شوری و نانونقره منجر به افزایش قابل ملاحظه‌ محتوای فنل کل در اندام‌های هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 89/46 و 48/45 درصدی)، افزایش فعالیت PAL در اندام‌های هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 51/32 و 56/41 درصدی) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدان SOD دراندام هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 97/58 و 11/43 درصدیCAT (76/63 و 31/73 درصدی) و APX (18/74 و 79/31 درصدی) شد. همچنین نتایح بیانگر کاهش محتوای پراکسید هیدروژن در اندام‌های هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد بود. به­طور­کلی، به نظر می‌رسد نانونقره از طریق کاهش محتوای پراکسید هیدروژن، افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدان و امحتوای فنل توانسته تحمل گیاه ریحان را به تنش شوری افزایش دهد..
شماره‌ی مقاله: 16
متن کامل [PDF 864 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/3/27 | پذیرش: 1403/5/9 | انتشار: 1403/10/4

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb