Sarberahneh M, Jamei R. Investigating some biochemical parameters of Basil plant (Ocium basilicum) under salinity stress in the presence of silver nanoparticles. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 16
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2081-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، r.jamei@urmia.ac.ir
چکیده: (60 مشاهده)
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزیستی در مناطق زیادی از ایران به ویژه مزارع کاشت انوع گیاهان دارویی است که موجب بروز مشکلات متعددی شده است. گیاه ریحان از جمله گیاهان دارویی مهم است که به دلیل داشتن ترکیبات فنلی مختلف در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. امنیت غذایی کشاورزی جهان بهطور جدی تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی و رشد سریع جمعیت قرار گرفته است. برای مقابله با این تهدیدها لازم است محققین از فناوریهای جدید استفاده نمایند. در همین راستا، تاکنون چندین نانوذره از قبیل نانوذرات نقره برای جوانهزنی بذور، رشد گیاه و تحمل به تنشهای زیستی در تعدادی از گیاهان زراعی استفاده شده است. بر همین اساس مطالعه حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار روی گیاهچههای ریحان انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل شوری در سطوح صفر، 75 و 150 میلیمولار به صورت کاربرد پای بوته و نانونقره در دو سطح صفر و 75 ppm به صورت محلولپاشی استفاده شد. برخی شاخصهای بیوشیمیایی از قبیل محتوای فنل کل، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان از قبیل سوپراکسید دیسموتاز (SOD)،آسکوربات پراکسیداز (AXP)، کاتالاز (CAT) و گایاکول پراکسیداز (POX) و آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در ریشه و اندام هوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که کاربرد همزمان شوری و نانونقره منجر به افزایش قابل ملاحظه محتوای فنل کل در اندامهای هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 89/46 و 48/45 درصدی)، افزایش فعالیت PAL در اندامهای هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 51/32 و 56/41 درصدی) و همچنین افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان SOD دراندام هوایی و ریشه (به ترتیب افزایش 97/58 و 11/43 درصدی)، CAT (76/63 و 31/73 درصدی) و APX (18/74 و 79/31 درصدی) شد. همچنین نتایح بیانگر کاهش محتوای پراکسید هیدروژن در اندامهای هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد بود. بهطورکلی، به نظر میرسد نانونقره از طریق کاهش محتوای پراکسید هیدروژن، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و امحتوای فنل توانسته تحمل گیاه ریحان را به تنش شوری افزایش دهد..
شمارهی مقاله: 16
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/3/27 | پذیرش: 1403/5/9 | انتشار: 1403/10/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول