جلد 3، شماره 9 - ( 10-1393 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه گیلان ، afshar@guilan.ac.ir
چکیده:   (5602 مشاهده)

به منظور بررسی اثر آفتکش‌های مختلف بر محتوای پروتئین و برخی عناصر معدنی در ارقام محلی و اصلاح شده‌ی برنج، سه آفت‌کش دیازینون (حشره‌کش)، بوتاکلر (علف‌کش) و تری‌سیکلازول (قارچ‌کش) که به طور معمول در مزارع برنج ایران استفاده می‌شود، انتخاب و آزمایش در شرایط مزرعه در قالب طرح فاکتوریل با بلوک‌های کاملا تصادفی در کرت‌های کاملا مجزا در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر آفتکش‌های مختلف بر محتوای پروتئین کل و میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در دانه‌ی قهوه‌ای و سفید ارقام هاشمی و خزر اختلاف معنی داری نداشت، در حالی که در رقم اصلاح شده‌ی گوهر اختلاف معنی‌داری را در میزان نیتروژن برای علف‌کش بوتاکلر در دانه‌ی قهوه‌ای و سفید، و برای قارچ‌کش تری‌سیکلازول در دانه‌ی قهوه‌ای در سطح 1 درصد نشان داد. میزان فسفر نیز در دانه‌ی قهوه‌ای برای دو آفت‌کش بوتاکلر و تری‌سیکلازول در سطح 5 درصد و برای حشره‌کش دیازینون در سطح 1 درصد اختلاف معنی‌داری داشت. همچنین محتوای پروتئین کل دانه‌ی قهوه‌ای کاهش چشمگیری را تحت تاثیر هر سه آفتکش در مقایسه با تیمار شاهد نشان داد. نتایج فوق می-تواند ناشی از تاثیر آفت‌کش‌ها بر روی فتوسنتز برگ و انتقال مواد فتوسنتزی در ساختار گیاه باشد.

واژه‌های کلیدی: آفتکش، برنج، پروتئین کل، عناصر معدنی
متن کامل [PDF 419 kb]   (1326 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1392/10/8 | پذیرش: 1393/2/30 | انتشار: 1393/10/13

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.