1- اکولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، m_sedghi@uma.ac.ir
چکیده: (265 مشاهده)
به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر شاخصهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در گیاهچه همیشهبهار تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار) و چهار سطح پرایمینگ (شاهد (آبمقطر)، پرایمینگ با اسید سالیسیلیک (100 میلیگرم در لیتر)، جیبرلین (20 میلیگرم در لیتر) و کیتوزان (8/0 درصد وزنی- حجمی که در اسید استیک یک درصد حل شده بود) بود. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی، طول گیاهچه، ضریب آلومتری و شاخص وزنی بنیه گیاهچه به ترتیب در حدود 21، 37، 17 و 43 درصد نسبت به شاهد شوری کاهش نشان داد، ولی پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک، جیبرلین بهویژه کیتوزان این صفات را بهبود بخشید. کمترین سرعت جوانهزنی روزانه در پرایمینگ با اسید سالیسیلیک و جیبرلین بهخصوص پرایمینگ با کیتوزان و میانگین مدت جوانهزنی در پرایمینگ با کیتوزان و بدون شوری حاصل شد. سرعت جوانهزنی و شاخص طولی بنیه گیاهچه در پرایمینگ با کیتوزان و بدون شوری به ترتیب 75 و 73 درصد نسبت به شاهد و شوری 150 میلیمولار افزایش نشان دادند. فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در پرایمینگ با کیتوزان به ترتیب در حدود 18 و 15 درصد نسبت به شاهد (آبمقطر) افزایش نشان دادند، این افزایش برای تیمار اسید سالیسیلیک در کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در حدود 4 درصد بود. همچنین، فعالیت آنزیم پراکسیداز در پرایمینگ با کیتوزان و شوری 150 میلیمولار حدود 32 درصد نسبت به شاهد (آبمقطر) و شوری 50 میلیمولار بیشتر بود. نتایج نشان داد که تیمار بذر با اسید سالیسیلیک، جیبرلین و بهویژه کیتوزان با تحریک آنزیمهای آنتیاکسیدانتی و خنثیسازی رادیکالهای آزاد میتواند اثرات مضر شوری بر برخی صفات در گیاهچه همیشهبهار را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد. بنابراین، از آنجا که بذرهای همیشهبهار ضعیف هستند و قدرت جوانهزنی کمی دارند، کاربرد کیتوزان 8/0 درصد گزینه مناسبی برای بهبود جوانهزنی و رشد گیاهچه این گیاه است.
شمارهی مقاله: 17
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1403/1/21 | پذیرش: 1403/7/24 | انتشار: 1404/2/13