جلد 14، شماره 65 - ( جلد 14، شماره 65، فروردین و اردیبهشت 1404 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 294-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saadat H, Sedghi M. Effect of priming using different combinations on germination indicators and antioxidant enzyme activity in Marigold seedling (Calendula officinalis) under salinity stress. Plant Process and Function 2025; 14 (65) : 17
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2055-fa.html
سعادت هانیه، صدقی محمد. اثر پرایمینگ با استفاده از ترکیبات مختلف بر شاخص‌های جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت در گیاهچه همیشه‌بهار (Calendula officinalis) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (65) :277-294

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2055-fa.html


1- اکولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، m_sedghi@uma.ac.ir
چکیده:   (90 مشاهده)
به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر شاخص‌های جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت در گیاهچه همیشه­بهار تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی‌مولار) و چهار سطح پرایمینگ (شاهد (آب­مقطر)، پرایمینگ با اسید سالیسیلیک (100 میلی‌گرم در لیتر)، جیبرلین (20 میلی‌گرم در لیتر) و کیتوزان (8/0 درصد وزنی- حجمی که در اسید استیک یک درصد حل شده بود) بود. نتایج نشان داد که درصد جوانه‌زنی، طول گیاهچه، ضریب آلومتری و شاخص وزنی بنیه گیاهچه به ترتیب در حدود 21، 37، 17 و 43 درصد نسبت به شاهد شوری کاهش نشان داد، ولی پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک، جیبرلین به‌ویژه کیتوزان این صفات را بهبود بخشید. کمترین سرعت جوانه‌زنی روزانه در پرایمینگ با اسید سالیسیلیک و جیبرلین به‌خصوص پرایمینگ با کیتوزان و میانگین مدت جوانه‌زنی در پرایمینگ با کیتوزان و بدون شوری حاصل شد. سرعت جوانه‌زنی و شاخص طولی بنیه گیاهچه در پرایمینگ با کیتوزان و بدون شوری به ترتیب 75 و 73 درصد نسبت به شاهد و شوری 150 میلی‌مولار افزایش نشان دادند. فعالیت آنزیم‌ کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در پرایمینگ با کیتوزان به ترتیب در حدود 18 و 15 درصد نسبت به شاهد (آب­مقطر) افزایش نشان دادند، این افزایش برای تیمار اسید سالیسیلیک در کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در حدود 4 درصد بود. همچنین، فعالیت آنزیم‌ پراکسیداز در پرایمینگ با کیتوزان و شوری 150 میلی‌مولار حدود 32 درصد نسبت به شاهد (آب­مقطر) و شوری 50 میلی‌مولار بیشتر بود. نتایج نشان داد که تیمار بذر با اسید سالیسیلیک، جیبرلین و به‌ویژه کیتوزان با تحریک آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانتی و خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد می‌تواند اثرات مضر شوری بر برخی صفات در گیاهچه همیشه­بهار را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد. بنابراین، از آنجا که بذرهای همیشه­بهار ضعیف هستند و قدرت جوانه­زنی کمی دارند، کاربرد کیتوزان 8/0 درصد گزینه مناسبی برای بهبود جوانه­زنی و رشد گیاهچه این گیاه است.  
شماره‌ی مقاله: 17
متن کامل [PDF 833 kb]   (57 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1403/1/21 | پذیرش: 1403/7/24 | انتشار: 1404/2/13

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb