Heydari T, Pakkish Z, Mohammadrezakhani S. Evaluation of the effect of GABA and proline treatments on quality maintenance postharvest in sweet lemon (Citrus limetta) fruit. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 23
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2034-fa.html
حیدری طیبه، پاک کیش زهرا، محمدرضاخانی سهیلا. بررسی اثر تیمارهای گابا و پرولین روی حفظ کیفیت پس از برداشت میوه لیموشیرین
(Citrus limetta). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :389-406
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2034-fa.html
1- بخش باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- بخش باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، zahrapakkish@uk.ac.ir
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، جیرفت، ایران
چکیده: (119 مشاهده)
یکی از راههای اصولی جهت افزایش عمر انبارمانی میوهها، استفاده از تیمارهایی است که بتوانند خصوصیات کیفی و بازارپسندی را افزایش دهند. در این تحقیق استفاده از ترکیباتی از جمله پرولین و گابا به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی به منظور محافظت از غشاهای سلولی، حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری در طی دوره پس از برداشت در میوههای لیموشیرین صورت گرفته است. تیمارها شامل، غلظتهای گابا 100 و 200 میکرومول بر لیتر، پرولین 250 و 500 میکرومول بر لیتر و آبمقطر (شاهد) بودند. سپس میوهها مورد نظر به مدت پنج دقیقه با روش غوطهورکردن، در محلولهای مورد نظر تیمار شدند. بعد از خشکشدن کامل میوهها،آنها در بستههای 5 تایی قرار داده و به سردخانه منتقل و در دمای 12 درجه سانتیگراد، به مدت چهار ماه نگهداری شدند و به فاصله هر 30 روز یکبار، تعدادی از میوهها را از سردخانه خارج نموده و صفاتی نظیر درصد آسیبدیدگی میوه، اسیدهای آلی، میزان مواد جامد محلول، فعالیت آنزیمهای پرکسیداز و کاتالاز، پروکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدها و نشت یونی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که میزان آسیبدیدگی، نشت یونی، پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدها در میوههای تیمارشده با گابا 200 میکرومول و پرولین 250 میکرومول نسبت به شاهد کاهش یافته است. تیمار میوههای لیمو شیرین با گابا 200 میکرومول و پرولین 250 میکرومول منجر به افزایش در میزان مواد جامد محلول، اسیدهای آلی و همچنین فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز گردیده است. بنابراین، کاربرد گابا و پرولین میتواند جهت افزایش عمر انبارمانی میوه در سطح تجاری توصیه گردد.
شمارهی مقاله: 23
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1402/11/17 | پذیرش: 1403/3/27 | انتشار: 1403/10/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول