جلد 13، شماره 63 - ( جلد 13، شماره 63، آذر و دی 1403 )                   جلد 13 شماره 63 صفحات 432-407 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi Sernawi M, Rezaei Nejad A, Mousavi-Fard S, Mirzai Najafgholi H, Beiranvand F. Effect of growth promoting bacteria Pseudomonas putida and Curtobacterium sp. strain WLU on the growth and essential oil of Peppermint plants (Mentha piperita L.) under water deficit stress conditions. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 24
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2014-fa.html
کریمی سرناویی مریم، رضایی نژاد عبدالحسین، موسوی فرد صادق، میرزایی نجفقلی حسین، بیرانوند فرهاد. تأثیر باکتری‌های محرک رشد Pseudomonas putida و Curtobacterium sp. Strain wlu بر رشد و اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت شرایط تنش کم ‌آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :407-432

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2014-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران ، rezaeinejad.h@lu.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، چهارمحال بختیاری، ایران
4- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
چکیده:   (68 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی واکنش گیاه نعناع فلفلی (Mentha × piperita L.) به تنش کم‌آبیاری و کاربرد باکتری‌های محرک رشد، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانه‌های پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال 1401 انجام شد. فاکتور اول شامل تنش کم‌آبیاری (80، 50 و 20 درصد آب قابل‌دسترس در خاک) و فاکتور دوم شامل باکتری‌های محرک رشد (بدون کاربرد باکتری (شاهد)، سویه Pseudomonas putida و Curtobacterium sp. Strain wlu) بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد تنش کم‌آبیاری تأثیر معنی‌داری روی شاخص‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به همراه داشت، به‌طوری‌که در سطح 20 درصد آب قابل دسترس در خاک باعث افزایش نشت الکترولیت (219 درصد)، غلظت مالون دی‌آلدئید (50 درصد) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی از جمله کاتالاز (1174 درصد)، پراکسیداز (308 درصد) و آسکوربات پراکسیداز (7/82 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد شد، اما مؤلفه‌های رشدی مثل ارتفاع بوته، تعداد ساقه، وزن تر و خشک کل (به‌ترتیب 3/29، 2/37، 1/56 و 5/55 درصد) و محتوای نسبی آب برگ (1/36 درصد)، درصد و عملکرد اسانس (به‌ترتیب 8/38 و 6/71 درصد) را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. سرعت فتوسنتز، غلظت دی‌اکسید کربن درون سلولی، هدایت روزنه‌ای و هدایت مزوفیلی نیز در شرایط تنش کم‌آبیاری 20 درصد آب قابل دسترس به‌ترتیب 5/76، 8/61، 40 و 5/38 درصد کاهش پیدا کردند. کاربرد باکتری‌های محرک رشد در شرایط تنش و غیرتنش با افزایش جذب آب از طریق رشد ریشه، افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و افزایش سرعت فتوسنتز و هدایت روزنه‌ای باعث بهبود مؤلفه‌های رشد شد. همچنین درصد اسانس و عملکرد اسانس نیز تحت تأثیر کاربرد باکتری‌های محرک رشد افزایش نشان داد. در کل نتایج نشان داد تیمار باکتری‌های محرک رشد به‌خصوص سویه Pseudomonas putida با بهبود تعادل آبی از طریق افزایش جذب آب، افزایش زیست‎توده به علت افزایش میزان فتوسنتز و همچنین افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی اثرات منفی تنش کم‌آبیاری را در نعناع فلفلی کاهش دهد.
شماره‌ی مقاله: 24
متن کامل [PDF 1140 kb]   (51 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش خشكي
دریافت: 1402/10/13 | پذیرش: 1403/2/25 | انتشار: 1403/10/4

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb