1- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، aliabbasis.1359@gmai.com
3- گروه زراعت، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده: (317 مشاهده)
به منظور ارزیابی اثر باکتریهای حلکننده فسفات و سیلیکات بر عملکرد دانه و ترکیبات بیوشیمیایی خارمریم و شنبلیله در شرایط کشت مخلوط، آزمایشی در سال ۱۳۹۹ در استان کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول در پنج سطح شامل تیمار باکتری حلکننده فسفات، باکتری حلکننده سیلیکات، باکتری حلکننده فسفات+ حلکننده سیلیکات و کاربرد همزمان کود فسفاته و سیلیکاته شیمیایی همراه با شاهد (بدون کود) بر الگوهای مختلف کشت به عنوان عامل دوم شامل کشت خالص خارمریم، کشت خالص شنبلیله، مخلوط خارمریم و شنبلیله با آرایش (1:1) و (2:2) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد کاربرد همزمان باکتریهای حلکننده فسفات و سیلیکات باعث افزایش کلروفیل a شنبلیله (45%) و خارمریم (21%)، کلروفیل کل شنبلیله (20%) و خارمریم (22%) و کاروتنوئید شنبلیله (60%) شد و الگوی مخلوط (2:2) باعث افزایش معنیدار کلروفیل b شنبلیله (16%) شد. بیشترین میزان فنل خارمریم از کشت مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتریها و بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی در شنبلیله از کشت مخلوط (1:1) و کاربرد همزمان باکتریها بدست آمد. کاربرد باکتریهای حلکننده به صورت جدا و همزمان، فنل خارمریم و خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره شنبلیله را در تمام الگوهای کشت افزایش داد. بیشترین درصد روغن دانه در هر دو گیاه از الگوی مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتریها و بیشترین عملکرد دانه خارمریم از الگوی مخلوط (2:2) و کود شیمیایی به دست آمد.
بهطورکلی نتیجهگیری میشود احتمالاً گونههای میکروبی، از طریق افزایش توان فتوسنتزی سبب بهبود عملکرد دانه و درصد روغن دانه
میشوند. به علاوه شرایط بهتر این دو گیاه در کشت مخلوط به همراه بهرهگیری از فراهمی برخی عناصر در اثر عمل گونههای میکروبی سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه و بهبود خواص آنتیاکسیدانی، میزان فنل و فلاونوئید روغن دو گیاه میگردد.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1402/5/27 | پذیرش: 1402/10/4 | انتشار: 1403/3/29