جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 366-339 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahmoodi H, Abbasi Surki A, Fallah S, Salehi A. The effect of phosphate and silicate solubilizing bacteria on some physiological, biochemical characteristics, seed and oil yield of Milk Thistle (Silybum marianum) and Fenugreek (Trigonella foenum- graecum) in Intercropping conditions. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 20
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1954-fa.html
محمودی حسین، عباسی سورکی علی، فلاح سینا، صالحی امین. اثر باکتری‌های حل‌کننده فسفات و سیلیکات بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی، عملکرد دانه و روغن گیاهان دارویی خارمریم (Silybum marianum) و شنبلیله (Trigonella foenum- graecum) در شرایط کشت مخلوط. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :339-366

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1954-fa.html


1- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، aliabbasis.1359@gmai.com
3- گروه زراعت، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (467 مشاهده)
به منظور ارزیابی اثر باکتری­های حل­کننده فسفات و سیلیکات بر عملکرد دانه و ترکیبات بیوشیمیایی خارمریم و شنبلیله در شرایط کشت مخلوط، آزمایشی در سال ۱۳۹۹ در استان کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول در پنج سطح شامل تیمار باکتری حل‎کننده فسفات، باکتری حل‎کننده سیلیکات، باکتری حل‎کننده فسفات+ حل‎کننده سیلیکات و کاربرد همزمان کود فسفاته و سیلیکاته شیمیایی همراه با شاهد (بدون کود) بر الگوهای مختلف کشت به عنوان عامل دوم شامل کشت خالص خارمریم، کشت خالص شنبلیله، مخلوط خارمریم و شنبلیله با آرایش (1:1) و (2:2) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد کاربرد همزمان باکتری­های حل­کننده فسفات و سیلیکات باعث افزایش کلروفیل a شنبلیله (45%) و خارمریم (21%)، کلروفیل کل شنبلیله (20%) و خارمریم (22%) و کاروتنوئید شنبلیله (60%) شد و الگوی مخلوط (2:2) باعث افزایش معنی­دار کلروفیل b شنبلیله (16%) شد. بیشترین میزان فنل خارمریم از کشت مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتری­ها و بیشترین خاصیت آنتی­اکسیدانی در شنبلیله از کشت مخلوط (1:1) و کاربرد همزمان باکتری­ها بدست آمد. کاربرد باکتری­های حل­کننده به صورت جدا و همزمان، فنل خارمریم و خاصیت آنتی­اکسیدانی عصاره شنبلیله را در تمام الگوهای کشت افزایش داد. بیشترین درصد روغن دانه در هر دو گیاه از الگوی مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتری­ها و بیشترین عملکرد دانه خارمریم از الگوی مخلوط (2:2) و کود شیمیایی به دست آمد.
به­طور­کلی نتیجه­گیری می­شود احتمالاً گونه‎های میکروبی، از طریق افزایش توان فتوسنتزی سبب بهبود عملکرد دانه و درصد روغن دانه
می
­شوند. به علاوه شرایط بهتر این دو گیاه در کشت مخلوط به همراه بهره­گیری از فراهمی برخی عناصر در اثر عمل گونه­های میکروبی سبب افزایش تولید متابولیت­های ثانویه و بهبود خواص آنتی­اکسیدانی، میزان فنل و فلاونوئید روغن دو گیاه می­گردد.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 939 kb]   (168 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1402/5/27 | پذیرش: 1402/10/4 | انتشار: 1403/3/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb