جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 366-339 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، aliabbasis.1359@gmai.com
3- گروه زراعت، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (202 مشاهده)
به منظور ارزیابی اثر باکتری­های حل­کننده فسفات و سیلیکات بر عملکرد دانه و ترکیبات بیوشیمیایی خارمریم و شنبلیله در شرایط کشت مخلوط، آزمایشی در سال ۱۳۹۹ در استان کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول در پنج سطح شامل تیمار باکتری حل‎کننده فسفات، باکتری حل‎کننده سیلیکات، باکتری حل‎کننده فسفات+ حل‎کننده سیلیکات و کاربرد همزمان کود فسفاته و سیلیکاته شیمیایی همراه با شاهد (بدون کود) بر الگوهای مختلف کشت به عنوان عامل دوم شامل کشت خالص خارمریم، کشت خالص شنبلیله، مخلوط خارمریم و شنبلیله با آرایش (1:1) و (2:2) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد کاربرد همزمان باکتری­های حل­کننده فسفات و سیلیکات باعث افزایش کلروفیل a شنبلیله (45%) و خارمریم (21%)، کلروفیل کل شنبلیله (20%) و خارمریم (22%) و کاروتنوئید شنبلیله (60%) شد و الگوی مخلوط (2:2) باعث افزایش معنی­دار کلروفیل b شنبلیله (16%) شد. بیشترین میزان فنل خارمریم از کشت مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتری­ها و بیشترین خاصیت آنتی­اکسیدانی در شنبلیله از کشت مخلوط (1:1) و کاربرد همزمان باکتری­ها بدست آمد. کاربرد باکتری­های حل­کننده به صورت جدا و همزمان، فنل خارمریم و خاصیت آنتی­اکسیدانی عصاره شنبلیله را در تمام الگوهای کشت افزایش داد. بیشترین درصد روغن دانه در هر دو گیاه از الگوی مخلوط (2:2) و کاربرد همزمان باکتری­ها و بیشترین عملکرد دانه خارمریم از الگوی مخلوط (2:2) و کود شیمیایی به دست آمد.
به­طور­کلی نتیجه­گیری می­شود احتمالاً گونه‎های میکروبی، از طریق افزایش توان فتوسنتزی سبب بهبود عملکرد دانه و درصد روغن دانه
می
­شوند. به علاوه شرایط بهتر این دو گیاه در کشت مخلوط به همراه بهره­گیری از فراهمی برخی عناصر در اثر عمل گونه­های میکروبی سبب افزایش تولید متابولیت­های ثانویه و بهبود خواص آنتی­اکسیدانی، میزان فنل و فلاونوئید روغن دو گیاه می­گردد.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 939 kb]   (73 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1402/5/27 | پذیرش: 1402/10/4 | انتشار: 1403/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.