1- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، . Ma_dyanat@yahoo.com
چکیده: (438 مشاهده)
یکی از موانع اصلی تولید در نظامهای زراعی، علفهایهرز هستند. نوع منبع تغذیهای و کود علاوه بر این که رشد گیاهان زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ میتواند بر تراکم علفهایهرز مؤثر باشد. بهمنظور بررسی اثر منابع کودی مختلف بر عملکرد گل آهار، آزمایشی به صورت اسپلیتپلات در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار در استان خراسان رضوی (خلیلآباد) در سال 1402 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل دو سطح حضور و عدم حضور علفهرز به عنوان عامل اصلی و تیمار کود به عنوان عامل فرعی در چهار سطح شاهد، کود شیمیایی NPK، ورمیکمپوست و کود دامی (گاوی) بودند. نتایج نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی گل آهار در حضور علفهایهرز کاهش معنیداری دارند. در حضور علفهای هرز تعداد گل در تیمار کود دامی بیشترین مقدار (71/11) را داشت. مصرف هر سه منبع کود باعث افزایش معنیدار تراکم و وزن خشک علفهای هرز شدند. در تیمار با کود شیمیایی بیشترین تراکم با 23/30 بوته در مترمربع و وزن خشک با 10/99 گرم در مترمربع، مشاهده شد. کمترین شاخص رقابت (79/0) را تیمار کود شیمیایی دارا بود که این امر را نیز میتوان به بالاتر بودن زیستتوده علفهای هرز در این تیمار نسبت داد. بالاترین شاخص رقابت (37/1) متعلق به کود دامی بود که با سایر تیمارها اختلاف معنیداری داشت. بنابراین در شرایط آلودگی مزرعه به علفهای هرز کاربرد کود دامی توصیه میشود.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1402/5/15 | پذیرش: 1403/2/18 | انتشار: 1403/7/23