Akbari M, Razavizadeh R, Sobhanian H, BakhshiKhaniki G, Mohebbi G. Effects of salt stress on total lipid values, fatty acid profiles, omega-3, omega-6 and omega-9, in the brown algea Sargassum boveanum on Bushehr coast. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 8
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1742-fa.html
اکبری مریم، رضوی زاده رویا، سبحانیان حمید، بخشی خانیکی غلامرضا، محبی غلامحسین. اثرات استرس شوری بر روی مقادیر لیپیدی تام، پروفایل اسیدهای چرب، امگا-3، امگا-6 و امگا-9، در جلبک قهوهای سارگاسوم بوویانوم سواحل بوشهر. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :117-140
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1742-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران ، mohebbihsn@yahoo.com
چکیده: (1386 مشاهده)
برخی جلبکها منابع غنی لیپیدها و اسیدهای چرب مفید مختلفی هستند. در سالهای اخیر، مطالعات متعددی برای ارزیابی اثر تیمارهای مختلف شوری بر روی کمیت و کیفیت این لیپیدها در جلبکها انجام شده است. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف سدیم کلرید بر میزان لیپید تام، پروفایل اسیدهای چرب و مقادیر امگا 3، 6 و 9 در جلبک سارگاسوم بوویانوم انجام شد. نمونه جلبک، از سواحل استان بوشهر جمعآوری و طی 30 روز، در سه گروه کنترل و تیمارهای 1 و 2 گرم بر لیتر سدیم کلرید در یک آکواریوم نگهداری گردید. سپس استخراج لیپید آنها، با استفاده از روش بلای و دایر (1959) انجام گردید. فاکتورهای عدد اسیدی (AV)، عدد پراکسید (PV) و ضریب شکست (RI) لیپیدها، بهترتیب براساس روشهای استاندارد ایزو به شمارههای 660 (2009)، 3960 (2017) و 6320 (2017) انجام شدند. متیل استر نمودن نمونهها براساس روش استاندارد 66-2-AOCS –Ce، و آنالیز اسیدهای چرب، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی، مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله (GC-FID)، انجام گردیدند. میزان چربی تیمار یک گرم بر لیتر نمک نسبت به گروه کنترل افزایش و سپس روند کاهشی را در تیمار دو گرم بر لیتر نشان داد؛ هر چند این اختلاف معنی¬دار نبود. آنالیز GC-FID، تعداد 17 نوع اسید چرب را در هر یک از گروهها نشان داد. در بین اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، پالمیتیک اسید و سرونیک اسید، بهترتیب بیشترین میزان را در هر سه گروه نشان دادند. افزایش ملایم شوری موجب تغییر در مقادیر اسیدهای چرب امگا گردید. یافتههای این مطالعه را میتوان برای دستیابی به مکانیسمها و شرایط هدفمند تنش شوری که موجب افزایش اسیدهای چرب خاص میشود، گسترش داد.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/4/4 | پذیرش: 1401/5/14 | انتشار: 1401/10/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول