Arshan K, Pasalari H. The effect of sodium nitroprusside (SNP) on functional, phytochemical and physiological characteristics of peppermint (Mentha piperita L.)
under salinity stress. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 20
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1721-fa.html
ارشان کلثوم، صمصامپور داود، پاسالاری حسین. تأثیر سدیم نیتروپروساید بر ویژگیهای عملکردی، فیتوشیمیایی و فیزیولوژیکی
نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :315-324
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1721-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، Samsampoor@hormozgan.ac.ir
3- گروه کشاورزی، گروه مهندسی تولید و اصلاح نباتات، مرکز آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده: (801 مشاهده)
شوری تنش عمدهای است که کشتوکار گیاهان را محدود میکند. سدیم نیتروپروساید (SNP) یک ترکیب رهاکننده نیتریک اکسید است که بهعنوان یک آنتیاکسیدان مؤثر در کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهان نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر کاهش اثر تنش شوری توسط سدیم نیتروپروساید بر شاخص محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه، فلورسانس کلروفیل و برخی ترکیبات مهم مواد مؤثره گیاه نعناع فلفلی است. ریزومهای چهار سانتیمتری نعناع فلفلی از مزرعه تحقیقاتی پاکان گیاه شیراز تهیه شد. آزمایش در سال 1400 در گلخانه دانشگاه هرمزگان به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش، اثر SNP با غلظتهای صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار بر پارامترهای محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه، فلورسانس کلروفیل و ترکیبات مؤثره مهم گیاه نعناع فلفلی تحت تنش شوری (با غلظتهای صفر، 25، 50، 75 و 100 میلیمولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تهیه عصاره متانولی از روش خیساندن استفاده شد و جهت ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻰ ﺗﺮﻛیبات ﻣﻮﺟﻮد در عصاره از دﺳﺘﮕﺎه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) ﻣﺪل Agilent 6890 ﺑﺎ ﺳﺘﻮن HP - 5 استفاده شد. دادههای حاصل با نرمافزار اکسل 2013 مورد بررسی آماری و میانگین مقادیر با آزمون LSD در سطح معنیداری 5 درصد مقایسه شد (05/0> P) و خوشهبندی با استفاده از نرمافزار SAS (نسخه 1/9) انجام شد. نتایج نشان داد اثر برهمکنش سدیم نیتروپروساید و شوری بر محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه و فلورسانس کلروفیل در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که در سطوح شوری 100 میلیمولار، کاربرد سدیم نیتروپروساید 2/0 میلیمولار بهمیزان 78/29 و 70/14 درصد سبزینگی گیاه و فلورسانس کلروفیل نعناع فلفلی را افزایش داد. بسیاری از ترکیبات تشکیلدهنده مواد مؤثره از جمله منتول با افزایش شدت تنش شوری کاهش یافتند؛ این درحالی است که بیشترین مقدار منتول (20/14) در تیمار شوری 100 میلیمولار با کاربرد سدیم نیتروپروساید 2/0 میلیمولار مشاهده شد. بهطورکلی نتایج نشان داد استفاده از سدیم نیتروپروساید باعث افزایش رشد گیاه نعناع فلفلی و افزایش ترکیبات مؤثره از جمله منتول تحت تنش شوری میشود. به نظر میرسد نیتریک اکساید حاصل از محلولپاشی سدیم نیتروپروساید از راه افزایش محتوای نسبی آب برگ باعث افزایش فعالیتهای آنتیاکسیدانی و موجب کاهش خسارت رادیکالهای آزاد و در نتیجه افزایش تحمل گیاه نعناع فلفلی و بهبود نسبی آنها تحت تنش شوری شود.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/2/24 | پذیرش: 1401/9/8 | انتشار: 1402/8/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول