جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 354-337 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم، دانشگاه محقق‌اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم، دانشگاه محقق‌اردبیلی، اردبیل، ایران ، razavi694@gmail.com
3- گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده:   (472 مشاهده)
آلوده شدن خاک با پساب شهری و صنعتی حاوی فلزات سنگین، یکی از جدی‌ترین مشکلات زیست محیطی است وگیاه پالایی یک روش زیستی و مقرون به‌صرفه جهت حذف فلزات سنگین از خاک و محیط زیست آلوده است. در این راستا انتخاب گیاه مناسب برای گیاه پالایی با توجه به نوع آلودگی، بسیار مهم است. از آن­جایی که علاوه بر مقدار جذب فلزات سنگین، خصوصیات موفولوژیک و فیزیولوژیک گیاهان نیز در بحث گیاه پالایی دارای اهمیت است، لذا آزمایشی با هدف بررسی برخی خصوصیات مورفولوژیک و مؤلفه‌های فلورسانس کلروفیل و محتوای رنگیزه­های فتوسنتزی سه گیاه نخل‌مرداب، وتیور و آلوئه‌ورا تحت تیمار دو نوع پساب شهری و صنعتی طراحی شد. نتایج نشان داد که تیمار‌های پساب شهری و صنعتی باعث ایجاد تغییرات معنی‌داری در تمام پارامترهای مورد بررسی شدند و اثر متقابل پساب و گونه‌گیاهی بر وزن تر ریشه و اندام ‌هوایی، وزن خشک اندام ‌هوایی، F0، Fm، Fv، کلروفیل a، b و کلروفیل a+b معنی‌دار و برای بقیه مؤلفه‌های ارزیابی­شده معنی‌دار نبود. در مجموع بر­اساس مؤلفه‌های مورد آزمایش در این تحقیق می‌توان گفت که در خاک آلوده به پساب شهری، گیاهان وتیور و نخل‌مرداب و در خاک آلوده به پساب صنعتی، گیاهان وتیور و آلوئه‌ورا بهتر عمل کردند.

شماره‌ی مقاله: 21
متن کامل [PDF 1330 kb]   (208 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1401/1/19 | پذیرش: 1401/5/11 | انتشار: 1402/3/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.