جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 102-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، fariba.rafiei@gmail.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (530 مشاهده)
افزایش روزافزون جمعیت جهان، با کاهش سرانه زمین­های قابل کشت و تقاضای بیشتر برای منابع غذایی همراه است. بنابراین، کشاورزی عمودی که به زمین زراعی وابسته نیست و قابل استفاده در زمین­های شهری است، رواج پیدا خواهد کرد. مهم­ترین عیب این روش، مصرف بالای انرژی برق است. با پیشرفت­هایی که در "دیودهای ساطع­کننده نور LED"، از لحاظ راندمان نوری به­وجود آمده، کشت عمودی چشم­انداز روشنی دارد، لیکن لازم است کیفیت نور مورد­نیاز برای هر گونه گیاهی تعیین گردد. از طرف دیگر خانواده نعناعیان، جنس­های متنوعی را دربرمی­گیرد که از نظر دارویی و بهداشتی- آرایشی از ارزش اقتصادی بالایی برخوردارند. لذا این پژوهش، به­منظور تأثیر شش طیف نوری مختلف شامل: قرمز، آبی، ترکیب قرمز (70) و آبی (30)، سفید، لامپ فلورسنت و محیط شاهد (شرایط گلخانه- تحت طیف کامل نور خورشید) بر چگونگی تغییر در ترکیبات متابولیکی دو گونه متعلق به خانواده نعنائیان (نعناع زراعی و پونه) انجام شد. نمونه­های گیاهی از محیط­های مختلف رشدی در زمان گلدهی برداشت شدند و با کمک تکنیک نمونه­برداری در فضای فوقانی و به­دنبال آن آنالیز GC-MS ترکیبات بیوشیمیایی آنها شناسایی شد. آنالیز داده­ها نشان­دهنده تفاوت در غلظت مونوترپن­های تولید­شده در محیط­های مختلف نوری در دو گونه مورد مطالعه بود. همچنین، در محیط رشدی مجهز به LED قرمز- آبی شرایط خاصی از نور فراهم شده‌‌ بود که غلظت ترکیبات مونوترپنی با ارزش اقتصادی، در هر دو گونه بالاتر از سایر محیط­های نوری بود. این نتیجه نشان می‌‌دهد که امکان تولید نعناع زراعی و پونه در کشت عمودی وجود دارد و کیفیت روغن نسبت به گلخانه­های معمول تغییر معنی­داری نمی­کند.
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 639 kb]   (227 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/12/15 | پذیرش: 1401/1/30 | انتشار: 1401/10/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.