1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران ، Ahmadzamani3200@gmail.com
3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران
چکیده: (598 مشاهده)
گندم یکی از مهمترین غلات پرمصرف است و با توجه به نقش نانوتکنولوژی در تولید محصولات زراعی، بررسی تأثیر نانوذرات بر فرآیندهای رشدی آن بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، تأثیر کمپلکس سههستهای آهن و نانو ذرات Fe3O4 حاصل از آن بر برخی شاخصهای رشد و فیزیولوژیک گیاه گندم بود. در این تحقیق تیمارها شامل بدون پرایمینگ بذر (شاهد)، پرایمینگ با غلظتهای مختلف (100، 200 و 500 ppm) کمپلکس آهن و نانو ذرات آهن حاصل از آن بود.کمپلکس آهن توسط آنالیز عنصری، طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR) و طیفسنجی پراش اشعه X تک بلور (SC-XRD) تأیید ساختار شد. همچنین ساختار نانو ذرات Fe3O4 توسط طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR)، پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (SEM) مورد مطالعه قرار گرفت. میزان ترکیبات فنول کل با روش فولین سیوکاتیو، میزان ترکیبات فلاونوئیدی با استفاده از روش رنگسنجی آلومینیم کلرید و میزان فعالیت آنتیاکسیدان به روش FRAP اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که نانو ذرات اکسید آهن تهیه شده دارای اندازه ذرات کوچکتر و مساحت سطح ویژه بزرگتری نسبت به نانو کمپلکس آهن است. نتایج نشان داد که همه غلظتهای کمپلکس آهن و نانو ذرات آهن باعث افزایش معنیدار شاخصهای رشد و فیزیولوژیک نسبت به شاهد شدند. بهطوریکه بیشترین جوانهزنی بذر (94%) در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن مشاهده شد. بیشترین طول ریشهچه (cm 27)، طول ساقهچه (cm 3/16)، وزن خشک ساقهچه (mg 7/1)، وزن خشک ریشهچه (mg 2/1)، وزن خشک ریشه (g 03/0)، وزن خشک ساقه (g 04/0)، طول ریشه (cm 33/29) و طول ساقه (cm 29) در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن مشاهده شد. بیشترین محتوای فنول، محتوای فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی نیز در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن بهدست آمد. براساس نتایج این تحقیق، پرایمینگ بذر با نانوذرات آهن بهعنوان محرکی مناسب جهت افزایش رشد و تولید ترکیبات فنولی در گیاه گندم پیشنهاد میشود.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنظیم کننده های رشد گیاهی دریافت: 1400/11/25 | پذیرش: 1401/3/31 | انتشار: 1402/3/7