Jahantigh T, Esmaeilzadeh Bahabadi S, Razmara Z, Hasanein P. The Effect of seeds priming with three metallic complex of iron and its Fe3O4 nanoparticlesresulting from its thermal decomposition on the some growth physiologic parameters of Triticum aestivum. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 20
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1683-fa.html
جهانتیغ طاهره، اسمعیل زاده بهابادی صدیقه، رزم آرا زهره، حسنین سیده پریسا. بررسی اثر پرایمینگ بذر با کمپلکس سههستهای آهن و نانوذرات Fe3O4 حاصل از تجزیه حرارتی آن بر برخی شاخصهای رشد و فیزیولوژیکی گیاه گندم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :315-336
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1683-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران ، Ahmadzamani3200@gmail.com
3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران
چکیده: (1054 مشاهده)
گندم یکی از مهمترین غلات پرمصرف است و با توجه به نقش نانوتکنولوژی در تولید محصولات زراعی، بررسی تأثیر نانوذرات بر فرآیندهای رشدی آن بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، تأثیر کمپلکس سههستهای آهن و نانو ذرات Fe3O4 حاصل از آن بر برخی شاخصهای رشد و فیزیولوژیک گیاه گندم بود. در این تحقیق تیمارها شامل بدون پرایمینگ بذر (شاهد)، پرایمینگ با غلظتهای مختلف (100، 200 و 500 ppm) کمپلکس آهن و نانو ذرات آهن حاصل از آن بود.کمپلکس آهن توسط آنالیز عنصری، طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR) و طیفسنجی پراش اشعه X تک بلور (SC-XRD) تأیید ساختار شد. همچنین ساختار نانو ذرات Fe3O4 توسط طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR)، پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (SEM) مورد مطالعه قرار گرفت. میزان ترکیبات فنول کل با روش فولین سیوکاتیو، میزان ترکیبات فلاونوئیدی با استفاده از روش رنگسنجی آلومینیم کلرید و میزان فعالیت آنتیاکسیدان به روش FRAP اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که نانو ذرات اکسید آهن تهیه شده دارای اندازه ذرات کوچکتر و مساحت سطح ویژه بزرگتری نسبت به نانو کمپلکس آهن است. نتایج نشان داد که همه غلظتهای کمپلکس آهن و نانو ذرات آهن باعث افزایش معنیدار شاخصهای رشد و فیزیولوژیک نسبت به شاهد شدند. بهطوریکه بیشترین جوانهزنی بذر (94%) در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن مشاهده شد. بیشترین طول ریشهچه (cm 27)، طول ساقهچه (cm 3/16)، وزن خشک ساقهچه (mg 7/1)، وزن خشک ریشهچه (mg 2/1)، وزن خشک ریشه (g 03/0)، وزن خشک ساقه (g 04/0)، طول ریشه (cm 33/29) و طول ساقه (cm 29) در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن مشاهده شد. بیشترین محتوای فنول، محتوای فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی نیز در غلظت ppm 500 نانوذرات آهن بهدست آمد. براساس نتایج این تحقیق، پرایمینگ بذر با نانوذرات آهن بهعنوان محرکی مناسب جهت افزایش رشد و تولید ترکیبات فنولی در گیاه گندم پیشنهاد میشود.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنظیم کننده های رشد گیاهی دریافت: 1400/11/25 | پذیرش: 1401/3/31 | انتشار: 1402/3/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول