1- گروه علوم باعبانی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه علوم باعبانی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، shokouhiana@yahoo.com
3- گروه علوم خاک، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (526 مشاهده)
با توجه به اینکه pH محلول غذایی نقش زیادی در جذب عنصر آهن دارد. به این منظور آزمایشی بهصورت کرتهای دوبار خردشده (اسپلیت اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی روی گیاه توتفرنگی رقم دیامنت در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در طی سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی سطوح آهن (سکوسترین 25 گرم و نانو 1 گرم) درکرتهایی اصلی، سطوح اسید استیک (شاهد، 1، 2 و 3 درصد) در کرتهای فرعی و سطوح صابون کشاورزی (شاهد و 5/7 درصد) در کرتهایی فرعیفرعی قرار گرفتند. شاخصهای رشدی گیاه شامل پروتئین، پرولین، قندهای احیاءکننده، نشاسته برگ، فنل کل، غلظت آهن برگ، و عملکرد میوه در بوته اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند که اثر سه جانبه تیمارها در تمام صفات مورد بررسی بجز پروتئین و عملکرد در سطح احتمال 1 درصد بر پرولین، قندهای احیاءکننده، نشاسته برگ، فنل کل، و غلظت آهن برگ معنیدار بودند که بهترین نتیجه در صفتهای ذکرشده از ترکیب تیماری 2 درصد اسید استیک با آهن سکوسترین همراه با کاربرد 5/7 درصد صابون کشاورزی مویان حاصل شد. و اثر متقابل دو جانبه تیمارها در سطح احتمال 5 در صد بر پروتئین و عملکرد از نظر آماری تأثیر معنیداری داشتند که بهترین نتایج مربوط به ترکیب تیماری 2 درصد اسید استیک با کود آهن سکوسترین بدون کاربرد صابون کشاورزی مویان بود. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی، ترکیب تیماری 2 درصد اسید استیک با آهن سکوسترین همراه با 5/7 درصد صابون کشاورزی مویان بهدلیل کاهش کشش سطح برگ موجب بهبود قدرت جذب آهن محلول غذایی و افزایش ویژگیهای بیوشیمیایی و مورفولوژیکی توتفرنگی رقم دیامنت توصیه میگردد.
شمارهی مقاله: 7
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1400/11/10 | پذیرش: 1401/2/17 | انتشار: 1401/10/14