جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 294-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mortazaeinezhad
3- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (648 مشاهده)
در سال­های اخیر، در دنیا و ایران استقبال و توجه به گل لیزیانتوس به نحوی بوده که تولید آن نیز افزایش چشمگیری یافته است. با افزایش تولید گل شاخه بریدنی لیزیانتوس، توجه به تغذیه و کاربرد تیمارهایی جهت بهبود رشد و ماندگاری گل آن نیز بیش از پیش احساس می­شود. به همین منظور اثر کاریکین، اسید سالیسیلیک و اسید هیومیک بر خصوصیات ریختی و بیوشیمیایی گیاه لیزیانتوس، طی آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بررسی شد. تیمارهای مورد بررسی شامل کاربرد کاریکین (صفر، 1 و 2 میلی‌گرم بر لیتر) به­صورت آبیاری، اسید سالیسیلیک (صفر، 100 و 200 میلی­گرم بر لیتر) و اسید هیومیک (صفر، 50 و 100 میلی­گرم بر لیتر) به­صورت محلول­پاشی بودند. نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت 100 میلی‌گرم بر لیتر بیشترین اثر را بر شاخص­های ریختی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی داشت، با این حال در برخی صفات نظیر وزن خشک اندام هوایی و سطح برگ، غلظت 200 میلی‌گرم بر لیتر مؤثرتر واقع شد. کاربرد اسید هیومیک نیز با افزایش گسترش ریشه، موجب افزایش وزن تر و خشک برگ و ریشه شد. تیمار کاریکین با غلظت 1 میلی‌گرم بر لیتر موجب افزایش تعداد برگ، طول و قطر ساقه و تعداد ساقه گلدهنده، وزن تر و خشک ریشه، تعداد کپسول بذری و تعداد غنچه در شاخه شد. کاریکین در ترکیب با اسید هیومیک و به­خصوص اسید سالیسیلیک با اثر هم­افزایی سبب بهبود شاخص­هایی نظیر تعداد ریشه، تعداد برگ و ساقه گل­دهنده و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) گردید. کاربرد توأم اسید سالیسیلیک 100 میلی‌گرم بر لیتر به­همراه اسید هیومیک 50 میلی‌گرم بر لیتر به­صورت محلول­پاشی و کاربرد کاریکین 1 میلی‌گرم بر لیتر به­صورت محلول­دهی پای بوته جهت بهبود شاخص­های رشد­و­نمو و بهبود کیفیت گل­های لیزیانتوس توصیه می­گردد.
شماره‌ی مقاله: 17
متن کامل [PDF 1236 kb]   (273 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1400/10/25 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/10/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.