1- پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
2- پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر ، ma.shiri64@gmail.com
چکیده: (1107 مشاهده)
ناهنجاری ترکیدگی قبل از برداشت میوه خسارت قابلتوجهی را به تولیدکنندگان ارقام حساس مرکبات وارد میکند، بنابراین مدیریت مناسب تغذیه درختان با عناصر کلیدی کاهشدهنده احتمال وقوع این ناهنجاری میتواند در کاهش میزان ترکیدگی میوه مؤثر باشد. بر همین اساس، بهمنظور بررسی اثرات محلولپاشی برگی نیترات پتاسیم یک درصد، نیترات کلسیم یک درصد و اسید بوریک نیم درصد بهصورت ترکیب با یکدیگر در زمان پایان ریزش جودرو بر کاهش شدت ترکیدگی و برخی صفات میوه نارنگی ʼپیجʻ آزمایشی در دو سال 1397 و 1398 انجام شد. این پژوهش بهصورت تجزیه مرکب در زمان شامل دو فاکتور سالهای انجام آزمایش و تیمارهای محلولپاشی ترکیبی عناصر غذایی بود که در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تغذیه برگی باعث تغییر در میزان عناصر کلسیم، پتاسیم و بور برگ و میوه نارنگی ʼپیجʻ گردید. همچنین مشخص شد که این تیمارها بویژه تیمار ترکیبی هر سه عنصر شدت ترکیدگی قبل از برداشت میوه را کاهش داده و موجب افزایش عملکرد و بهبود صفات کمی و کیفی میوه شدند، اما در عین حال بر فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز، تراکم سلولی گلگاه و قطر ناف بیاثر بودند. درنهایت، میتوان تیمار محلولپاشی برگی ترکیبی شامل هر سه محلول نیترات پتاسیم، نیترات کلسیم و اسید بوریک را بهعنوان روشی مؤثر برای کنترل ترکخوردگی قبل از برداشت و افزایش کمیت و کیفیت میوه نارنگی ’پیج‘ معرفی کرد.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1400/8/8 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/3/2