جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 128-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
2- پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر ، ma.shiri64@gmail.com
چکیده:   (1107 مشاهده)
ناهنجاری ترکیدگی قبل از برداشت میوه خسارت قابل­توجهی را به تولیدکنندگان ارقام حساس مرکبات وارد می‌کند، بنابراین مدیریت مناسب تغذیه درختان با عناصر کلیدی کاهش­دهنده احتمال وقوع این ناهنجاری می‌تواند در کاهش میزان ترکیدگی میوه مؤثر باشد. بر همین اساس، به­منظور بررسی اثرات محلول‌پاشی برگی نیترات پتاسیم یک درصد، نیترات کلسیم یک درصد و اسید بوریک نیم درصد به­صورت ترکیب با یکدیگر در زمان پایان ریزش جودرو بر کاهش شدت ترکیدگی و برخی صفات میوه نارنگی ʼپیجʻ آزمایشی در دو سال 1397 و 1398 انجام شد. این پژوهش به­صورت تجزیه مرکب در زمان شامل دو فاکتور سال‌های انجام آزمایش و تیمارهای محلول‌پاشی ترکیبی عناصر غذایی بود که در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تغذیه برگی باعث تغییر در میزان عناصر کلسیم، پتاسیم و بور برگ و میوه نارنگی ʼپیجʻ گردید. همچنین مشخص شد که این تیمارها بویژه تیمار ترکیبی هر سه عنصر شدت ترکیدگی قبل از برداشت میوه را کاهش داده و موجب افزایش عملکرد و بهبود صفات کمی و کیفی میوه شدند، اما در عین حال بر فعالیت آنزیم پلی‌گالاکتوروناز، تراکم سلولی گلگاه و قطر ناف بی‌اثر بودند. در­نهایت، می‌توان تیمار محلول‌پاشی برگی ترکیبی شامل هر سه محلول نیترات پتاسیم، نیترات کلسیم و اسید بوریک را به­عنوان روشی مؤثر برای کنترل ترک‌خوردگی قبل از برداشت و افزایش کمیت و کیفیت میوه نارنگی پیج معرفی کرد.
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 1077 kb]   (415 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1400/8/8 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/3/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.