جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 94-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- بخش فیزیولوژی مولکولی گیاهی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
2- گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان ، maryamshahbazi02@gmail.com
3- پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز
چکیده:   (1190 مشاهده)
ریزجلبک اسپیرولینا منبعی غنی از پروتئین و ترکیبات زیستی با ارزش است که یکی از مهم­ترین آنها رنگدانه فایکوسیانین است. فایکوسیانین به عنوان رنگ آبی طبیعی و یک آنتی­اکسیدان قوی در صنایع مختلف کاربردهای گسترده­ای دارد. افزایش همزمان تولید رنگدانه فایکوسیانین و زیست­توده اسپیرولینا در شرایط کشت اتوتروفی بطور مشخص به نوع منبع نور با طول­موجها و شدتهای مختلف و همچنین میزان دسترسی به منابع غذایی محیط کشت بستگی دارد. با توجه به آنکه فایکوسیانین یک رنگدانه فتوسنتزی و از اجزای آنتنهای جمعآوری­کننده نور است، بنابراین میزان و کارایی فعالیتهای فتوسنتزی نیز در تولید فایکوسیانین تأثیرگذار است. در این تحقیق آنالیز مولکولی 16srRNA برای شناسایی سویه­های اسپیرولینا انجام شد. بهترین سویه (اسپیرولینا پلاتینسیس NIES-39) از نظر تولید زیست­توده و فایکوسیانین از بین پنج سویه اسپیرولینا انتخاب شد و تأثیر طول­موج­های مختلف نور سوپر ال­ای­دی سفید، قرمز و آبی از نظر تولید زیست­توده و فایکوسیانین در ریزجلبک اسپیرولینا مقایسه شد. نتایج نشان داد نور سوپر ال­ای­دی سفید در مقایسه با سایر نورها به­صورت معنیداری موجب بیشترین تولید زیستتوده (71/4 گرم بر لیتر) و بالاترین غلظت فایکوسیانین (316/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر) شد. خلوص فایکوسیانین تولید­شده توسط نور سوپر ال­ای­دی آبی (04/1) بیشتر از از نور سفید (77/0) و سایر نورها بود. همچنین استفاده از طول­موج­های ترکیبی نور سوپر ال­ای­دی سفید و قرمز در مقایسه با استفاده تنها از هر نور موجب افزایش سرعت رشد اسپیرولینا و کوتاه­شدن زمان سه روزه دوره رشد برای رسیدن به بیشینه زیست­توده (67/4 گرم بر لیتر) شد. در­نتیجه کلی می­توان بیان کرد استفاده از نورهای سوپر ال­ای­دی میتواند در تولید اقتصادی این ریزجلبک موجب افزایش زیست­توده، خلوص و میزان فایکوسیانین تولیدی شود.
 
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 1304 kb]   (594 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/6/24 | پذیرش: 1400/9/4 | انتشار: 1401/3/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.