جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45- آذر و دی 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 56-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج ، ahmadmohtadi@yahoo.com
3- گروه علوم و زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (1160 مشاهده)
گیاهان برای رشد­و­نمو خود به عناصر غذایی ضروری نیاز دارند. آهن و بور از جمله عناصر ریز­مغذی هستند که به مقدار خیلی کم مورد نیاز گیاهان هستند. این تحقیق به­صورت گلدانی به­منظور بررسی اثر آهن و بور بر گیاه بومادران، به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آهن در سه سطح (صفر، 5 و 20 میکرومولار) و بور در سه سطح (۲۵، 50 و 75 میکرومولار) انتخاب شدند. نتایج نشان داد که اثر آهن، بور و برهم‌کنش آنها بر بیشتر شاخص­های رشدی و فیزیولوژیکی گیاه بومادران معنی‌دار بود. آهن (20 میکرومولار) و بور (75 میکرومولار) و برهم‌کنش آنها موجب افزایش معنی­دار شاخص­های کلروفیل a، b، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a/b و کاروتنوئید نسبت به نمونه­های شاهد (آهن 20 میکرومولار و بور 25 میکرومولار) گردید. غلظت­های مختلف بور بر محتوای آب نسبی تأثیری نداشت. هم‌چنین غلظت­های مختلف بور و آهن منجر به تغییر معنی­داری در شاخص وزن خشک ریشه نگردید. آهن به صورت معنی­داری بر میزان آهن ریشه و اندام هوایی و هم‌چنین پروتئین محلول برگ تأثیر داشت در­حالی­که غلظت‌های مختلف بور منجر به تفاوت معنی­دار در میزان آهن ریشه و پروتئین محلول برگ گردید. حداکثر میزان آهن ریشه و اندام هوایی به‌ترتیب 951 و 620 میکروگرم برگرم وزن خشک به­دست آمد. به­صورت کلی، به­نظر می‌رسد که تیمار گیاه بومادران با غلظت‌های 20 میکرومولار آهن و 75 میکرومولار بور منجر به افزایش معنی­دار شاخص­های رشد و فیزیولوژیک این گیاه می‌گردد.
شماره‌ی مقاله: 4
متن کامل [PDF 1144 kb]   (564 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1400/3/12 | پذیرش: 1400/6/2 | انتشار: 1400/9/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.