جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 330-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yadegari M. The Effect of Organic and Chemical Fertilizers on Content and Composition of Essential Oil in Lemon balm (Melissa officinalis L.). Plant Process and Function 2021; 10 (41) :315-330
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1480-fa.html
یادگاری مهراب. اثرات کودهای آلی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :315-330

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1480-fa.html


گروه زراعت و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر کرد، ایران ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده:   (1313 مشاهده)
در این تحقیق اثرگذاری کودهای آلی (اسبی، گوسفندی، گاوی، مرغی و ورمی‌کمپوست) و کود کامل شیمیاییNPK (20-20-20) بر میزان تولید اسانس و ترکیبات مؤثره اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال‌های زراعی 1398 و 1399 بررسی شد. بیشترین میزان اسانس (2/1-1/1 درصد) متعلق به تیمار کود کامل شیمیایی  NPKبود، لیکن مشاهده گردید که کودهای مرغی و ورمی‌کمپوست از لحاظ تولید اسانس در گروه مشابه با این کود قرار گرفتند. در اغلب موارد مشاهده شد که بیشترین مقادیر ترکیبات غالب اسانس از جمله میرسن، فلاندرن، لینالول، لیمونن، سیس-بتااوسیمن، سیترونلال، ایزومنتون، نرول، سیترونلول، نرال، ژرانیول، ژرانیال، ژرانیل استات، ای-کاریوفیلن و کاریوفیلن اکساید در گیاهان تحت تیمار با کود مرغی و ورمی‌کمپوست بوجود آمد. سه ترکیب سیترونلال، سیترونلول و ژرانیل استات از دسته مونوترپن‌های غیرحلقوی در تیمارهای مختلف بیش از 60 درصد اسانس را به خود اختصاص دادند. در هر دو سال انجام این تحقیق مشخص گردید که بالاترین ضرایب همبستگی بوجود آمده بین اسانس با مواد مؤثره لینالول، لیمونن، سیترونلول، ژرانیال و ژرانیل استات وجود داشت. به نظر می‌رسد کودهای آلی به دلیل افزایش جذب و تحلیل مواد غذایی، مقدار و ترکیبات اسانس را افزایش دادند.
متن کامل [PDF 435 kb]   (771 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/9/11 | پذیرش: 1400/1/16 | انتشار: 1400/2/6

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb