جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 92-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه ازاد اسلامی واحد اسلامشهر
2- دانشگاه ازاد اسلامی واحد مرودشت ، jafarinia33@gmail.com
3- دانشگاه ازاد اسلامی واحد تهران پزشکی
چکیده:   (1296 مشاهده)
تنش شوری می­تواند رشد و ترکیب متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی را تحت تأثیر قرار ‌دهد. گیاه مریم­گلی یک گیاه مهم دارویی و اقتصادی در سطح دنیا می­باشد که گونه های متفاوتی از آن در ایران می روید. در پژوهش حاضر آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح  کاملا تصادفی در ده تکرار به اجرا درآمد. تأثیرات غلظت های متفاوت شوری شامل 0، 50، 100 و 150 میلی­مولار کلرید سدیم بر روی عملکرد برخی اجزای زنجیره انتقال الکترون فتوسنتزی در دو گونه حساس و مقاوم گیاه مریم­گلی از طریق روش JIP- تست مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت شوری از فعالیت کمپلکس تجزیه­کننده آب (Fv/Fo) در هر دو گونه کاسته شده است، اما این کاهش در گونه حساس Salvia officinallis بیشتر از گونه مقاوم بوده است. شوری همچنین سبب کاهش انتقال الکترون به پذیرنده­های الکترون (φPo، ψo و φEo )، انتقال الکترون به فتوسیستم I (φRo) شد و میزان مراکز فعال واکنش (RC/CS) و شاخص کارایی انتقال الکترون از فتوسیستم II تا I (PI total) با افزایش غلظت شوری کاهش یافت. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که تأثیرات منفی تنش شوری بر این پارامترها در گونه حساس مریم­گلی ( Salvia officinallis) بیش از گونه مقاوم (Salvia verticillata) بوده است.
واژه‌های کلیدی: شوری، انتقال الکترون، مریم گلی
متن کامل [PDF 1093 kb]   (544 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1399/7/28 | پذیرش: 1400/1/31 | انتشار: 1400/8/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.