1- دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2- بخش تحقیقات میوههای معتدله، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران، گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران ، imani_a45@yahoo.com
3- گروه علوم باغبانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
4- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
چکیده: (2197 مشاهده)
در بین تنشهای غیرزیستی، شوری خاک و آب از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رشد و تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. از طرف دیگر، ترکیب پایه و پیوندک و همچنین محلولپاشی با مواد شیمیایی مثل اسید سالیسیلیک میتواند غلظت عناصر غذایی برگ بادام را در شرایط تنش شوری تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین در پژوهش حاضر، اثرات محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک در غلظتهای 0، 1 و 2 میلیمولار بر تغییرات میزان عناصر غذایی برگ (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سدیم، کلر، کلسیم، منیزیم، منگنز، مس، روی و آهن) سه رقم بادام (شکوفه، سهند و تونو) پیوند شده روی پایههای GF677 و GN تحت تنش شوری آب آبیاری (0، 2، 6 و 8 دسیزیمنس بر متر) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری بهویژه در بالاترین غلظت (8 دسیزیمنس بر متر) بهطور معنیداری باعث افزایش میزان عناصر سدیم، کلر، پتاسیم و کلسیم و نیز کاهش میزان نیتروژن، فسفر، منیزیم، منگنز، روی و آهن در برگ گیاه گردید. ارقام پیوند شده روی پایههای مختلف پاسخهای متفاوتی را به تنش شوری و محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک نشان دادند. بهطور کلی، پایه GF677 باعث کاهش میزان سدیم و افزایش میزان نیتروژن، فسفر، کلسیم، منیزیم، مس، روی و آهن برگ ارقام پیوند شده گردید. همچنین محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک بهطور معنیداری میزان سدیم برگ ارقام مختلف بادام را کاهش داد. در مجموع، در این آزمایش که در شرایط کنترل شده انجام شده، پایه GF677 و همچنین محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک در تعدیل اثرات سوء شوری نسبت به سایر تیمار ها کارآمد تر بوده است. البته لازم است این تیمار ها در شرایط باغ نیز مورد بررسی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1399/5/15 | پذیرش: 1399/8/12 | انتشار: 1400/2/6