مکانیسمهای مقاومت در برابر دمای پایین، طی رکود پیچیده هستند. گیاهان میتوانند چندین فرآیند بیوشیمیایی برای مقابله با اثرات مستقیم و غیر مستقیم دمای پایین به کار گیرند
. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تغییرات فصلی برخی از ترکیبات بیوشیمیایی در جوانه گل سه رقم بومی بادام بصورت طرح کرتهای خرد شده در قالب زمان با سه تکرار در سال 97-96 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه رقم بومی بادام (زود گل
’محب
‘، متوسط گل
’مامایی
‘ و دیر گل
’ربیع
‘) و 5 بازه زمانی 20 روزه طی دوران رکود تا پس از شکستن رکود درونی بودند.
نتایج نشان داد تجمع اسیدآمینه پرولین طی رکود درونی و رهایی از رکود در ارقام افزایش یافت و رقم
’محب
‘محتوای پرولین کمتری در مقایسه با
’مامایی
‘ و
’ربیع
‘ داشت. حداکثر محتوای نشاسته در ابتدای آزمایش، قبل از تجمع سرما در ارقام مورد مطالعه مشاهده شد و با پیشرفت رکود و افزایش تجمع سرما محتوای نشاسته در هر سه رقم روند کاهشی نشان داد.
میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی غیر آنزیمی (فنل کل و فلاونوئیدها) طی دوران رکود و نزدیک شدن به رهایی رکود در همه ارقام افزایش یافت. از سوی دیگر، در ارقام ظرفیت آنتی
اکسیدانی در دمای پایین کاهش یافت. نتایج بای پلات نشان داد در دمای پایین ارتباط واضح و مثبتی بین اسیدآمینه پرولین و ترکیبات آنتیاکسیدانی غیرآنزیمی وجود دارد. همچنین ارقام مختلف یک گونه، پاسخهای متفاوتی را طی دوران رکود نشان دادند. در نتیجه، بررسی تغییرات بیوشیمیایی طی دوران رکود در انتخاب بادامهای مقاوم و حساس به سرمای بهاره حائز اهمیت است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1399/3/14 | پذیرش: 1399/8/20 | انتشار: 1400/2/10