1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه ، z.jabbarzadeh@urmia.ac.ir
3- گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده: (1916 مشاهده)
بهمنظور بررسی تاثیر غلظتهای مختلف اسیدهیومیک (صفر، 500، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر) بهصورت کاربرد در محیطکشت و نانوکلاتکلسیم (صفر، 1، 2 و 3 گرم در لیتر) بهصورت محلولپاشی بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی، میزان رنگیزههای فتوسنتزی و میزان جذب عناصر گل ژربرا رقم Duneآزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در گلخانههای پژوهشی و تولیدی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. شاخصهایی از جمله وزنتر و خشک گلآذین، وزنتر و خشک ساقه گلدهنده، حجم ریشه، وزنتر و خشک ریشه، رنگیزههای فتوسنتزی از جمله کلروفیل a ، b و کل و میزان عناصر برگ اندازهگیری شدند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین دادهها، نشاندهنده افزایش قابلتوجه میزان حجم ریشه در اثر کاربرد اسیدهیومیک و نانوکلاتکلسیم بود، بهطوریکه غلظت 2000 میلیگرم در لیتر اسیدهیومیک و یک گرم در لیتر نانوکلاتکلسیم بیشترین حجم ریشه را نشان دادند. میزان وزنتر و خشک ساقه گلدهنده و گلآذین در اثر کاربرد اسیدهیومیک و نانوکلات کلسیم افزایش قابل ملاحظهای نشان داد. میزان جذب عناصر غذایی از جمله نیترات، فسفر، پتاسیم و کلسیم در اثر کاربرد اسیدهیومیک و نانوکلاتکلسیم نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافتند. با کاربرد اسیدهیومیک و نانوکلاتکلسیم، رنگیزههای فتوسنتزی افزایش یافتند، بیشترین میزان کلروفیل a، b و کل در تیمار اسیدهیومیک 500 میلیگرم در لیتر و 2 گرم در لیتر نانوکلاتکلسیم مشاهده شد. اسیدهیومیک باعث افزایش وزنتر و خشک ریشه نیز شد. در کل نتایج بهدست آمده از پژوهش حاضر نشان میدهد که کاربرد توام اسیدهیومیک و نانوکلاتکلسیم، منجربه بهبود کیفیت و افزایش جذب عناصرغذایی در گل ژربرا شده است. غلظت موثر نیز، بسته به شاخص اندازهگیری شده متفاوت بود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1398/9/17 | پذیرش: 1399/1/27 | انتشار: 1399/10/29