1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، m.baradaran.f@gmail.com
چکیده: (2259 مشاهده)
مهمترین دورهی رشد گیاهانی نظیر سویا در تابستان قرار دارد که بهطور معمول با تنشهایی مانند گرما وخشکی روبرو خواهد بود. اینگونه استنباط میشود که شاید بتوان با کاربرد خارجی ترکیباتی از قبیل ویتامینها و ملاتونین موجب کاهش اثرات منفی تنشهای وارده به گیاه شده و افزایش عملکرد را نتیجه گرفت. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر استفاده از ملاتونین و ویتامینهای گروه ب بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد سویا انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 3 سطح محلولپاشی ملاتونین (صفر، 1/0 و 2/0 میلی مولار) و 6 سطح محلولپاشی با ویتامینهای گروه B (شاهد، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید پانتوتنیک و پیریدوکسین هرکدام با غلظت 100 میلیگرم در لیتر) بودند که در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار سازماندهی شدند. اثرمتقابل ملاتونین و ویتامین ب بر ماده خشک کل، عملکرد، پایداری غشا، مقدار نسبی آب برگ، کلروفیل a وb، کاروتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین معنی دار بود. بیشترین مقدار اکثر صفات از جمله عملکرد دانه، مقدار نسبی آب برگ و کلروفیل در شرایط محلول پاشی 2/0 میلیمولار ملاتونین همراه با اسید پانتوتنیک بهدست آمد البته تأثیر پیریدوکسین نیز قابل توجه بود. بررسی اثر ملاتونین در شرایط عدم حضور ویتامین ب نشان داد که با افزایش غلظت آن درصد پروتئین و درصد روغن دانه افزایش یافت. محلولپاشی ملاتونین با غلظت 1/0 و 2/0 میلی مولار عملکرد دانه را به ترتیب 27 و 84 درصد افزایش داد. با توجه به نتایج بهدست آمده ترکیب تیماری اسیدپانتوتنیک و 2/0 میلیمولار ملاتونین موجب افزایش عملکرد، پایداری غشاء، ماده خشک کل، کلروفیل a و b، محتوای آنتوسیانین و فلاونوئید برگ گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1398/2/8 | پذیرش: 1398/4/26 | انتشار: 1399/2/20