جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 376-359 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، m.baradaran.f@gmail.com
چکیده:   (2259 مشاهده)
مهمترین دوره‏ی رشد گیاهانی نظیر سویا در تابستان قرار دارد که به­طور معمول با تنش‌هایی مانند گرما وخشکی روبرو خواهد بود. این­گونه استنباط می­شود که شاید بتوان با کاربرد خارجی ترکیباتی از قبیل ویتامین­ها و ملاتونین موجب کاهش اثرات منفی تنش­های وارده به گیاه شده و افزایش عملکرد را نتیجه گرفت. این پژوهش به­منظور بررسی اثر استفاده از ملاتونین و ویتامین­های گروه ب بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد سویا انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 3 سطح محلول­پاشی ملاتونین (صفر، 1/0 و 2/0 میلی مولار) و 6 سطح محلول­پاشی با ویتامین­های گروه B (شاهد، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید پانتوتنیک و پیریدوکسین هرکدام با غلظت 100 میلی­گرم در لیتر) بودند که در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار سازماندهی شدند. اثرمتقابل ملاتونین و ویتامین ب بر ماده خشک کل، عملکرد، پایداری غشا، مقدار نسبی آب برگ، کلروفیل a وb، کاروتنوئید، فلاونوئید و آنتوسیانین معنی دار بود. بیشترین مقدار اکثر صفات از جمله عملکرد دانه، مقدار نسبی آب برگ و کلروفیل در شرایط محلول پاشی 2/0 میلی­مولار ملاتونین همراه با اسید پانتوتنیک به­دست آمد البته تأثیر پیریدوکسین نیز قابل توجه بود. بررسی اثر ملاتونین در شرایط عدم حضور ویتامین ب نشان داد که با افزایش غلظت آن درصد پروتئین و درصد روغن دانه افزایش یافت. محلول­پاشی ملاتونین با غلظت 1/0 و 2/0 میلی مولار عملکرد دانه را به ترتیب 27 و 84 درصد افزایش داد. با توجه به نتایج به­دست آمده ترکیب تیماری اسیدپانتوتنیک و 2/0 میلی­مولار ملاتونین موجب افزایش عملکرد، پایداری غشاء، ماده خشک کل، کلروفیل a و b، محتوای آنتوسیانین و فلاونوئید برگ گردید.
متن کامل [PDF 746 kb]   (1347 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1398/2/8 | پذیرش: 1398/4/26 | انتشار: 1399/2/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.