جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 287-275 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
3- دانشکده منابع طبیعی، پژوهشکده زیست فناوری و مهندسی زیستی
چکیده:   (1769 مشاهده)
آکواپورین­ها، پروتئین‌های اصلی در غشاء پلاسمایی هستند که حرکت آب،  دی­اکسیدکربن و دیگر مواد محلول کوچک از عرض غشا را تسهیل می‌نمایند. هدف از این پژوهش بررسی نقش آکواپورین­های ریشه بر میزان تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و روابط آبی تحت تنش خشکی می‌باشد. به همین منظور پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی بر روی فلفل دلمه­ای رقم (301Ps) و تحت تنش خشکی در محیط کشت بدون خاک انجام شد. جهت اعمال تنش خشکی از پلی­اتیلن گلایکول 6000 و توقف فعالیت آکواپورین­ها از نیترات­نقره 50 میلی­مولار استفاده شد. نتایج نشان داد که در حضور آکواپورین‌ها میزان وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، میزان رطوبت نسبی (43/22%)، پروتئین(47%)، غلظت عناصر سدیم (29%)، پتاسیم (11/13%) و محتوای آبسیزیک اسید (75/19%) افزایش یافت. همچنین در نبود آکواپورین‌ها در شرایط تنش خشکی منفی­تر شدن پتانسیل آب ریشه (78/57%)، افزایش میزان پرولین( 2/1 برابر)، محتوای آبسیزیک­اسید (25/12%) و محتوای فنول (67/%89) به عنوان عامل محافظت کننده سلول در مقابل رادیکال­های آزاد مشاهده شد. براساس نتایج بدست آمده حاصل از تنش خشکی و توقف فعالیت آکواپورین‌ها می‌توان به نقش اساسی کانال­های آبی در تنظیم اسمزی به کمک انتقال آب و کاهش اثرات تنش اشاره کرد.
 
واژه‌های کلیدی: پتانسیل آب، کانال های آب، فنول
متن کامل [PDF 605 kb]   (678 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش خشكي
دریافت: 1398/1/21 | پذیرش: 1398/4/19 | انتشار: 1399/2/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.