1- دانشگاه شیراز
2- دانشگاه شیراز ، ebijanzadeh@gmail.com
چکیده: (1872 مشاهده)
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر رنگیزههای فتوسنتزی، فعالیت آنزیمی و عملکرد ارقام گندم ماکارونی در شرایط تنش خشکی، پژوهشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در دو سطح آبیاری مطلوب و تنش خشکی از ابتدای مرحله شیری شدن دانه، محلولپاشی سالیسیلیک اسید در سطوح صفر، 3،2،1 میلیمولار و سه رقم گندم ماکارونی شامل شبرنگ، بهرنگ و یاواروس بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی پایان فصل، رقم و سالیسیلیک اسید بر محتوای کلروفیل a و b، آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بیولوژیک، و عملکرد دانه اثر معنیداری داشتند. برهمکنش تنش خشکی و سالیسیلیک اسید اثر معنیداری بر محتوای کلروفیل a و b داشتند به گونه ای که محتوای کلروفیل a و b در تیمار 3 میلیمولار سالیسیلیک اسید به ترتیب 32 و35 درصد افزایش نسبت به تیمار عدم مصرف سالیسیلیک اسید داشتند. همچنین تنش خشکی و سالیسیلیک اسید اثر معنیداری بر آنزیم پراکسیداز و کاتالاز داشتند به طوری که کاربرد 3 میلیمولار سالیسیلیک اسید به ترتیب باعث افزایش 14 و 15 درصدی این آنزیمها نسبت به تیمار عدم مصرف سالیسیلیک اسید شد. کاربرد برگی سالیسیلیک اسید به میزان 3 میلیمولار منجر به افزایش محتوای کلروفیل a و b و آنزیم پراکسیداز و کاتالاز نسبت به عدم مصرف سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی شد که در نهایت افزایش 13 درصدی عملکرد دانه در رقم یاواروس را به همراه داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1397/10/15 | پذیرش: 1398/4/2 | انتشار: 1399/2/20