جلد 8، شماره 30 - ( جلد 8 شماره 30- خرداد و تیر 1398 )                   جلد 8 شماره 30 صفحات 71-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarandi-Miandoab L, Adib -Yengeje T. Investigation of degradation process of Zygophyllum fabago L. seed reserves during germination under different pH. j.plant proc. func.. 2019; 8 (30) :71-79
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1160-fa.html
زرندی میاندوآب لیلا، ادیب ینگجه توحید. بررسی روند تجزیه ذخایر بذر اسفندک(Zygophyllum fabago L.) طی دوره جوانه‌زنی تحت تاثیر اسیدیته‌های مختلف. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (30) :71-79

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1160-fa.html


1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، leilazarandym@gmail.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده:   (1497 مشاهده)
چکیده
        اسفندک (Zygophyllum fabago L.) به عنوان یک گیاه شورپسند اختیاری چند­ساله، در مناطق خشک و زمین‌های بایر و غیر‌قابل کشت می‌روید. باتوجه به تفاوت اسیدیته خاک­های زیستگاه­های متنوع طبیعی اسفندک، تاثیر pH بر روند تجزیه ذخایر بذور اسفندک طی جوانه­زنی آزمایش شد. آزمایش در طرح کاملاً تصادفی با هفت سطح pH (یعنی4، 5، 6، 7، 8، 9و10) و طی چهار تکرار در مدت یک هفته انجام یافت. بذرها توسط محلول هیپوکلریت­سدیم 1% ضدعفونی سطحی شدند ودر pH­های متفاوت در دمای 28درجه سانتی­گراد و در تاریکی قرار گرفتند. سنجش بیومولکول­های بذر و میزان فعالیت آنزیم­های آلفا­آمیلاز و لیپاز در دو مرحله قبل (روز پنجم) و بعد (روز هفتم) از جوانه­زنی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان­داد که آنزیم لیپاز در pH­های قلیایی بیشتر فعالیت کرده و به همین دلیل میزان لیپید در این pH­ها کمتر است. آلفا­آمیلاز در pH­های قلیایی نسبت به pH­های اسیدی فعالیت کمتری نشان داده­است. غلظت ذخایر نشاسته بذر و محتوی قند­های محلول تابع فعالیت آلفا­آمیلاز بود. بنظر می­رسد در بذر اسفندک فعالیت آنزیم آلفا­آمیلاز قبل از جوانه­زنی در محدوده pH­های 4 الی 8 بیشینه بوده و موجب تجزیه ذخایر نشاسته، و از این طریق موجب آغاز روند جوانه­زنی شده­است. در حالی که فعالیت لیپاز و محتوای لیپید حاکی از اهمیت ذخایر لیپید در مرحله بعد از جوانه­زنی است. در مراحل بعد از جوانه­زنی لیپاز پیش­سازهای رشد (و نه احتمالاً پیش­سازهای تولید انرژی) را برای گیاهک جوان فراهم می­آورد که فعالیت آن در محیط قلیایی قابل­ملاحظه است. بیشترین محتوای پروتئین دانه بعد از جوانه­زنی و در pH­های خنثی مشاهده شد که می­تواند نشانگر بهینه بودن شرایط خنثی برای ادامه رشد دانه­رست باشد.
متن کامل [PDF 514 kb]   (236 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1397/9/16 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/5/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb