جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 192-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه اردکان
2- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان
3- مرکز ملی شوری
چکیده:   (1974 مشاهده)
درخت پر با نام علمی Cotinus coggygria Scop. از درختچه­های جذاب زینتی فضای سبزی بوده و دارای خواص دارویی فراوان می­باشد. در پژوهش حاضر اثر سطوح مختلف شوری، کود گاوی و ورمی­کمپوست بر برخی خصوصیات رشدی درخت پر بررسی شد. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، شامل سه بستر کشت (1-خاک زراعی 2-80% خاک زراعی+20% ورمی کمپوست، 3-80% خاک زراعی+20% کود گاوی کاملاً پوسیده) و سه سطح شوری آب آبیاری ( 1، 4 و 7 دسی­زیمنس بر متر)، در سه تکرار بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، وزن تر و خشک برگ، ریشه، اندام هوایی و کل گیاه به­طور معنی­داری کاهش و جذب عناصر سدیم، پتاسیم، کلر و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت. بیشترین وزن تر و خشک کل برگ در شوری 1 دسی­زیمنس بر متر و تیمار کود گاوی حاصل شد. بیشترین وزن تر و خشک ریشه در سطح شوری 4 دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی کمپوست به­دست آمد. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در سطح شوری 7 دسی­زیمنس بر متر و تیمار ورمی­کمپوست حاصل شد. بیشترین میزان جذب سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در شوری 7 دسی­زیمنس بر متر و در بستر کشت حاوی ورمی­کمپوست مشاهده شد. استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست در سطوح شوری مختلف باعث افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز نسبت به شاهد شد. به­طور کلی استفاده از کود گاوی و ورمی­کمپوست توانست خصوصیات رشدی گیاه و جذب عناصر غذایی را در شرایط شور نسبت به شاهد بهبود بخشد.
 
واژه‌های کلیدی: درخت پر، سدیم، شوری، کلر
متن کامل [PDF 541 kb]   (1019 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/8/28 | پذیرش: 1398/3/8 | انتشار: 1399/2/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.