rafierad Z, golchin A, yahya T, fattahi- moghadam J. Effect of kaolin on yield, water use efficiency and physiological and biochemical responses of Page Mandarin (Citrus reticulate) under moisture stress. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :413-430
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1094-fa.html
رفیعی راد زینب، گلچین احمد، تاجور یحیی، فتاحی مقدم جواد. تأثیرکائولین بر عملکرد، کارایی مصرف آب و پاسخهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نارنگی پیج (Citrus reticulate) تحت تنش رطوبتی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :413-430
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1094-fa.html
1- گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
2- گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ، agolchin2011@yahoo.com
3- مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
چکیده: (2518 مشاهده)
با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک کشور، اعمال روشهای مدیریتی مناسب بهمنظور افزایش عملکرد میوه و کارایی مصرف آب از اهمیت ویژهای برخوردار است. به این منظور، اثر سه سطح کائولین (صفر، 5 و 7 درصد) در سه سطح شرایط رطوبتی (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) روی نارنگی پیج بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری رامسر در سال 1396 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تحت تنش رطوبتی، عملکرد میوه، کارایی مصرف آب، مقادیر کلروفیلa، b و کل، محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب برگ، هدایت روزنهای، بهصورت معنیداری کاهش یافت. در حالیکه مصرف کائولین، میزان کل مواد جامد محلول، عملکرد میوه و کارایی مصرف آب را افزایش و مقدار پرولین، قندهای محلول در آب، دمای سطح برگ، هدایت روزنهای، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و آفتابسوختگی میوه را بطور معنیداری کاهش داد. همچنین مصرف کائولین 5 درصد در شرایط 50 درصد ظرفیت زراعی موجب افزایش عملکرد میوه (91 درصد)، کلروفیل a (70 درصد) و کل (52 درصد)، محتوای نسبی آب برگ (76 درصد)، پتانسیل آب برگ (19 درصد) و هدایت روزنهای (87 درصد) نسبت به شرایط عدممصرف کائولین گردید. بنابراین مصرف کائولین در تابستان و شرایط تنش رطوبتی شدید (50 درصد ظرفیت زراعی)، بهمنظور ایجاد اثرات مثبت بر کاهش تولید گونههای اکسیژن فعال حاصل از تنش اکسیداتیو، کاهش آفتابسوختگی، افزایش عملکرد میوه و کارایی مصرف آب در نارنگی پیج توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1397/5/31 | پذیرش: 1397/10/22 | انتشار: 1399/2/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول