جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 412-399 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، m.moghadam@um.ac.ir
3- گروه خاکشناسی شرکت کشاورزی و دامپروری کاوندیش نیشابور
چکیده:   (2025 مشاهده)
به­منظور بررسی اثر محلول­پاشی پوترسین بر برخی خصوصیات رشدی و میزان عناصر غذایی ریحان رقم ژنو (Ocimum basilicum L. cv. Genove) تحت تنش شوری آزمایش گلدانی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1396 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری آب آبیاری (صفر، 40، 80 و 120 میلی‏مولار سدیم کلرید) و سه سطح محلول­پاشی پوترسین (صفر، 1 و 2 میلی‏مولار) در سه تکرار بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که اثر متقابل شوری و پوترسین بر همه صفات مورد مطالعه معنی­دار شد. مقایسه میانگین داده‏ها نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی (03/4 گرم)، محتوای نسبی آب برگ (2/72 درصد)، فسفر (5/1 درصد)، پتاسیم (7/1 درصد)، روی (3/22 میلی­گرم در کیلوگرم)، کلسیم (31/1 درصد)، منیزیم (53/0 درصد) و منگنز (05/89 میلی­گرم در کیلوگرم) در تیمار بدون شوری و محلول­پاشی 2 میلی‏مولار پوترسین مشاهده شد. در حالیکه بیشترین میزان سدیم (9/0 درصد) در تیمار شوری 120 میلی­مولار و بدون محلول­پاشی پوترسین مشاهده شد و پوترسین 2 میلی‏مولار آن را کاهش داد. در شرایط تنش شوری پوترسین جذب عناصر معدنی را در گیاه بهبود بخشید و موجب افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی و محتوای نسبی آب برگ ریحان گردید اما در اغلب صفات تفاوت معنی­داری بین دو غلظت پوترسین مشاهده نشد.
واژه‌های کلیدی: پتاسیم، سدیم، نیتروژن، وزن تر و خشک
متن کامل [PDF 537 kb]   (1736 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/3/25 | پذیرش: 1397/8/19 | انتشار: 1399/2/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.