1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه زنجان، زنجان
2- پژوهشکده میوههای سردسیری و معتدله، مؤسسه تحقیقات باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، Imani_a45@yahoo.com, a.imani@areeo.ac.ir
3- سازمان تحقیقات خاک و آب، آموزش وترویج کشاورزی، کرج،
4- مرکزملی تحقیقات شوری،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،یزد
چکیده: (2140 مشاهده)
از اثرات مهم شوری در گیاهان میتوان به روند رشد و تغییرات فعالیت سیستم آنزیمی و آنتیاکسیدانی آنها اشاره نمود. در این تحقیق، اثر تنش شوری بر روند رشد و فعالیت سیستم آنزیمی و آنتیاکسیدانی بادام رقم شاهرود 12روی برخی پایههای پرونوس (بادام تلخ بذری، تترا، GF677 و GN15) و خود پایهها بدون پیوند (بادام تلخ بذری بهصورت دانهال، تترا، GF677 و GN15 هر سه بهصورت پایههای رویشی)، تحت تنش شوری در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور 8 ترکیب پایه و پنج سطح شوری آب آبیاری در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد سطوح مختلف شوری باعث کاهش معنیدار تعداد برگ در شاخه اصلی و همچنین جمع کل برگهای پایهها، قطر و ارتفاع پیوندک و وزن تر اندام هوایی شد. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانت کل در ترکیب پیوند بادام شاهرود 12 بر پایه GF677 در سطح شوری 8 دسیزیمنس بر متر به میزان 97/30 درصد مشاهده شد که اختلاف معنیداری با سایر ترکیبات پیوندی (پیوند بادام شاهرود 12 بر روی سایر پایهها) و پایههای مورد بررسی داشت. کمترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانتی کل هم در ترکیب پیوند بادام شاهرود 12 روی پایه تترا به میزان 01/10 درصد بهدست آمد. البته ظرفیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز در تمامی ترکیبات پیوندی (پیوند بادام شاهرود 12 بر روی سایر پایهها) و پایههای مطالعهشده، ابتدا با افزایش غلظت نمک افزایش و سپس با افزایش بیشتر سطح شوری، مقدار آنها کاهش یافت. در مجموع براساس نتایج ارائهشده می توان چنین نتیجهگیری نمود که در بین ترکیبات پیوندی و پایههای مورد بررسی، رقم شاهرود 12 پیوندشده روی پایه GF677 متحملترین ترکیب پیوندی به تنش شوری با وزن تر هوایی (5/163 گرم) و همان رقم پیوندشده روی پایه بادام بذری با وزن تر هوایی (7 /142 گرم)
حساسترین ترکیب پیوندی بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1397/2/3 | پذیرش: 1397/8/19 | انتشار: 1399/2/22