جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 44-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
2- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان ، mrsalehisalmi@gmail.com
3- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (3370 مشاهده)

چکیده:
پژوهش­های اخیر نشان دادند که اسید سالیسیلیک و نیتریک اکسید، به­عنوان سیگنال­های مولکولی درون گیاهی عمل می­کنند. در این پژوهش، نقش تنظیمی نیتریک اکسید و اسید سالیسیلیک در حین پیری گل مریم (Polianthes tuberosa L.) بررسی شد. کاربرد بیرونی نیتروپروساید سدیم به­عنوان رهاکننده نیتریک اکسید و هم­چنین کاربرد اسید سالیسیلیک می­تواند فرایند پیری گل را به تأخیر می­اندازد. گل­های بریده شده مریم در محلول­های اسید سالیسیلیک (150 میلی­گرم بر لیتر) و نیتروپروساید سدیم (10 میلی­مولار) جهت بررسی پیری و نمو گل، کاهش/افزایش، کربوهیدرات­های محلول، میزان پروتئین، پراکسیداسیون لیپیدها، نگهداری شدند. تمامی این صفات توسط اسید سالیسیلیک و نیتروپروساید سدیم به صورت مثبت تحت تأثیر قرار گرفتند. محلول­های حاوی اسید سالیسیلیک سبب کاهش معنی­داری در تجزیه کربوهیدرات­های محلول (21%) و افزایش معنی­داری در فعالیت کاتالاز (9%) و آسکوربات پراکسیداز (39%) شدند. به­طور کلی پراکسیداسیون لیپید در گل­ها، در مدت زمان پیری گل­ها (07/3 نانومول بر گرم وزن تر) افزایش یافت. گرچه نیتروپروساید سدیم سبب به­ تأخیر افتادن پراکسیداسیون لیپید (67/2 نانومول بر گرم وزن تر) در زمان پیری گل­ها در مقایسه با نمونه­های شاهد شد. به­طور کلی مشخص گردید که کاربرد اسید سالیسیلیک و نیتروپروساید سدیم عمر گل­های بریده مریم را از طریق بهبود توانایی حذف گونه­های فعال اکسیژن (به­واسطه فعالیت آنزیم­های کاتالاز و آسکوربات) و هم­چنین از طریق تنظیم بهتر کربوهیدرات­های محلول و تجزیه پروتئین­های کل، طولانی کرد.
 

متن کامل [PDF 604 kb]   (1032 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1396/11/26 | پذیرش: 1397/3/22 | انتشار: 1397/11/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.