چکیده:
پژوهشهای اخیر نشان دادند که اسید سالیسیلیک و نیتریک اکسید، بهعنوان سیگنالهای مولکولی درون گیاهی عمل میکنند. در این پژوهش، نقش تنظیمی نیتریک اکسید و اسید سالیسیلیک در حین پیری گل مریم (Polianthes tuberosa L.) بررسی شد. کاربرد بیرونی نیتروپروساید سدیم بهعنوان رهاکننده نیتریک اکسید و همچنین کاربرد اسید سالیسیلیک میتواند فرایند پیری گل را به تأخیر میاندازد. گلهای بریده شده مریم در محلولهای اسید سالیسیلیک (150 میلیگرم بر لیتر) و نیتروپروساید سدیم (10 میلیمولار) جهت بررسی پیری و نمو گل، کاهش/افزایش، کربوهیدراتهای محلول، میزان پروتئین، پراکسیداسیون لیپیدها، نگهداری شدند. تمامی این صفات توسط اسید سالیسیلیک و نیتروپروساید سدیم به صورت مثبت تحت تأثیر قرار گرفتند. محلولهای حاوی اسید سالیسیلیک سبب کاهش معنیداری در تجزیه کربوهیدراتهای محلول (21%) و افزایش معنیداری در فعالیت کاتالاز (9%) و آسکوربات پراکسیداز (39%) شدند. بهطور کلی پراکسیداسیون لیپید در گلها، در مدت زمان پیری گلها (07/3 نانومول بر گرم وزن تر) افزایش یافت. گرچه نیتروپروساید سدیم سبب به تأخیر افتادن پراکسیداسیون لیپید (67/2 نانومول بر گرم وزن تر) در زمان پیری گلها در مقایسه با نمونههای شاهد شد. بهطور کلی مشخص گردید که کاربرد اسید سالیسیلیک و نیتروپروساید سدیم عمر گلهای بریده مریم را از طریق بهبود توانایی حذف گونههای فعال اکسیژن (بهواسطه فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات) و همچنین از طریق تنظیم بهتر کربوهیدراتهای محلول و تجزیه پروتئینهای کل، طولانی کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |