Sanikhani M, Akbari A, Kheiry A. Effect of phenylalanine and tryptophan on morphological and physiological characteristics in colocynth (Citrullus colocynthis L.). Plant Process and Function 2020; 9 (35) :317-328
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1063-fa.html
ثانی خانی محسن، اکبری آرزو، خیری عزیزاله. اثر فنیلآلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :317-328
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1063-fa.html
1- دانشگاه زنجان ، sani@znu.ac.ir
2- دانشگاه زنجان
چکیده: (3107 مشاهده)
گیاه دارویی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.) از خانواده کدوییان میباشد. به منظور بررسی اثر اسیدهای آمینه فنیلآلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی مورد نظر، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در چهار سطح و سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف اسیدهای آمینه فنیلآلانین و تریپتوفان (0، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمارهای فنیلآلانین و تریپتوفان تاثیر معنیداری (01/0 ≥p) بر عمده صفات مورد بررسی شامل طول بوته، وزنتر و خشک پیکره رویشی، عملکرد بذر، کلروفیل، فنل و فلاونویید کل داشتند. بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید کل به ترتیب مقدار 94/16 و 31/7 میلیگرم بر صد گرم وزن تازه در غلظت 1 میلیمولار فنیلآلانین نسبت به شاهد با 72/10 و 04/4 میلیگرم برصد گرم وزن تازه مشاهده شد. همچنین صفات عملکرد میوه، وزن هزار دانه و فعالیت آنتیاکسیدانی تحت تاثیر تیمار دو اسید آمینه تفاوت معنیداری (05/0 ≥p) را نشان دادند. حداکثر عملکرد میوه در غلظت 5/0 میلیمولار تریپتوفان با 6/8930 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در شاهد به میزان 4/6344 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. در مجموع سطوح مختلف تریپتوفان و فنیلآلانین میتوانند نقش موثری در بهبود صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی و تولید این محصول داشته باشند. کاربرد 2 میلیمولار فنیلآلانین جهت تولید حداکثر پیکر رویشی گیاه، تیمار 1 میلیمولار هر دو اسید آمینه جهت بهبود شاخصهای فیزیولوژیکی و 5/0 میلیمولار هر دو اسید آمینه برای عملکرد میوه مطلوب بوده و بسته به هدف، قابل توصیه میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1397/2/25 | پذیرش: 1398/1/24 | انتشار: 1399/2/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول