OTHERS_CITABLE بررسی تاثیر نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (آناتاز) بر روی برخی خصوصیات فیزیولوژی و مورفولوژی توت فرنگی رقم کوئین الیزا (Fragaria ananassa c.v.Queen Elisa) در شرایط کشت هیدروپونیک به منظور بررسی اثر نانوذره دی اکسید تیتانیوم (آناتاز) بر روی برخی شاخص‌های گیاه توت‌فرنگی رقم کوئین الیزا آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نانو آناتاز در 7 غلظت 0، 5/1، 5/3، 5/5، 5/7، 5/9 و 5/11 میلی گرم بر لیتر، همراه با محلول غذایی هوگلند به گیاه در محیط کشت هایدروپونیک (کوکوپیت)، به صورت 4 مرتبه در هفته اضافه شد. در پایان دوره‌ی آزمایش (3 ماه) میزان کلروفیل برگ، میزان نسبت TSS/TA، میزان ویتامین C، درصد تشکیل میوه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی و میزان عملکرد گیاه با نرم‌افزار SAS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که نانو آناتاز در بالاترین غلظت (5/11 میلی‌گرم بر لیتر) باعث افزایش صفات، گردید. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-229-fa.pdf 2016-07-10 1 8 تیتانیوم کلروفیل فتوکاتالیست نانو Effect of nanoparticles of titanium dioxide (anatase) on some physiological and morphological characteristics of strawberry (Fragaria ananassa c.v.Queen Elisa) in hydroponic condition To study the effect of nanoparticle anatase on some parameters of strawberry plant (Queen Eliza) an experiment in randomized complete block design was carried out with 3 replications. Nano Anatase in seven concentrations of 0, 1.5, 3.5, 5.5, 7.5, 9.5 and 11.5 mg per liter, with Hoagland solution for hydroponically grown plants (Cocopeat) was added to 4 times a week. At the end of the experimental period (3 months), chlorophyll content, TSS/TA, vitamin C, fruit set percentage, shoot and root dry weight and yield were measured and their data analyzed with SAS software. The results showed that nano-anatase at the highest concentration (11.5 mg/ ml) was best treatment and significantly increased all the different strawberry measured traits in this experiment. Keywords: Titanium, chlorophyll, photo catalyst, nano. *corresponding author, Email: mousa_mousawi@yahoo.com http://jispp.iut.ac.ir/article-1-229-en.pdf 2016-07-10 1 8 Titanium chlorophyll photo catalyst nano elahe hashemi dehkourdi 1 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Chamran University, Ahvaz, Iran AUTHOR mousa mousavi 2 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Chamran University, Ahvaz, Iran AUTHOR norollah moallemi 3 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Chamran University, Ahvaz, Iran AUTHOR mohammad hadi ghafarian moghareb 4 Department of soil science, Faculty Agriculture Tarbiat Modaress, Tehran, Iran AUTHOR
OTHERS_CITABLE تاثیر امواج فراصوت با انرژی پایین بر تمامیت غشای سلول های جداکشت جعفری توانایی درک و پاسخ به محرک های فیزیکی در بین تمامی موجودات از اهمیت زیادی برخوردار است. امواج فراصوت به عنوان یک محرک فیزیکی می توانند در شدت های بالا تاثیرات مخربی بر روی سیستم های زنده داشته وتغییرات پایداری در آنها ایجاد کنند. اما در مورد امواج فراصوت با شدت پایین گزارشهایی از تاثیرات ویژه این امواج و کاربردهای آنها در زیست فناوری وجود دارد. یکی از گسترده ترین تاثیرات غیر مخرب امواج فراصوت بر سلول های زنده افزایش نفوذپذیری غشاها است که جذب ترکیبات خارجی و دفع فرآورده های درون سلولی توسط سلول را افزایش می دهد. در تحقیق حاضر سلول های جداکشت جعفری با امواج فراصوت با شدت 455 mW/cm3 و فرکانس ثابت 29 kHz برای مدت زمان 10، 20 و 40 دقیقه تیمار شدند. زنده مانی سلول ها به کمک محلول آبی اوانس بلو سنجیده شد و میزان آسیب به غشاها با سنجش مقدار مالون دی آلدهید، درصد نشت الکترولیت ها و میزان نشت پتاسیم و کلسیم به مایع برون سلولی مورد بررسی قرار گرفت. تیمار سلول ها با امواج فراصوت به مدت 10 و 20 دقیقه تاثیری برروی زنده مانی سلول ها و میزان مالون دی آلدهید نداشت اما افزایش زمان تیمار تا 40 دقیقه سبب کاهش معنی دار درصد زنده مانی و افزایش مقدار مالون دی آلدهید و نشت پتاسیم به مایع برون سلولی نسبت به سلول های کنترل شد. نتایج نشان داد که دریافت بیشتر انرژی از امواج فراصوت تمامیت غشاهای سلول ها ی جعفری را کاهش می دهد اما سطوح پایین انرژی این امواج می تواند محرک رشد سلولهای گیاهی باشد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-269-fa.pdf 2016-07-10 9 16 امواج فراصوت تمامیت غشا سلول های جعفری Effect of low-intensity ultrasound on membrane integrity of suspension-cultured parsley cells (Petroselinum crispum L.) The ability to sense and respond to physical stimuli is an important key of the life. It was recognized that ultrasound as a physical stimulus could produce drastic changes in biological systems. High-intensity ultrasound is well known to be destructive to biological materials, but low-intensity ultrasound, on the other hand, has shown a range of biological effects with potential significance in biotechnology. One of the most studied effects of ultrasound on living cells is the increase in their membrane permeability, enhancing the uptake of foreign substances and the release of intracellular products into the media. In the present research suspension-cultured parsley cells were treated with ultrasound at 29 kHz with the power of 455 mW/cm3, for 10, 20, and 40 min. The viability of cells was examined using Evanꞌs blue dye. Alteration of membrane permeability was evaluated by measuring the lipid peroxidation rate and leakage of electrolytes such as Ca2+ and K+ from membranes to the extracellular medium. According to the results exposure to ultrasound for 10 and 20 min neither changed the viability of the cells nor lipid peroxidation of the membranes. Exposure of parsley cells to ultrasound for 40 min however, decreased the viability and increased the release of K+ to the extracellular medium. The results suggest that low dosage of ultrasound energy dose not adversely affect the membrane integrity of parsley cells and also stimulates their growth. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-269-en.pdf 2016-07-10 9 16 Membrane integrity Parsley cells Ultrasound Sara sobhannejad sasary87@yahoo.com 1 Tarbiat Modares University AUTHOR Faezeh ghanati ghangia@modares.ac.ir 2 Tarbiat Modares University AUTHOR
OTHERS_CITABLE حفظ کیفیت پس از برداشت و کنترل پوسیدگی قارچی فلفل دلمه ای (Capsicum annum L.) توسط پوشش خوراکی کیتوزان کیتوزان علاوه بر خاصیت ضدمیکروبی امروزه به عنوان یک پوشش خوراکی جهت افزایش ماندگاری انواع میوه‌ها و سبزی‌ها کاربرد دارد. چروکیدگی، از دست دادن رطوبت و آلودگی‌های قارچی ناشی از جنس‌های Alternaria و Botrytis از مهمترین مشکلات پس از برداشت میوه فلفل دلمه‌ای می‌باشند، بنابراین در این پژوهش اثر کیتوزان در غلظت‌های صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد بر حفظ صفات کیفی و کنترل عوامل قارچی میوه فلفل دلمه‌ای در طی انبارداری مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، میوه‌ها در غلظت‌های مختلف پوشش خوراکی کیتوزان غوطه‌ور شده و پس از خشک شدن به مدت 28 روز در دمای 10 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 95 درصد نگهداری شدند. میوه‌ها طی انبار از نظر صفاتی مانند درصد کاهش وزن، شدت بیماری، بازارپسندی، سفتی، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، نسبت قند به اسید، مقدار اسیدآسکوربیک، وزن خشک، نشت یونی، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، مقدار کلروفیل و کاروتنوئید و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پس از دوره انبارمانی نمونه‌های تیمار شده با غلظت‌های مختلف کیتوزان در مقایسه با شاهد کاهش وزن و بیماری قارچی کمتری نشان دادند و دارای بازارپسندی، سفتی بافت، مقدار فنل کل، درصد اسید قابل تیتر، مقدار مواد جامد محلول و فعالیت آنزیم‌ کاتالاز بیشتری بودند. اثر مثبت تیمار کیتوزان با افزایش غلظت نیز بیشتر شد. باتوجه به نتایج این پژوهش استفاده از این پوشش خوراکی به عنوان یک برنامه کاربردی جهت افزایش ماندگاری میوه فلفل دلمه‌ای توصیه می‌شود. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-378-fa.pdf 2016-07-10 17 26 فلفل دلمه ای حفظ کیفیت انبارمانی کیتوزان آنتی‌اکسیدان Postharvest quality preservation and control of fungal rot in sweet pepper using chitosan edible coating Chitosan in addition to antimicrobial properties is used as an edible coating for improvement storage life of various fruit and vegetables. Weight loss and fungal rot, are the main limiting factors in sweet pepper postharvest life. Therefore in this study the effects of chitosan at concentration of 0.5, 1, 1.5 and 2% were investigated on the quality preservation and fungal rot controlling of sweet pepper during storage period. For that, fruit were dipped at different chitosan solutions and after drying were stored for 28 days in 10˚C and 95% RH. After storage, fruit traits such as weight loss, diseases incidence, marketability, firmness, total soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid content, dry weight, electrolyte leakage, total phenol content, antioxidant capacity, chlorophyll and carotenoid content and catalase activity were analyzed. Results showed that treated fruits, showed lower weight loss as well as lower fungal disease in comparison to control fruit, however, treated fruit had higher marketability, firmness, total phenol content, titratable acidity, total soluble solid and catalase activity. The positive effects of chitosan improve with increasing its concentration. According to these results, it has been recommended that chitosan ability to extend the storage life of sweet pepper fruit. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-378-en.pdf 2016-07-10 17 26 Sweet pepper Quality maintenance Storage life Chitosan Antioxidant Meysam Mohammadi meysammohammadi68@yahoo.com 1 Ilam University AUTHOR Orang Khademi o.khademi@shahed.ac.ir 2 Shahed University AUTHOR Mehdi Saidi saidi490@yahoo.com 3 Ilam University AUTHOR Masoud Bazgir m.bazgir@mail.ilam.ac.ir 4 Ilam University AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر نیترات پتاسیم بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در مرحله جوانه‌زنی بذور زوال یافته ماریتیغال زوال بذر موجب افزایش فعالیت مولکول‌های اکسیژن واکنشگر می‌گردند و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان نقش کلیدی در مقابله با تنش‌های اکسیداتیو ناشی از افزایش رادیکال‌های آزاد دارند. نقش پیش‌تیمار بذر در افزایش فعالیت این آنزیم‌ها و اثر آن بر ویژگی‌های جوانه‌زنی بذور زوال یافته ماریتیغال در آزمایشی در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پیش‌تیمار بذر در 5 سطح (0، 15، 30، 45 و 60 میلی‌گرم در لیتر نیترات پتاسیم) و زوال در 4 سطح (عدم زوال، 48، 96 و 144 ساعت زوال) انتخاب شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح زوال (144 ساعت)، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز (62 درصد)، کاتالاز (34 درصد)، پراکسیداز (43 درصد)، آسکوربات پراکسیداز (57 درصد)، گلوتاتیون پراکسیداز (61 درصد) و گلوتاتیون رداکتاز (58%) کاهش پیدا کرد و در نهایت منجر به کاهش درصد جوانه‌زنی (25 درصد) و سرعت جوانه‌زنی (15 درصد) نسبت به تیمار شاهد (عدم زوال) شد. پیش‌تیمار بذر با نیترات پتاسیم تأثیر زوال را کاهش و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان را افزایش داده و در نهایت به افزایش جوانه‌زنی منجر شد. غلظت 30 تا 40 میلی‌گرم بر لیتر نیترات پتاسیم بیش‌ترین تأثیر را در کاهش زوال نشان داد. نتایج رگرسیونی نشان داد که فعالیت تمام آنزیم‌ها با درصد و سرعت جوانه‌زنی از رابطه خطی پیروی می‌کند. همچنین مطابق با نتایج تحلیل مسیر، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان به ترتیب دارای تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بر درصد و سرعت جوانه‌زنی در طی تغییرات رادیکال‌های آزاد بودند، به‌طوری که فعالیت پراکسیداز دارای بیش‌ترین تأثیر بر درصد (568/0) و سرعت جوانه‌زنی (739/0) بود. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-323-fa.pdf 2016-07-10 27 44 پیش‌تیمار ماریتیغال سوپراکسید دیسموتاز کاتالاز نیترات پتاسیم Effect of potassium nitrate on antioxidant enzymes activity of aged milk thistle (Silybum marianum) seeds Seed aging increases activity of reactive oxygen molecules and antioxidant enzymes have a key role against increased oxidative stress which is caused by free radicals. Effect of seed priming on increasing of these enzymes activity and its impacts on seed germination characteristics of deteriorated milk thistle seeds was studied in University of Mohaghegh Ardabili in 2013. Factoral experiment based on Complete Randomized Design (CRD) with three replications. The accelerated seed aging was to increase free radicals activates and seed priming with potassium nitrate was to decrease. Priming treatment was done in five levels (0, 15, 30, 45 and 60 mg per liter potassium nitrate) and seed aging at four levels (non-aging, 48, 96 and 144 hours aging). The results showed that enhancing seed aging reduced the activity of antioxidant enzymes superoxide dismutase (62%), catalase (34%), peroxidase (43%), ascorbate peroxidase (57%), glutathione peroxidase (61%) and glutathione reductase (58%), which eventually led to a decrease in germination percentage (25%) and germination rate (15%). Effect of seed priming reduced aging effect and increased the activity of antioxidant enzymes, which eventually led to an increase in germination. The concentration of 30- 40 mgL-1 nitrate showed the greatest impact. Regression results showed that the enzyme activity follows a linear relationship with the percentage and rate of seed germination. According to path analysis results, the antioxidant enzymes had direct and indirect effects on the germination rate and percent respectively, during changes in free radicals activity, so that the peroxidase activity had the greatest impact on the germination percent (0.56) and rate (0.73), respectively. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-323-en.pdf 2016-07-10 27 44 priming potassium nitrate superoxide dismutase catalase milk thistle ali ebadi ebadi@uma.ac.ir 1 University of Mohaghegh Ardabili AUTHOR ghasem parmoon ghasem.parmoon@gmail.com 2 University of Mohaghegh Ardabili AUTHOR soodabe jahanbakhsh jahanbakhsh@uma.ac.ir 3 University of Mohaghegh Ardabili AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر جیبرلین بر فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) تحت تنش شوری تنش شوری یکی از عوامل محیطی محدود کننده رشد و نمو گیاهان است که بر فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاهان تاثیر منفی دارد. بر هم کنش شوری و برخی تنظیم کننده های رشد گیاهی مانند جیبرلین پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهند. در پژوهش حاضر اثر غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر،30،60،90 و120 میلی مولار) و جیبرلین( صفر و 100 میکروگرم در لیتر) بر محتوای آنتوسیانین، پرولین و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز گیاه مرزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف کلریدسدیم میزان آنتوسیانین و پرولین را به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد افزایش داد. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز نیز در همه تیمارهای کلریدسدیم به طور معنی داری افزایش یافت، افزایش و تغییر در مقدار این آنزیم ها بروز تنش اکسیداتیو در گیاه مرزه را نشان می دهد، با افزودن جیبرلین به محیط کشت محتوی کلریدسدیم فعالیت آنزیم های مذکور نسبت به نمونه شاهد و تیمارهای شوری به تنهایی افزایش بیشتری را نشان داد. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد جیبرلین می تواند اثرات مخرب نمک بر روی گیاهان تحت تنش را کم کرده و با افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی مقاومت گیاهان مرزه در برابر سمیت نمک را افزایش دهد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-390-fa.pdf 2016-07-10 45 56 آنتوسیانین آنزیم های آنتی اکسیدانی پرولین جیبرلین شوری مرزه Effect of gibberellin on the activity of antioxidant enzymes in savory plant (Satureja hortensis L.) under salt stress Salinity stress is one of the limiting factor determining plant growth and development through negative effects on plant physiological processes. Interaction of salinity and certain plant growth regulators such as gibberellin affected physiological and biochemical responses in plants. In present research, the effects of different concentrations of sodium chloride (0, 30, 60, 90 and 120 mM NaCl) and gibberellin (0 and 100 µg L-1) on anthocyanin, prolin contents and activity of catalase and peroxidase enzymes, were studied. Results showed that different concentrations of NaCl caused significant increase in anthocyanin and proline contents. The individual concentrations of NaCl increased the activity of catalase and peroxidase considerably. Changes in the activity of the antioxidant enzymes, catalase and peroxidase, indicated that NaCl causes oxidative stress in Savory (Satureja hortensis L.) plant. With adding GA3 in medium, activity of these enzymes increased more than those of control and NaCl single treatments. The results showed that GA3 alleviates adverse effects of NaCl and could increase the tolerance of Satureja hortensis to salinity stress by increasing activities of antioxidants. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-390-en.pdf 2016-07-10 45 56 anthocyanin antioxidant enzymes gibberellin prolin salinity savory rana firuzeh r.firuze1848@yahoo.com 1 Department of Biology, Faculty of Science AUTHOR ramazanali khavarinejad ra.khavarinejad@gmail.com 2 Department of Biology, Faculty of Science AUTHOR farzaneh najafi f_najafi@yahoo.com 3 Department of Biology, Faculty of Science AUTHOR sara saadatmand sadatmandsara@gmail.com 4 Department of Biology, Faculty of Science AUTHOR
OTHERS_CITABLE تأثیرتنش شوری و رژیم آبیاری بر رشد و عملکرد ژنوتیپ های گیاه بزرک به منظور مطالعه تأثیر سطوح شوری بر تولید ماده خشک در مرحله رشد رویشی و تأثیر رژیم‌های آبیاری بر عملکرد دانه، درصد روغن، پروتئین دانه و سایر صفات گیاه بزرک، تعداد شش ژنوتیپ از این گیاه در دو آزمایش گلدانی و مزرعه‌ای بررسی شدند. در آزمایش گلدانی عامل شوری در چهار سطح: صفر (شاهد)، 35 (شوری متوسط)، 70 (شوری شدید) و 105 (شوری بسیار شدید) میلی‌مولار از نمک طعام خالص (NaCl)) بود و عامل دوم شش ژنوتیپ بزرک (شامل ژنوتیپ های C1، C2، C3، B، خراسان و 33) بودند. در این آزمایش محتوای سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم و وزن خشک گیاه در مرحله گلدهی اندازه‌گیری شد. در آزمایش مزرعه ای اثر سه سطح آبیاری (شامل آبیاری پس از 75 ، 115 و 145 میلی‌متر تبخیر از تشت تبخیر کلاسA ) بر عملکرد دانه، میزان پروتئین و روغن و سایر صفات شش ژنوتیپ بزرک ارزیابی شد. در آزمایش گلدانی با افزایش شوری، میزان سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم افزایش یافت و غلظت پتاسیم و میانگین وزن خشک بوته کاهش نشان داد. این نتایج بیانگر آن بود که سطوح شوری بالا و متوسط نیز بر صفات فیزیولوژیک، رشد و تولید ماده‌ی خشک بزرک تأثیر منفی داشت. ژنوتیپ‌های خراسان و C3 که کاهش کمتری را در تولید ماده خشک داشتند مقاومت بالاتری را در مقابل شوری نشان دادند. در آزمایش مزرعه ای با افزایش خشکی رشد، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ ها کاهش یافت، درصد روغن دانه تغییر معنی داری را نداشت ولی درصد پروتئین دانه حدود چهار درصد کاهش داشت. با توجه به اینکه ژنوتیپ‌های B و C2 در شرایط کمبود آب کمترین کاهش عملکرد دانه را نشان دادند، می‌توان این ژنوتیپ‌ها را مقاوم تر به خشکی معرفی کرد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-322-fa.pdf 2016-07-10 57 70 بزرک رشد پتاسیم شوری خشکی سدیم عملکرد Effect of drought and salinity stresses on growth and yield of linseed genotypes In order to study the effect of salinity on dry mass production of linseed at vegetative phase and the effects of water deficit on some agronomics, grain yield, seed oil and protein content of six linseed genotypes two experiments were carried out in 2012. In pot experiment, four levels of NaCl salt including 0 (control), 35 (moderate salinity), 70 (high salinity) and 105 mM (severe salinity) were applied onto six linseed genotypes including C1, C2, C3, B, Khorasan and 33. Plants were grown to flowering and their Na+, K+, Na+/K+ and dry mass were measured. In field experiment, three levels of soil moisture including irrigation after 75 (control), 115 (moderate water deficit) and 145 mm (severe water deficit) evaporation from Class-A Pan were applied to linseed genotypes. Plants were grown to physiological maturity and some growth attributes and seed oil and protein content and yield were measured. In the pot experiment, results showed that Na+ content and Na+/K+ increased and K+ content and dry mass decreased with progressive salinity, to the extent that the moderate salinity was sufficient to negatively affect physiological, growth and dry mass attributes of linseed. Genotypes Khorasan and C3 were proven more tolerant to salinity. In the field experiment, growth, grain yield and its attributes were decreased with water deficit in all linseed genotypes but seed oil content remained unchanged and protein content decreased by nearly four percent. Since genotypes B and C2 indicated the least decreases in their grain yield, they may be considered as more drought-tolerant genotypes. Key words: Linseed, drought, salinity, growth, Na+1, K+1, yield http://jispp.iut.ac.ir/article-1-322-en.pdf 2016-07-10 57 70 Drought growth K+1 linseed Na+1 salinity yield Azam Kadkhodaie a.kadkhodaie@ag.iut.ac.ir 1 Isfahan University of Technology AUTHOR Samira Fatholahi samirafatolahi@yahoo.com 2 Isfahan University of Technology AUTHOR Parviz Ehsanzadeh ehsanzadehp@gmail.com 3 Isfahan University of Technology AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثرات تنش خشکی و برهمکنش آن با سیلیکون بر تحریک سامانه آنتی اکسیدان و میزان پراکسیداسیون لیپیدی رازیانه (Foeniculum vulgar) تنش خشکی باعث تحریک ساخته شدن گونه‌های اکسیژن فعال در کلروپلاست‌های گیاهی می‌شود. گونه‌های اکسیژن فعال نیز سبب پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و تخریب غشای سلولی می‌شوند. در این پژوهش، اثر غلظت‌های متفاوت سیلیکون بر تنش اکسیداتیو ناشی از خشکی در گیاه رازیانه بررسی شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اصلی تنش خشکی بود که بر اساس آبیاری در 100 درصد، 70 درصد و 40 درصد ظرفیت زراعی اعمال گردید و فاکتور فرعی نیز محلول پاشی سیلیکون در پنج سطح (صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 میلی مولار) بود. این آزمایش در مزرعه دانشگاه زابل در سال 1393 انجام گرفت. نتایج نشان داد تنش خشکی باعث کاهش معنی دار کلروفیل a و کلروفیل b، کارتنوئیدها، محتوای نسبی آب برگ و فعالیت آنزیم کاتالاز شد. میزان مالون دی‌آلدئید و نشت الکترولیت‌ها در شرایط خشکی به میزان دو برابر نسبت به شاهد افزایش نشان دادند. محلول پاشی سیلیکون در زمان آبیاری کامل اختلاف معنی‌داری با تیمار شاهد از نظر صفات مورد بررسی نشان نداد، ولی در شرایط تنش شدید خشکی تیمار 5/7 میلی‌مولار سیلیکون میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پرولین و قند‌های محلول را به ترتیب 18، 25، 14 و 28 درصد افزایش و مالون دی‌آلدئید و نشت الکترولیت‌ها را به میزان 30 و 28 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. با توجه به نتایج به دست آمده محلول پاشی غلظت‌های 5 و 5/7 میلی‌مولار سیلیکون توانست با تقویت سیستم آنتی اکسیدان گیاه و افزایش میزان اسمولیت‌ها، توانایی گیاه رازیانه را در پاسخ به تنش خشکی افزایش دهد و اثر محافظتی در برابر پراکسیداسیون لیپیدها (که ناشی از تنش خشکی می‌باشد) داشته باشد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-349-fa.pdf 2016-07-10 71 84 آنزیم‌های آنتی اکسیدان پراکسیداسیون لیپیدی پرولین سیلیکون رنگیزه‌های فتوسنتزی Effects of drought stress and its interaction with silicon on stimulates the antioxidant system and lipid peroxidation in fennel (Foeniculum vulgar) Drought stress stimulates the production of reactive oxygen species (ROS) in chloroplasts. ROS laed to lipid peroxidation and damage to the cell membrane. In the current study, the effect of different concentrations of silicon were examined on oxidative stress caused by drought in fennel plant. The experimental design was a split plot based on RCBD with three replications in which irrigation regimes includingirrigation at 100%, 70% and 40% of field capacity were assigned as main plots and five levels of silicon foliar sprays (0, 2.5, 5, 7.5 and 10 mM) were allocated to sub plots. The experiment was conducted in 2009 at the Zabol University research farm, Zabol, Iran. The results showed that drought stress significantly decreased chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, leaf relative water content and catalase activity. In drought conditions, malondialdehyde levels and electrolyte leakage showed a 2 -fold increase over the control. Silicon treatment (7.5 mM) accompanied by drought, increased the activity of peroxidase and ascorbate peroxidase, proline and soluble sugars by 18, 25, 14 and 28%, respectively and decreased malondialdehyde and electrolyte leakage by 30 and 28%, respectively over the control, suggesting that silicon spraying (5 and 7.5 mM) could increase the ability of plants in response to drought stress by strengthening the antioxidant system of the plant and increasing osmolytes, and have protective effect against lipid peroxidation, induced by stress. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-349-en.pdf 2016-07-10 71 84 Keywords: Antioxidant enzymes Lipid peroxidation Photosynthetic pigments Proline Silicon Hasan Mosapour Yahyaabadi hasan.mousapour@gmail.com 1 University of Zabol AUTHOR Mohammad Reza Asgharipour m_asgharipour@uoz.ac.ir 2 University of Zabol AUTHOR
OTHERS_CITABLE بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه شنبلیله تحت تنش خشکی   برای بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک (صفر، 10، 15 و 20 میکرو مولار) بر برخی صفات فیزیولوژیک شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) تحت تنش خشکی (0، 3- و 6- بار) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال زراعی 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی میزان نشت یونی، پرولین و قندهای احیا کننده را به طور معنی داری افزایش داد اما سبب کاهش معنی دار سایر صفات(محتوای نسبی آب، شاخص پایداری غشاء، کلروفیل های a ، b ، a+b و کاروتنوئید) شد. افزایش سطح اسید سالیسلیک توانست اثر تنش خشکی را بر صفات ذکر شده به جزء پرولین و قندهای احیاء کننده کاهش دهد و منجر به افزایش میزان محتوای نسبی آب، شاخص پایداری غشاء، کلروفیل های a ، b ، a+b و کاروتنوئید و کاهش نشت یونی، در شرایط تنش خشکی شد. همچنین اثر متقابل بر روی همه ی صفات به جزء پرولین و قندهای احیا معنی دار گشت، که بیانگر پاسخ نسبتاً متفاوت اسید سالیسیلیک در سطوح تنش مختلف می باشد. بنابراین تیمار با سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش می تواند در کاهش و تعدیل اثرات تنش نقش داشته باشد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-252-fa.pdf 2016-07-10 85 96 پرولین قندهای احیا کننده محتوای نسبی آب نشت یونی Evaluation of salicylic acid effects on some physiological traits of Fenugreek under drought stress To investigate the effects of salicylic acid (0, 10, 15 and 20 µM) on some physiological characteristics of Fenugreek (Trigonellafoenum- graecum L.) under drought stress (0, -3 and  -6 Bar) a Factorial experiment based on completely randomized design with three replications was employed in research greenhouse of Shahid Bahonar University of Kerman in 2012 growing season. Results showed that drought stress significantly increased ion leakage, proline and reduced sugar, but decreased other traits (relative water content, membrane stability index, chlorophyll a, b, a+b and carotenoids (ion leakage,Proline and reduced sugar) significantly. Increasing in salicylic acid level ameliorated deleterious effects of drought stress on mentioned traits except proline and reduced sugar and led to increase in relative water content, membrane stability index chlorophyll a, b, a+b and carotenoids under drought stress. Ion leakage also decreased with increasing salicylic acid. All the traits were affected by the interactions except prolin and reduced sugar. This implies different response of salicylic acid in different drought stress. Therefore salicylic acid is able to reduce the negative effects of drought stress on this plant. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-252-en.pdf 2016-07-10 85 96 Ion leakage Proline Reduced sugar Relative water content Zahra Touhidi Nejad Nina_zt@yahoo.com 1 Shahid Bahonar University of Kerman AUTHOR Hassan Farahbakhsh hfarahbakhsh@yahoo.com 2 Shahid Bahonar University of Kerman AUTHOR Ali Akbar Maghsoudi Moud aamaghsoudi@gmail.com 3 Shahid Bahonar University of Kerman AUTHOR
OTHERS_CITABLE ارزیابی تاثیر تیمار کلسیم بر عمر پس از برداشت گوجه‌فرنگی رقم به ‌دلیل فسادپذیری بالای گوجه­فرنگی، نمی­توان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد ولی با استفاده از تکنولوژی پس از برداشت می‌توان تا حدودی این فسادپذیری را کنترل نمود. کلسیم یک ماده غذایی مهم و ضروری در گیاهان است که نقش فعالی در دیواره سلولی ایفا می­کند. آزمایش حاضر به منظور مطالعه تاثیر تیمارهای کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس انجام گرفت. جهت بررسی عمر انباری گوجه­فرنگی از تیمارهای  کلسیم کلرید (1%، 5/1% و 2%) و کلسیم آسکوربات (25/0%، 5/0% و 1%) استفاده شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوه­ها به مدت 35 روز در انکوباتور با دمای °C 10و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 7 روز یکبار شاخص­های اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن و لیکوپن مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل، نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنی­داری بر شاخص­های اندازه­گیری شده داشتند. کمترین میزان لیکوپن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی­داری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% مشاهده شد. کمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که به جز تیمار کلسیم کلرید 2%  با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی­داری نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می­رسد تیمار میوه­ها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-393-fa.pdf 2016-07-10 97 104 پس از برداشت کلسیم آسکوربات کلسیم کلرید گوجه‌فرنگی. Evaluation the Effects of Calcium Treatments on Postharvest Life of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Due to high perishability of tomato, it cannot be stored for long duration  but  by means of postharvest technologies somewhat can control their decay. Calcium as an essential plant nutrient actively participates in cell wall structure. The current experiment was conducted to find the effect of calcium on postharvest life of tomato fruit cv. "Dafnis". The experiment was conducted to asses the shelf life of tomato using treatments of calcium choloride (%1, %1.5, %2) and calcium ascorbate (%0.25, %0.5, %1). After treatment, the fruits were presereved at an incubator with 10 °C and 90% humidity for 35 days. After that the fruits were gotten out each 7 days and were assesed  to determine parameters such as titratable acid, pH, soluble solids, vitamin C, firmness, weight loss and lycopene content. experiments was performed as a factorial in a complete randomized design with three replications. The results showed that calcium treatments, had a significant effects on all measured indexes. The lowest lycopene content was recorded at the %1 calcium ascorbate and except with %2 calcium choloride it to had significant difference to other treatments. The lowest pH, soluble solids, the highest titratable acid and vitamin C in the %1 calcium ascorbate and except with %2 calcium choloride it to had significant difference to other treatments.. According to the result of this study, treated fruits with %1 calcium ascorbate and 2% calcium choloride cause maintain fruit quality properties during storage period. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-393-en.pdf 2016-07-10 97 104 tomato postharvest calcium ascorbate calcium choloride. aa-ramin@cc.iut.ac.ir 1 AUTHOR 2 AUTHOR 3 AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر تنش کم آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسمولیتهای قند و پرولین در طالبی سمسوری ورامین چکیده به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی شامل پتانسیلهای آب، اسمز، تورژسانس برگ، اسمولیتهای قند، پرولین و فعالیت آنزیم اینورتاز در طالبی ایرانی سمسوری، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در پتانسیلهای ماتریک 50- (شاهد)، 65- (تنش سطح میانه) و 75- کیلوپاسکال (تنش شدید)) در رقم طالبی سمسوری ورامین بودند. بر طبق نتایج حاصل از این تحقیق، کاهش شدید پتانسیل اسمزی حتی کمتر از میزان انتظار (حدود 23- بار) در شدیدترین سطح تنش کم آبی (شروع آبیاری در پتانسیل ماتریک 75- کیلوپاسکال) رخ داد. نتایج نشان داد که سطوح تنش کم آبی بکار رفته در این آزمایش باعث تغییراتی در میزان قندها و فعالیت آنزیم اینورتاز گردید. تنش کم آبی میزان فعالیت آنزیم اینورتاز را در سی و پنجمین روز پس از شروع تنش تا حد 01/2 کاهش داد، در حالیکه میزان فعالیت این آنزیم در آبیاری شاهد در همین مرحله حدود 14/4 اندازه گیری شد. شدیدترین سطح تنش کم آبی (شروع آبیاری در پتانسل ماتریک 75- کیلوپاسکال) موجب افزایش میزان قندهای ساکارز (32/0 میلی گرم بر گرم وزن تازه) و گلوکز میوه (08/0 میلی گرم بر گرم وزن تازه)، پرولین برگها (35/0 میکرومول بر گرم وزن تازه) در سی و پنجمین روز پس از شروع تنش در مقایسه با شاهد در همین مرحله شد. همچنین تنظیم اسمزی در این گیاه در نتیجه تجمع ساکارز، گلوگز و پرولین تحت تنش کم آبی و باتوجه به این که پتانسیل اسمزی حتی نسبت به مقدار مورد انتظار کاهش بیشتری داشته، اتفاق افتاده است. . http://jispp.iut.ac.ir/article-1-347-fa.pdf 2016-07-10 105 116 کلمات کلیدی: اسمولیت ها تنظیم اسمزی سمسوری فعالیت اینورتاز تنش کم آبی Water deficit effects on some physiological characteristics, sugars and proline as osmolytes in Cucumis melo var. reticulates cv. Samsoury Abstract In order to study the effect of water deficit stress on some physiological characteristics including leaf water osmotic and turgor potentials and osmolytes including sugars, proline and invertase activity of Persian melon (Cucumis melo Group. cantaloupensis cv. samsoury), an experiment was conducted in complete randomized design. Treatments including three irrigation levels (start of irrigation at -50 (control), -65 (moderate stress) and -75 kPa (severe stress) of matric potentials. Severe decrease of osmotic potential even less than predicted value (about -23 bar) was happened in severe water deficit stress (start of irrigation at -75 kPa of matric potential). Results indicate that water deficit levels in this experiment were cause to changes in sugars content and invertase activity. Water deficit stress decreased invertase activity to 2.01 at 35th days after start of stress, while the activity of this enzyme at this stage was measured about 4.14, for control (start of irrigation at -75 kPa of matric potential). Severe level of water deficit (start of irrigation at -75 kPa of matric potential) increased fruit sucrose content (0.32 mg/g FW) and glucose content (0.08 mg/g FW), leaves proline content (0.35 µmol/ g FW) at 35th days after start of stress. Also, an osmotic regulation was happened in this plant by sucrose and proline aggregation under water deficit stress and according to the leaf osmotic potential has decresed even more than expected value. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-347-en.pdf 2016-07-10 105 116 Keywords: Osmolytes Osmotic regulation Samsoury Invertase activity Water deficit stress Najme Zeinali najme.zeinali@yahoo.com 1 AUTHOR Kamahldin Haghbeen kamahl@nigeb.ac.ir 2 AUTHOR Mojtaba Delshad delshad@ut.ac.ir 3 AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر کلرید کادمیوم بر رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای پرولین و میزان پروتئین های محلول گیاهچه های عدس کادمیوم به آسانی توسط سیستم ریشه ای بسیاری از گونه های گیاهی جذب شده و به علت سمیت و حلالیت بالا در آب به عنوان یکی از مهمترین آلاینده ها محسوب می شود و بررسی اثرات فیزیولوژیک آن در گیاهان حائز اهمیت است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر سمیت کادمیوم بر برخی صفات فیزیولوژیک گیاهچه های عدس بود. از این رو، گیاهچه های دو هفته ای به مدت 10 روز با غلظت های مختلف (صفر (شاهد)، 0.125، 0.25، 0.5، 1، 2.5 و 5 میکرومولار) کلرید کادمیوم مورد تیمار قرار گرفتند و سپس میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی، پرولین و پروتئین محلول آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که با افزایش غلظت کادمیوم، کاهش معنی داری در میزان رنگیزه های فتوسنتزی مشاهده می شود. به علاوه، کادمیوم بطور معنی داری میزان پرولین را در گیاهچه های تیمار شده در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین، کادمیوم سبب کاهش شدید پروتئین های محلول گیاه شد و محتوی پروتئین با افزایش غلظت کادمیوم بطور فزاینده ای کاهش یافت. به دلیل کاهش محتوای پروتئین و میزان رنگیزه های فتوسنتزی گیاه، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که گیاه عدس به سمیت کادمیوم پاسخ منفی نشان می دهد. بعلاوه، گیاهچه های عدس برای غلبه بر تنش کادمیوم، میزان تولید ترکیبات آنتی اکسیدانت غیر آنزیمی نظیر پرولین را افزایش داده اند. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-370-fa.pdf 2016-07-10 117 132 عدس کادمیوم پرولین رنگیزه های فتوسنتزی پروتئین های محلول Effect of cadmium on photosynthetic pigments, proline and soluble proteins in lentil (Lens culinaris Medik.) seedlings Cadmium (Cd) is easily absorbed by the root system in many plant species and due to its solubility in water and toxicity is considered as a major pollutant. The aim of this study was investigation of cadmium toxicity on some physiological characteristics of lentil seedlings. So, two-week-old plantlets were treated with different concentrations (0 as control, 0.125, 0.25, 0.5, 1, 2.5 and 5 μM) of cadmium chloride for 10 days and then the amounts of photosynthetic pigments, proline and soluble proteins were investigated. Survey results indicated that with increasing in cadmium concentration, a significant decrease was observed in photosynthetic pigments. In addition, the cadmium significantly was increased amount of proline in treated seedlings compared with control. Also, cadmium has imposed drastic decrease in total soluble proteins and the amount of proteins declined progressively with increasing concentrations of cadmium. Due to a decrease in protein content and photosynthetic pigments, the present results allow us to conclude that the lentil plants showed a negative response to cadmium toxicity. In addition, to overcome cadmium stress, seedling have increased the amount of non-enzymatic antioxidant compounds such as proline. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-370-en.pdf 2016-07-10 117 132 Lentile Cadmium Proline Photosynthetic pigments Soluble proteins Hamid Reza Kavousi hrkavousi@yahoo.com 1 AUTHOR Fatemeh Barandeh anoosh.barandeh@gmail.com 2 AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر رژیم‌های مختلف کم‌آبیاری بر عملکرد، کیفیت و کمیت دو رقم گوجه‌فرنگی شقایق و شهرزاد در شرایط گلخانه‌ای کم آبیاری یکی از راهکارهای مصرف بهینه آب در اراضی فاریاب است. به منظور بررسی اثر تیمارهای آبیاری به در 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی در دو سیستم آبیاری قطره‌ای سطحی و زیر سطحی بر رشد، عملکرد و خصوصیات کیفی و کمی ارقام گوجه‌فرنگی (شقایق و شهرزاد)، پژوهش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تأثیر سطوح مختلف آبیاری بر قطر میوه، سفتی، مواد جامد محلول، PH، اسیدیته، ویتامین ث، کاروتنوئید، شاخص سطح برگ، عملکرد کل و کارایی مصرف آب در دو رقم گوجه‌فرنگی شهرزاد و شقایق معنی‌دار می-باشد. بر اساس نتایج بیشترین میزان مواد جامد محلول (47/5 بریکس)، اسیدیته (618/0)، ویتامین ث (4/65 میلی‌گرم بر گرم وزن میوه) و کاروتنوئید (89/10 میکروگرم بر گرم وزن میوه) مربوط به تیمار با کمترین درصد آب آبیاری (50 درصد نیاز آبی) می‌باشد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین میزان کارایی مصرف آب در تیمار 50 درصد نیاز آبی در روش آبیاری قطره‌ای زیر سطحی به دست آمد. بیشترین عملکرد محصول نیز مربوط به روش آبیاری زیرسطحی با سطح تأمین 50 درصد نیاز آبی گیاه و برای رقم شقایق (7/29782 کیلوگرم در هکتار) بود. به‌طور کلی، نتایج این آزمایش بیانگر آن است که کم آبیاری باعث کاهش شاخص‌های رویشی و افزایش کیفیت پس از برداشت ارقام گوجه‌فرنگی‌های مورد آزمایش شده است. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-418-fa.pdf 2016-07-10 133 142 آبیاری قطره‌ای عملکرد کارایی مصرف آب کم آبیاری کاروتنوئید Effect of different deficit irrigation regimes using surface and subsurface system on Shaghayegh and Shahrzad tomato cultivars performance under greenhouse conditions Deficit Irrigation (DI) is a fundamental solution for efficient water use in irrigated lands under conditions of water scarcity. The aim of the present study was to evaluate the potential for water saving and yield improvements of two greenhouse tomato cultivar (Shaqayeq and Shahrzad) with use of three DI treatment ,50, ,75, and ,100, percent of full irrigation along with surface and subsurface drip irrigation. This study was conducted in research greenhouse of agricultural faculty, university of Kurdistan as factorial design based on randomized complete block with three replications in ,2014,. Result showed that DI regimes could affect fruit diameter, firmness, TSS, pH, acidity, C vitamin content, Carotenoids, leaf area index (LAI), total yield and water use efficiency, significantly. The highest TSS, 5.47, acidity, 0.618, percent C vitamin, 65/4, mg/Fw and Carotenoids, 65/4, mg/Fw were obtained with lowest water supply treatment, 50, percent of full irrigation. Data also showed that, 50, percent water requirement treatment in subsurface drip irrigation resulted in the most efficient use of water which was about, 23.4, and, 11.3, WUE in Shaqayeq and Shahrzad cultivars, respectively. Regarding total yield, the highest value, 29782.7 kg/ha was obtained in Shaqayeq tomato cultivar using, 50, percent use of water requirement and subsurface drip irrigation. In total, it can be concluded that deficient irrigation resulted in reducing vegetative parameters while fruit quality parameters have been improved. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-418-en.pdf 2016-07-10 133 142 DI Drip Irrigation Carotenoids Water use efficiency Yield Karimi Bakhtiar b.karimi@uok.ac.ir 1 University of Kurdistan AUTHOR Yavar Vafaee y.vafaee@uok.ac.ir 2 University of Kurdistan AUTHOR Chonoor Abdi chonor.abdi@yahoo.com 3 University of Kurdistan AUTHOR Arezoo Golzari arezoogolzari87@yahoo.com 4 University of Kurdistan AUTHOR
OTHERS_CITABLE تاثیر کلرید کادمیوم و جیوه بر میزان قند محلول، پروتئین کل، اسید آمینه‌های پرولین، لیزین، متیونین و برخی آنزیم‌ها در دو رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) فلزات سنگین یک مشکل زیست محیطی مهم بوده و سبب نگرانی‌های بسیار جدی به دلیل خصوصیات سرطان‌زایی، تجزیه‌ناپذیری و تجمع بیولوژیکی شده است. بخش عمده‌ای از این مواد توسط گیاهان جذب شده و منجر به غیر‌فعال‌سازی برخی از آنزیم‌ها، ایجاد اختلال در انواع واکنش‌ها، کاهش تولید پروتئین و نیز بسیاری از اعمال سلولی را مختل و رشد و نمو را متوقف می‌سازند. هدف از این تحقیق مطالعه اثرات تیمار ناشی از کلرید جیوه و کادمیوم بر میزان پروتئین کل محلول در برگ، میزان قند محلول، غلظت اسید آمینه‌های پرولین، لیزین و متیونین به همراه آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و پلی‌فنل‌اکسیداز بر دو رقم تجن و گنبد گندم می‌باشد. در مرحله سه برگی گیاهچه‌ها با کلرید جیوه در چهار غلظت 5، 10، 15 و 20 میکرومولار و کلرید کادمیوم در دو غلظت 25/0 و 5/0 میلی‌مولار همراه با شاهد تیمار شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که در دو رقم گنبد و تجن، تیمار کلرید جیوه سبب کاهش معنی‌دار میزان قند محلول و آنزیم پلی‌فنل اکسیداز و افزایش میزان پروتئین کل، پرولین، لیزین و متیونین نسبت به تیمار شاهد گردید. در رقم گنبد با افزایش غلظت کلرید کادمیوم میزان پروتئین کل، قند محلول و لیزین کاهش و مقدار پرولین و متیونین افزایش یافت اما در رقم تجن نتیحه برعکس بود. در نتیجه رقم تجن متحمل‌تر از گنبد می‌باشد. همچنین در رقم گنبد با افزایش غلظت جیوه از فعالیت کاتالاز و پراکسیداز کاسته شد اما در تجن فعالیت این آنزیم‌ها افزایش یافت. با افزایش غلظت کادمیوم فعالیت این آنزیم‌ها نسبت به شاهد کاهش یافت. بنابراین این تحقیق نشان داد که تیمار کلرید کادمیوم و جیوه در حد میکرومولار و میلی-مولار نیز قادر بوده تا مکانیسم‌های دفاعی گیاه را تحریک و گیاه را در مقابل تنش‌ها متحمل‌تر سازد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-383-fa.pdf 2016-07-10 143 156 اسموپروتکتانت‌ها فلزات سنگین کلرید کادمیوم کلرید جیوه گندم The effect of cadmium chloride and mercuric on carbohydrate, total protein and proline, lysine and methionine amino acids and some of enzymes in two wheat cultivars (Triticum aestivum L.) Heavy metals are a major environmental problem and have caused serious concerns because of characteristics of carcinogenesis, non-degradability and biological accumulation. Major part of this material is absorbed by plants and leads to inactivation of some enzyme, decreased protein production and disrupting variety of reactions and many cellular functions and growth and development cessation. The aim of this study was to evaluate the treatment effects of mercuric chloride and cadmium chloride on total soluble protein, soluble sugars content, concentration of proline, lysine and methionine amino acids with catalase, peroxidase and polyphenol oxidase activity in Tajan and the Gonbad wheat cultivars. The Seedlings were treated in three leaflets stage with mercuric chloride at concentrations of 5, 10, 15 and 20 µM and cadmium chloride at concentrations of 0.5 and 0.25 mM as well as control. The experiment were conducted as factorial in a completely randomized design with three replications. The results showed that in both Gonbad and Tajan cultivars, mercuric chloride treatment significantly decreased the total soluble sugars content and polyphenol oxidase and increased the amount of protein, proline, lysine and methionine compared to control. In Gonabd, with increasing concentrations of cadmium chloride, total protein, soluble sugar and lysine contents increased but proline and methionine contents reduced. But inTajan cultivar opposite result was obtained. Tajan is therefore more tolerant than Gonbad. Also in Gonabd cultivar, with concentration increasing of mercury, catalase and peroxidase activity were reduced but in Tajan increased activity of these enzymes. With increasing concentration of cadmium activity were reduced compared to control enzymes. Thus, this study showed that treatment with cadmium chloride and mercury chloride at micromolar and millimolar levels is able to stimulate plant defense mechanisms and makes plants more tolerant against stress. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-383-en.pdf 2016-07-10 143 156 Cadmium chloride Heavy metals Mercuric chloride Osmoprutektants Wheat Seyede Yalda Raeesi sadati y_r298@yahoo.com 1 University of Mohaghegh Ardabili AUTHOR Soodabeh Jahanbakhsh Godekahriz jahanbakhsh@uma.ac.ir 2 University of Mohaghegh Ardabili AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثرتنش خشکی بر رشد رویشی وتغییرات بیوشیمیایی شش گونه زینتی گرمسیری خشکی یکی از تنشهای محیطی است که اثرات مخربی بر اغلب مراحل رشد، ساختار و فعالیت اندامهای گیاه دارد. این آزمایش در سال 1392 به منظور مطالعه اثرهای تنش خشکی بر رشد رویشی و تغییرات بیوشیمیایی شش گونه زینتی شامل نیلوفر درختچهای (Ipomoeacarnea)، پانسانیا (Delonix regia)، شاهپسند درختچهای(Lantana camara)، کاغذی (Bougainvillea glabra)، ناترک (Dodonaea viscosa) و شمشاد اهوازی (Clerodendron inerme) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به مرحله اجرا در آمد. تنش خشکی از طریق توقف آبیاری، شروع و تا پژمردگی برگها ادامه یافت. نمونههای شاهد بطور منظم، آبیاری گردید. در نهایت میزان رشد شاخساره، محتوای نسبی آب برگ، محتوای رنگدانهای (کلروفیل b ،a و کارتنوئید) و پرولین نمونه‌های شاهد و تنش دیده اندازهگیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، تنش خشکی رشد رویشی گیاه را در بیشتر گونه‌های مورد بررسی کاهش داد. رشد طولی ناترک نسبت به سایر گونه‌ها کمتر تحت تاثیر قرار گرفت. محتوای نسبی آب برگ، محتوای رنگدانه‌ای (کلروفیلb،a و کارتنوئید) در تمام گونههای تیمار شده نیز کاهش معنیداری نسبت به شاهد نشان داد. نیلوفر درختچه‌ای و ناترک اختلاف کلروفیل کمتری نسبت به شاهد نشان دادند. در تمام گونه‌ها، میزان پرولین بطور قابل توجهی در پاسخ به خشکی افزایش یافت. پانسانیا و شاهپسند بیشترین افزایش محتوای پرولین را نشان دادند. به طور کلی واکنش گیاهان به تنش خشکی بسته به نوع گیاه متفاوت بود. پاسخ برخی به صورت کاهش رشد در حالیکه در برخی محتوای کلروفیل کاهش می یافت. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-324-fa.pdf 2016-07-10 157 164 پرولین تنش خشکی زینتی کلروفیل Effects of drought stress on vegetative growth and biochemical changes of six ornamental species in tropical Drought is one of the environmental stresses, which have detrimental effects on most of plant growth stages, structure of organs and their activities. This experiment was conducted in 2014 to study the effects of drought stress on vegetative and biochemical changes of three six ornamental species include Ipomoea carnea, Delonix regia, Lantana camara, bougainvillea glabra, dodonaea viscose, clerodendron inerme. The experiment was performed with factorial based on a completely randomized design with 3 replications. Drought stress starteded by withholding irrigation and continued until plants wilted. Control pots were irrigated regulatory. Growth of the shoot, relative water content pigments concentrate (total chlorophyll, chlorophyll a, b and carotene) and proline was determined in control and treatments. According the results, drought stress significantly reduced vegetative growth of the most species that studied. Compared to other plant, the growth of dodonaea viscose was less affected. Leaf relative water content, and content of photosynthetic pigments (chlorophyll a, b and carotene) significantly reduced compared to control, in all species. Ipomoea carnea and dodonaea viscose showed the less chlorophyll difference rather than other. However proline increased dramatically in all plant species in response to drought stress. Royal Poinciana and Lantana camara showed the most increase in the amount of prolin. In general depending on the plant type, the response of plants to drought stress was different. Response of some species was reducing growth however in some plant chlorophyll content was reduce. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-324-en.pdf 2016-07-10 157 164 Drought Stress Ornamental Proline Chlorophyll somayeh rastegar rastegarhort@gmail.com 1 Hormozgan University AUTHOR 2 AUTHOR 3 AUTHOR
OTHERS_CITABLE تأثیر غلظت هورمون‌های اکسین و سیتوکینین بر رنگدانه‌های فتوسنتزی و اسید آمینه پرولین در شرایط تنش خشکی در ذرت سینگل کراس 704 این مطالعه به منظور تعیین پاسخ برخی پارامتر‌های فیزیولوژیکی ذرت دانه‌ای در هیبرید سینگل کراس 704 به تغییرات غلظت هورمون‌های سیتوکینین و اکسین در شرایط تنش خشکی اجرا شد. آزمایش در سه محیط جداگانه، شامل محیط بدون تنش خشکی، تنش خشکی در مرحله رشد رویشی و تنش خشکی در مرحله رشد زایشی انجام شد. هورمون‌های سیتوکینین در سه غلظت (صفر، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) در مرحله هشت تا ده برگی و اکسین در سه غلظت (صفر، 10 و 20 میلی گرم در لیتر) در مرحله ظهور ابریشم در سه تکرار بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال‌ زراعی 1392 اجرا شد. تنش خشکی در مرحله رشد زایشی باعث کاهش کلروفیل a و b به ترتیب با میانگین 13/28 و 93/37 درصد شد. مصرف هورمون سیتوکینین با غلظت 50 میلی گرم در لیتر کلروفیل a را به مقدار 73/37 درصد افزایش داد و تولید اسید آمینه پرولین به مقدار 58/16 درصد کاهش داد و همچنین هورمون اکسین با غلظت 10 و 20 میلی گرم در لیتر به ترتیب باعث افزایش کلروفیل a به میزان 78/22 درصد و کاهش پرولین به میزان 02/18 درصد شد. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-415-fa.pdf 2016-07-10 165 178 کلروفیل a کلروفیل b کارتنوئید‌ها تنش رویشی تنش زایشی The effect of auxine and cytokinine hormones concentration on photosynthetic pigments and proline amino acid under drought stress condition in maize hybrid 704 This study was conducted to determine some physiological parameters of maize cultivar KSC 704 affected auxin and cytokinin hormones concentration variations under drought stress condition. The experiment was carried out in three environments separately including non-drought stress environment, drought stress in vegetative stage and drought stress in reproductive stage. Cytokinin hormone in three concentrations (control, 50 and 100 mg/lit) in V8-V10 stage and auxin hormone in three concentrations (control, 10 and 20 mg/lit) in silk emergence stage was laid out as a factorial design based on randomized complete block with three replications in each environment at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj in 2014. Drought stress in reproductive stage decreased chlorophyll a and b respectively %28.13 and %37.93. The use of cytokinine hormone in concentration 50 mg/lit increased %37.73 chlorophyll a and decreased % 16.58 proline amino acid and also auxine hormone in concentration 10 and 20 mg/lit increased %22.78 chlorophyll a and decreased %18.02 proline. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-415-en.pdf 2016-07-10 165 178 : carotenoids chlorophyll a chlorophyll b vegetative stage reproductive stage ali mahrokh 1 AUTHOR Majid Nabipour 2 AUTHOR Habib Alah Roshanfekr Dezfuli 3 AUTHOR Rajab choukan 4 AUTHOR
OTHERS_CITABLE اثر برهمکنش شوری و جیبرلیک اسید بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در دو رقم نخود ایرانی (Cicer arientinum L. .نخود حساسیت بالایی به تنش شوری دارد. جهت به حداقل رساندن اثرات مخرب شوری از ترکیبات مختلفی استفاده می شود. در این پژوهش اثر جیبرلین بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی دو رقم نخود ایرانی(جم و کاکا) تحت تنش شوری بررسی شده است. نتایج نشان داد که تنش شوری با غلظت 80 میلی مولار محتوای پروتئین و کلروفیل ها(کلروفیل های a ، b) را در هر دو رقم مورد مطالعه کاهش و کاروتنوئیدها را در رقم کاکا کاهش و در رقم جم افزایش می دهد. همچنین فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز را افزایش و کاتالاز را کاهش می دهد. در حالیکه در گیاهان تحت تیمار جیبرلیک اسید (10 و 20 میکرومولار) و شوری (80 میلی مولار) محتوای پروتئین و رنگیزه ها به طور معنی داری(001/0 P‹) افزایش داشته و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز کاهش و فعالیت آنزیم کاتالاز نیز افزایش نشان داد. این یافته ها حاکی از آن است که جیبرلین موجب بهبود اثرات سوء نمک در گیاه نخود می شود. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-389-fa.pdf 2016-07-10 179 188 جیبرلین شوری کاروتنوئیدها کلروفیل ها نخود The interaction of salinity and gibberellic acid on photosynthetic pigments contents and some antioxidant enzymes activities in two varieties of chickpea (Cicer arientinum L.) Chickpea is highly sensitive to salt stress. Several compounds are examined to minimize the harmful effects of salt stress. In this research the effect of gibberellic acid (10 and 20 µM) on physiological parameters in two cultivars of Iranian chickpea (Jam and Kaka) under salt stress (80mM NaCl) were studied. The results showed that chlorophylls and protein contents were decreased in plants treated with NaCl. However, the activity of peroxidase and superoxide dismutase increased and catalase activity decreased. In plants treated with GA and NaCl, chlorophylls and protein contents were accelerated and the activity of peroxidase and superoxide dismutase were diminished and catalase activity increased. It is concluded that gibberellic acid could alleviate the adverse effects of salt stress in chickpea plants. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-389-en.pdf 2016-07-10 179 188 chickpea salinity gibberllic acid carotenoids chlorophylls Elias Soltani soltanih66@yahoo.com 1 Kharazmi University AUTHOR Ramazan Ali Khavari-Nejad ra.khavarinejad@gmail.com 2 Kharazmi University AUTHOR S.Abdolhamid Angaji ershad110@yahoo.com 3 Kharazmi University AUTHOR Farzaneh Najafi f_najafi@yahoo.com 4 Kharazmi University AUTHOR