Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1396
8
1
gregorian
2017
11
1
6
21
online
1
fulltext
fa
اثر انبارداری طبیعی و زوال تسریع شده بر تغییرات کمی و کیفی پروتئینهای ذخیرهای و آنزیم کاتالاز در بذور نخود (Cicer arietinum L.)
Effect of natural storage and accelerated ageing on quantity and quality changes in storage proteins and catalase enzyme in chickpea seeds (Cicer arietinum L.)
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"> این مطالعه به منظور بررسی اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر تغییرات کمی و کیفی پروتئینی و آنزیم کاتالاز در بذر نخود ایرانی <span dir="LTR">(<em>Cicer arietinum </em>L.)</span> در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1394 انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل انبارداری طبیعی دو و چهار سال و زوال مصنوعی یک تا پنج روز از طریق آزمون تسریع پیری به همراه تیمار شاهد بودند. پس از اعمال تیمارهای زوال صفاتی از قبیل درصد و سرعت جوانه‏زنی، وزن خشک گیاهچه، شاخص قدرت بذر، پروتئین محلول و کربونیلاسیون پروتئین‏ها، الگوی الکتروفورزی پروتئین‏ها، فعالیت و حضور آنزیم کاتالاز در ژل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شدت زوال مصنوعی و همچنین افزایش مدت زمان نگه‏داری بذور درصد و سرعت جوانه‏زنی بذور، وزن خشک گیاهچه و شاخص قدرت بذر کاهش یافت. افزایش شدت زوال سبب کاهش پروتئین محلول و افزایش کربونیله شدن پروتئین‏ها شد که این روند در شرایط زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از تیمارهای انبارداری طبیعی بود. نتایج حاصل از الگوی الکتروفورز <span dir="LTR">SDS-PAGE</span> پروتئین‏های بذر نخود نشان داد بین تیمارهای زوال مصنوعی با شاهد اختلافی وجود دارند ولی در نمونه‏های خشک و در تیمار انبارداری 4 سال یک باند پروتئینی سبک با وزن مولکولی 9/9 کیلودالتون حذف می‏شود. آبنوشی بذرها به مدت 4، 8 و12 ساعت سبب احیای باند مذکور گردید. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز مربوط به تیمار شاهد بود و با افزایش شدت زوال مصنوعی تا سه روز میزان فعالیت آن افزایش یافته و از آن به بعد دوباره کاهش یافت. کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمارهای زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از انبارداری طبیعی بود. نتایج الکتروفورز <span dir="LTR">Native-PAGE</span> نشان داد در بذور نخود یک باند فعالیت از آنزیم کاتالاز وجود دارد. افزایش شدت زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی سبب شد که باند فعالیت کاتالاز کم‏رنگ‏تر شود که نشان دهنده کاهش حضور این آنزیم می‏باشد. نتایج این تحقیق نشان داد زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بذر سبب تغییر در میزان کمی و کیفی پروتئین‏های بذر نخود و کاهش فعالیت آنزیم‏ کاتالاز شد. این عوامل سبب کاهش قدرت بذر و کاهش درصد و سرعت جوانه‏زنی بذور و وزن خشک گیاهچه به خصوص در تیمارهای زوال مصنوعی شدید شد. </p>
<p> This experiment was laid out in order to study on effect of natural storage and accelerated ageing on quantity and quality changes in storage proteins and catalase enzyme in chickpea seeds (<em>Cicer arietinum</em> L.) in Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resource seed laboratory at 2015. Experiment was in complementary randomized design arrangement with four replications. Treatments were 2 and 4 years natural storage and 1-5 days of accelerated ageing with control treatment. After treatments performance, traits such as germination percentage, germination rate, seedling dry weight, seed vigor index, soluble protein, protein carbonylation, protein electrophoretic pattern and catalase activity and their present in gel was investigated. The results showed that, with increasing of accelerated ageing level and storage duration, germination percentage and rate, seedling dry weight and seed vigor index were decreased. Soluble protein decreased and protein carbonylation decreased as ageing level increased that this procedure in4 and 5 days of accelerated ageing was higher than natural storage treatments. Results of SDS-PAGE pattern of chickpea seed proteins showed that there are not significant difference between accelerated ageing and control but in 4 years natural storage treatment deleted a light and 9.9 kDa protein band. This protein band was recovered after 4, 8 and 12 h imbibition of seeds. Catalase enzyme activity was higher in control treatment and increasing of accelerated ageing until 3 days catalase activity was increased then decreased. Decreasing of catalase enzyme activity in 4 and 5 accelerated ageing treatments was higher than natural storage treatments. Native-PAGE results showed that there is one catalase activity band in chickpea. With increase of accelerated ageing and natural storage catalase band intensity was reduced that indicates the reduction of enzyme presence in the above treatments and supporting the enzyme activity in different ageing treatments. Results of the present study showed accelerated ageing and natural storage changed seed storage proteins quality and quantity and reduces catalase activity. These factors related to reduction of seed vigor and germination percentage and rate and seedling dry weight that this reduction in severe accelerated ageing was higher than natural storage. </p>
الکتروفورز, آنزیم, جوانهزنی و کربونیلاسیون پروتئین
Electrophoresis, Enzyme , germination and protein carbonylation
323
338
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-432-3&slc_lang=fa&sid=1
Mahdi
Shaban
مهدی
شعبان
shaaban.mehdi@gmail.com
100319475328460010768
100319475328460010768
No
Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
گروه زراعت دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Farshid
Ghaderifar
فرشید
قادری فر
farshidghaderifar@yahoo.com
100319475328460010769
100319475328460010769
Yes
Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
گروه زراعت دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Hamidreza
Sadeghipour
حمیدرضا
صادقی پور
h.r.sadeghipour@gmail.com
100319475328460010770
100319475328460010770
No
Department of Biology, Golestan University
گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه گلستان
Ahad
Yamchi
احد
یامچی
ayamchi@gua.ac.com
100319475328460010771
100319475328460010771
No
Department of plant breeding and biotechnology, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان