Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1395
4
1
gregorian
2016
7
1
5
16
online
1
fulltext
fa
اثر برهمکنش شوری و جیبرلیک اسید بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در دو رقم نخود ایرانی (Cicer arientinum L.
The interaction of salinity and gibberellic acid on photosynthetic pigments contents and some antioxidant enzymes activities in two varieties of chickpea (Cicer arientinum L.)
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p>.نخود حساسیت بالایی به تنش شوری دارد. جهت به حداقل رساندن اثرات مخرب شوری از ترکیبات مختلفی استفاده می شود. در این پژوهش اثر جیبرلین بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی دو رقم نخود ایرانی(جم و کاکا) تحت تنش شوری بررسی شده است. نتایج نشان داد که تنش شوری با غلظت 80 میلی مولار محتوای پروتئین و کلروفیل ها(کلروفیل های a ، b) را در هر دو رقم مورد مطالعه کاهش و کاروتنوئیدها را در رقم کاکا کاهش و در رقم جم افزایش می دهد. همچنین فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز را افزایش و کاتالاز را کاهش می دهد. در حالیکه در گیاهان تحت تیمار جیبرلیک اسید (10 و 20 میکرومولار) و شوری (80 میلی مولار) محتوای پروتئین و رنگیزه ها به طور معنی داری(001/0 P‹) افزایش داشته و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز کاهش و فعالیت آنزیم کاتالاز نیز افزایش نشان داد. این یافته ها حاکی از آن است که جیبرلین موجب بهبود اثرات سوء نمک در گیاه نخود می شود.</p>
<p>Chickpea is highly sensitive to salt stress. Several compounds are examined to minimize the harmful effects of salt stress. In this research the effect of gibberellic acid (10 and 20 µM) on physiological parameters in two cultivars of Iranian chickpea (Jam and Kaka) under salt stress (80mM NaCl) were studied. The results showed that chlorophylls and protein contents were decreased in plants treated with NaCl. However, the activity of peroxidase and superoxide dismutase increased and catalase activity decreased. In plants treated with GA and NaCl, chlorophylls and protein contents were accelerated and the activity of peroxidase and superoxide dismutase were diminished and catalase activity increased. It is concluded that gibberellic acid could alleviate the adverse effects of salt stress in chickpea plants.</p>
جیبرلین, شوری, کاروتنوئیدها, کلروفیل ها, نخود
chickpea, salinity, gibberllic acid, carotenoids, chlorophylls
179
188
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-333-4&slc_lang=fa&sid=1
Elias
Soltani
الیاس
سلطانی
soltanih66@yahoo.com
10031947532846007274
10031947532846007274
No
Kharazmi University
دانشگاه خوارزمی
Ramazan Ali
Khavari-Nejad
رمضانعلی
خاوری نژاد
ra.khavarinejad@gmail.com
10031947532846007275
10031947532846007275
No
Kharazmi University
دانشگاه خوارزمی
S.Abdolhamid
Angaji
سید عبداالحمید
انگجی
ershad110@yahoo.com
10031947532846007276
10031947532846007276
No
Kharazmi University
دانشگاه خوارزمی
Farzaneh
Najafi
فرزانه
نجفی
f_najafi@yahoo.com
10031947532846007277
10031947532846007277
Yes
Kharazmi University
دانشگاه خوارزمی